به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، رزمایش «مالابار» که هر ساله میان هند و آمریکا برگزار می شود، امروز سه شنبه در خلیج بنگال کلید خورد.
اما امسال این رزمایش که قرار است یک هفته ادامه داشته باشد میزبان میهمانی است که به ادعای برخی منابع وابسته به دولت دهلی قرار است دائمی شود.
ژاپن که پیشتر به طور مشروط در رزمایش سالانه مالابار شرکت می کرد، قرار است امسال بی هیچ قید و شرطی در این نمایش نظامی حضور داشته باشد. پیشتر، دولت توکیو تنها هنگامی که مالابار در شمال غرب اقیانوس آرام جریان داشت، از حق مشارکت در آن برخوردار بود. شمال غرب اقیانوس آرام منطقه ای است که به لحاظ جغرافیایی از حساسیت کمتری برای چین برخوردار است.
اما نکته ای که نباید از آن غافل شد این است که به گفته منابع هندی، قرار است ژاپن از این پس به عضو دائمی رزمایش مالابار تبدیل شود و هر سال در قلمرو ممنوعه چین قدرت نمایی کند.
آخرین باری که ژاپن به طور محدود در این رزمایش شرکت کرد، سال ۲۰۰۷ میلادی بود که حضورش از سوی محافل سیاسی به تلاش آمریکا برای تشکیل گروهی امنیتی مشابه «ناتو» یا همان پیمان آتلانتیک شمالی تعبیر شد.
جالب آنکه تصمیم گسترش دامنه مشارکت رزمایش مالابار دو هفته پس از آن اعلام شد که «فایننشال تایمز» به نقل از یک مقام آمریکایی از آماده شدن کشتی های ایالات متحده برای ورود به محدوده ای معادل ۱۲ مایل دریایی در اطراف جزایر مصنوعی پکن در منطقه مورد مناقشه دریای چین جنوبی خبر داد.
البته هند تا جایی که امکان دارد خود را از مناقشات ارضی دریای چین جنوبی دور نگه می دارد اما وقتی پای موضوع حق آزادی کشتیرانی در محدوده مورد نظر پیش بیاید، با آمریکا همراهی می کند.
با این حال، «نارندرا مودی» نخست وزیر هند همچنان سعی دارد تا در پیش برد سیاست امنیتی خود به همان اندازه که بر محور تحکیم روابط راهبردی با آمریکا و ژاپن متمرکز می شود، از تشدید تنش های مرزی با چین هم خودداری کند. می توان گفت که اولویت نخست وی در حوزه امنیت، مدیریت هوشمندانه توازن قوا بین آمریکا، چین و دیگر متحدین هند است. شاید به همین دلیل هم باشد که این هفته هند با چین هم رزمایش مشترکی در راستای مبارزه با تروریسم برگزار می کند که البته ابعادش بسیار محدوتر از رزمایش مالابار است.