به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی، شامگاه یکشنبه طی سخنانی در همایش بررسی «زوایای حادثه خونین منا» که به همت مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در سالن اجتماعات مدرسه عالی دارالشفا برگزار شد، با بیان اینکه ما در قضیه منا با یک فاجعه با ابعاد گسترده روبرو بودیم که منجر به کشته شدن حدود ۵۰۰ ایرانی و حدود ۵ هزار مسلمان شد، اظهار داشت: برخوردها بعد از قضیه از سوی مسئولان سعودی، همه نشان از تعلل و کوتاهی آنان دارد و لذا به نظر نمیرسد که فقط بحث سهل انگاری باشد، به اعتقاد بنده یک تحلیل و نگاه خاصی پشت این مسئله وجود دارد.
وی افزود: این در حالی است که بعد از این همه تذکر و هشدار، آنچه از عربستان سعودی میبینیم، نشانه یک دولت عذرخواه و نادم از همه مسلمین نیست؛ اگر هشدار و نهیب حیدرگونه مقام معظم رهبری نبود که مایه هراس و رعبی در دل آل سعود شد، همین میزان همکاری اندک را در شناسایی بدنهای مطهر جانباختگان با ما نداشتند.
وی با طرح این سئوال که در خصوص این فاجعه از نظر حقوقی چه باید کرد، گفت: از نگاه نظام دادرسی ما یک نظام حقوقی داخلی و بین المللی داریم، ضمن آنکه البته در کنار اینها راه دیگر مذاکره و پیگیریهای دیپلماتیک است که گویا در حال انجام است.
این مقام عالی رتبه دستگاه قضایی افزود: با توجه به تأکید آل سعود برای از بین بردن آثار جرم، آنچه در برهه کنونی ضروری است اینکه تمامی مستندات باید با همکاری حجاج، مسئولان بعثه و حج و زیارت و دیگر نهاد و سازمانها، ضبط و جمع آوری شود و ما بتوانیم در پیگیریهای بعدی، دستمان از این جهت پر باشد.
وی افزود: طبعاً ما در این پیگیری باید از همه ظرفیتهای موجود استفاده کنیم و هیچ ظرفیتی را نادیده نگیریم؛ البته اگر عربستان حاضر شود نسبت به قضیه رسیدگی کند خیلی بهتر است، ضمن آنکه من هم یادداشتی برای دادستان کل عربستان ارسال کردم و خواستار کمک برای روشن شدن ابعاد این فاجعه شدهام، وزیر امور خارجه نیز پیگیر امور است.
حادثه منا ۵ هزار کشته داشت
وی اضافه کرد: اگر دولت عربستان حاضر باشد کمیته حقیقت یاب که مورد تأکید همه مسئولان ماست با شرکت جمهوری اسلامی که بیش از ۵۰۰ کشته در این قضیه داده تشکیل شود؛ مخالفتی نداریم و از آن استقبال میکنیم، اما اگر با صحبتها این امر انجام نشد از راههای دیگر نیز پیگیری میکنیم.
دادستان کل کشور با اشاره به راههای پیگیری بین المللی این مسئله گفت: پیگیریهای بین المللی شامل چند دسته و بخش میشود؛ یکی دیوان داوری در لاهه که این نوع موارد در حوزه کاری آن نیست؛ همچنین دیوان دادگستری بین المللی نیز مربوط به بحث خسارات مادی و مسئولیت مدنی است که باید هر دو دولت آن را بخواهند بنابر این میماند دادگاه بین المللی کیفری که البته نه ما عضو این دادگاه هستیم و نه عربستان که در این دادگاه نیز به مواردی چون جنایت علیه بشریت و نسل کشی رسیدگی میشود.
وی بیان داشت: در اینجا باید از سازمان ملل که ما عضو آن هستیم همچنین از شورای امنیت که در مسایلی بسیار کوچکتر ورود کرده بخواهیم به موضوع ورود داشته باشد.
حجت الاسلام رئیسی یادآور شد: از سویی این فاجعه بزرگ علیه حجاج صورت گرفته و کشور میزبان موظف است طبق میثاقهای بین المللی نسبت به امنیت و سلامت میهمان اقدام کند، ضمن آنکه ما معاهدات با عربستان به خصوص در زمینه حج داریم.
حکام آل سعود عهد شکن هستند
وی با بیان اینکه متأسفانه ما در عربستان با جریانی روبرو هستیم که اساساً میثاق شکن هستند، گفت: سخن ما امروز با دولتی است که عهد شکن است و واقعاً این چه حرف نامربوطی است که از سوی مفتیهای درباری و مزدوران آنها مطرح میشود مبنی بر اینکه چنین فاجعهای، قضا و قدر الهی بوده است و حال آنکه اینها بدون اجازه اولیای دم ۱۴۰۰ نفر را دفن میکنند.
وی افزود: چه بسا اگر اصرار و پیگیریهای نظام اسلامی نبود همین اجساد جانباختگان بازگشته به میهن را هم میخواستند در خاک عربستان دفن کنند.
