سیاوش صفاریانپور که این شب ها به عنوان مجری برنامه «چرخ» را روی آنتن شبکه چهار سیما دارد به خبرنگار مهر گفت: این برنامه شنبه تا چهارشنبه ساعت ۱۹ روی آنتن می رود و من و برادرم فواد صفاریان پور به عنوان برنامه سازان این کار قصد داریم مفاهیم علمی را با ویژگی های جذاب و آموزنده به مخاطب ارائه دهیم.
وی افزود: من و ندا سپانلو به عنوان مجریان برنامه قصد داریم علم را با مفاهیم سرگرم کننده تلفیق کنیم تا مخاطب احساس نکند پای یک برنامه جدی و رسمی نشسته است. دو مفهوم سادگی و جذابیت کلیدهای اصلی «چرخ» هستند چون بحث های پیچیده و فلسفی گروه دیگری از مخاطبان و برنامه سازان را در بر می گیرد که در قالب کار ما نمی گنجد.
صفاریان پور اظهار کرد: «چرخ» طیف های گوناگونی از مخاطب را در برمی گیرد اما چون نسل جوان و دانشجو بخش جدی مخاطبان شبکه چهار را تشکیل می دهند هدف گذاری اصلی ما هم جوانان هستند که دوست دارند مباحث علمی را با چاشنی جذابیت دریافت کنند.
مجری خوب، اساس برنامههای گفتگومحور
این مجری و تهیه کننده که سال ها با برنامه «آسمان شب» خبرساز بود درباره افزایش روزافزون برنامه های گفتگومحور تلویزیون گفت: تعداد برنامه های گفتگومحور در تلویزیون زیاد است اما به این معنی نیست که جذاب نیستند. در دنیا چنین برنامه هایی مخاطب جهانی دارند و اگر به برخی نکات توجه شود می توان این قالب را در گروه پربیننده های یک رسانه لحاظ کرد.
وی ادامه داد: برنامه های گفتگومحور ساده ترین نوع برنامه سازی هستند به همین خاطر روز به روز تعدادشان بیشتر می شود ولی شاید در امر کیفیت نتوانند مردم را به سمت خود جذب کنند اما این همان قالب و سبکی است که دنیا به سراغش رفته و مردم زیادی را متوجه خود کرده است چون برخلاف ایران که بیشتر به مهمان و مصاحبه شوند توجه می کنند آنها سعی در جذب مصاحبه کننده های خوب دارند.
صفاریان پور اشاره کرد: پرمخاطب ترین این برنامه ها گفتگوکننده هایشان عموما ژورنالیست های حرفه ای هستند که قدرت پرداخت و واکاوی درست دارند و می توانند نظرات مهمان برنامه را به چالش بکشند. حال اگر از خودمان بپرسیم که این حجم از برنامه های گفتگومحور برای تلویزیون لازم است یا خیر باید پاسخ دهیم لازم است مشروط بر اینکه از گفتگوکننده های حرفه ای استفاده شود.
یکی از تهیهکنندگان برنامه «چرخ» شبکه چهار با تاکید به اینکه مجری خوب اساس برنامه های این سبک است، افزود: همیشه یک سر قصه مصاحبه کننده است اما به خاطر غفلت برنامه سازان از این مهم، اغلب برنامه ها آسیب می بینند به همین خاطر برنامه های گفتگومحور به نظر می آید که جذاب نیستند. همانقدر که مهمان برنامه می تواند گران قیمت باشد برخی مجریان هم در دنیا گران هستند. به عنوان مثال افرادی چون لری کینگ با تجربه، هوش و توانایی بالایی که دارند خود را به ستاره تبدیل کرده اند.
صفاریان پور اظهار کرد: ما همیشه تلویزیون خودمان را با بهترین شبکه های دنیا مقایسه می کنیم این انتظار غلطی هم نیست اما اگر به پیکره برنامه سازی تلویزیون در کل دنیا نگاه کنیم ما قاعدتا شبیه همه جای دنیا هستیم با این تفاوت که نقاط درخشان کم داریم. رسانه ملی در تدارک برنامه سازی به برخی نکات در تلویزیون کمتر توجه می کند. مثل مستند سازی، نمایش تله تئاترهای تلویزیونی و ... این سهمی است که شبکه چهار در دوره جدید برنامه سازی خود به طور ویژه به آن می پردازد.
این برنامه ساز در پایان اشاره کرد: وقتی طیف برنامه های مختلف را به تلویزیون اضافه کنیم سهم یکی از برنامه های گفتگو محور کم می شود. این ها به تدریج می تواند چیدمان درست تری ایجاد کند. تلویزیون سال ها ترجیح داده به سراغ ساده ترین شکل برنامه سازی برود اگرچه این قالب بخشی از خواسته های اجتماعی را هم تامین و مسئولانی که تمایل به گزارش عملکرد داشتند خوشحال کرد اما مردم را راضی نکرد. به همین خاطر باید چیدمانی از سبک ها و قالب های مختلف در تلویزیون وجود داشته باشد تا مخاطب را کسل نکند.