این مقام عالی دستگاه قضایی تأکید کرد: از ناحیه رئیس جمهور و شخص وزیر امور خارجه لازم است که نامه اعتراض آمیز رسمی به دبیر کل سازمان ملل و شورای امنیت ارسال شود؛ خصوصاً اگر این خواسته با یک آهنگ از سوی کشورهایی که تلفات دادهاند همراه شود تا کمیته حقیقت یاب بین المللی تشکیل شده و ابعاد قضیه برای همگان روشن گردد.
وی گفت: به اعتقاد ما قضیه منا هم قابل پیش بینی و هم قابل پیشگیری بوده است و به خصوص در قضیه بستن خیابان اگر قصد در نتیجه قابل اثبات نباشد، قصد در فعل کاملاً قابل اثبات است.
وی افزود: جدای از این سعودیها، قدم به قدم دوربین گذاشتند و همه قضایا هست که اینها را متأسفانه جمع کردند و حتی بر اثر نفوذ و پولی که داشتند در حال حاضر در موتورهای جستجوگر و شبکههای اجتماعی و سایتها به تدریج بسیاری از آثار از جمله نوارهای ویدیویی حادثه را حذف و پاک کردهاند تا به زعم ادلهای علیه آنها باقی نماند.
دادگاههای بین المللی تحت سیطره نظام سلطه است
دادستان کل کشور تصریح کرد: متأسفانه در دنیای کنونی، دادگاههای بین المللی تحت سیطره نظام سلطه است و امیدی نیست، اما ما باید به تکلیف خود عمل کرده و با جدیت از هر راهی برای احقاق حق مظلومان جانباخته و خانوادههای محترم آنها پیگیری کنیم.
وی گفت: در رابطه با تماس گرفتن با کشورهای آسیب دیده نیاز است که یک رایزنی کاملاً دیپلماتیک وجود داشته باشد تا با فشار بین المللی، کمیته حقیقت یاب تشکیل شده و کار خود را در این باره آغاز کند.
حجت الاسلام رئیسی افزود: جدای از اینها قوه قضائیه در دادسرای تهران یک شعبه اختصاص داده که خانوادهها شکایت کنند و شهود و گواهان بیایند و مستندات خود را ارایه دهند.
وی گفت: این را به صراحت اعلام میکنیم که به عنایت و کمک الهی، ادعانامهای بلندی از آل سعود مستند به شکایات و مستندات غیرقابل خدشهدار تهیه میکنیم و نمیگذاریم که این مسئله مشمول مرور زمان شده و مورد غفلت قرار گیرد.
وی ابراز امیدواری کرد: با جمع آوری مستندات و همکاری قوه قضاییه، سازمان حج و زیارت و وزارت امور خارجه در نهایت همه این تلاشها منجر به احقاق حق مظلومان این حادثه شود.
دادستان کل کشور با بیان اینکه برخی نکات قابل توجهی در این حادثه است که حتماً غیرقابل طبیعی بودن در آن قابل اثبات است، گفت: بستن خیابان در منا با حادثه جرثقیل در مسجدالحرام ارتباط دارد و سئوالاتی مطرح است که هنوز پاسخ داده نشده است.
حجت الاسلام رئیسی تأکید کرد: نظام اسلامی به تکلیف حقوقی خود عمل میکند و برای گرفتن حق قربانیان حادثه مذکور اقدامات لازم را انجام میدهد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با طرح این سئوال که به راستی در این جریان چه کسی سود میبرد، اظهار داشت: کسی از این حادثه سود میبرد که میخواهد بیت الله الحرام از حاجی کاسته شود و مکه و مدینه دیگر مشتری نداشته باشد و این در حالی است که میدانیم در سالهای اخیر شمار زائران از سوی حکومت سعودی به تدریج به نصف کاهش یافته است که اینها میتواند اهداف شومی از سوی آنها باشد.
وی بیان داشت: استکبار و خودخواهی سعودی در یمن و عرصههای مختلف، بلاهایی به سر اسلام و مسلمین میآورد که دل همه مسلمین از کارهای عربستان و آل سعود خون است.
آل سعود تداوم راهبردی جریان استکباری در عالم است
دادستان کل کشور با بیان اینکه امروز ما آل سعود را تداوم راهبردی جریان استکباری در عالم میدانیم، گفت: البته از آن سو نیز هر جریان عدالتخواهی در هر کجای دنیا باشد ادامه راهبردی و حق خواهی نظام ماست.
فعالیت وهابیت در برخی استانها جدی است
وی با اشاره به اینکه متأسفانه انحرافات جریان وهابیت امروز دارد روز به روز سرایت بیشتری پیدا میکند، ابراز داشت: در شرایط کنونی علما و روحانیون و اعاظم حوزههای علمیه باید در معرفی و شناساندن وهابیت و افکار شوم آنها تلاش بیشتری داشته باشند به خصوص به این خاطر که در حال حاضر در برخی استانهای کشور این جریان در حال فعالیت جدی است.
حجت الاسلام رئیسی در خاتمه گفت: بیگمان نقش حوزههای علمیه و علما در راستای تدبیر اندیشیدن برای اتخاذ راهکارهایی که ملت و مسلمین را در برابر هجمه فکری وهابیت بیمه کنند، بسیار مهم و یک نقش ویژه است.