به گزارش خبرنگار مهر، اواخر هفته گذشته خبری در بازار واردات و مصرف کاغذ پیچید مبنی بر احتمال افزایش تعرفه واردات کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه. بر اساس این خبر، دفتر صنایع شیمیایی و سلولزی وزارت صنعت، معدن و تجارت درخواست افزایش تعرفه کاغذ روزنامه و چاپ و تحریر را از ۴ به ۱۵ به کمیسیون ماده یک آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات ارایه کرد. این پیشنهاد مبتنی بر درخواست و پیگیری تولیدکنندگان کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه در کشور صورت گرفته است.
طبق مصوبه کمیته کارشناسی کمیسیون ماده یک مقرر شد مراتب در جلسه حضوری با حضور نماینده انجمن واردکنندگان کاغذ و مقوا و تشکلهای ذی ربط بررسی و نتیجه حاصله به کمیسیون موصوف منعکس شود.
سیدحسن میرباقری رئیس هیئت مدیره انجمن واردکنندگان کاغذ در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به این جلسه که هفته گذشته به دعوت اتاق بازرگانی و با حضور تعدادی از نمایندگان حوزه تولید، واردات و مصرف کاغذ برگزار شده است، گفت: افزایش تعرفه واردات کاغذ، نظر تولیدکنندگان است و پیشنهاد آنها هم تغییر این نرخ از ۴ به ۱۵ درصد است. ما بهعنوان انجمن واردکنندگان کاغذ در همان جلسه رسماً و صراحتاً مخالفت خودمان را با این پیشنهاد اعلام کردیم.
وی با بیان اینکه مشکلات کارخانههای تولید کاغذ باید به دوش مصرفکننده گذاشته شود، افزود: باید این موضوع را بررسی کنیم که علت اینکه چرا کارخانههای تولیدکننده کاغذ ما به این وضعیت افتادهاند و نمیتوانند با رقبای خارجی حتی چینی و هندی خود، رقابت کنند، چیست؟ ظاهراً آنها چاره کار را در این دیدهاند که تعرفه را افزایش دهند تا خودشان بتوانند کار کنند این در حالی است که خود همین دوستان هم به این موضوع اذعان دارند که ما نه تنها از نظر کیفیت توان رقابت با شرکتهای خارجی را نداریم بلکه از نظر کمی هم تنها درصد کمی از نیاز داخل را تامین کنیم.
میرباقری با اشاره به اعلام نمایندگان حوزه مصرف کاغذ از جمله اتحادیههای چاپخانهداران، لیتوگرافان، ناشران و کتابفروشان، فروشندگان کاغذ و مقوا با پیشنهاد افزایش تعرفه واردات کاغذ در جلسه یادشده، نسبت به تصویب این پیشنهاد از سوی اتاق بازرگانی و دولت ابراز نگرانی کرد و با اشاره به متوسط قیمت فعلی هر بند کاغذ تحریر که ۷۲ هزار تومان است، هشدار داد: با افزایش تعرفه واردات از ۴ درصد به هر عدد دیگری، کاغذ مطئمناً گران خواهد شد و پیش بینی اولیه ما عبور قیمت هر بند کاغذ تحریر از مرز ۸۰ هزار تومان است.
رئیس هیئت مدیره انجمن واردکنندگان کاغذ گفت: کاغذ مانند بنزین در حوزه مصرف، یک کالای استراتژیک به شمار میرود و به محض مختصر افزایشی در قیمت، بهای کالاهای منتج از آن به خصوص کتاب و سایر ملزومات مرتبط با کاغذ و مقوا، افزایش خواهد یافت و این مسئله اجتناب ناپذیر خواهد بود. به علاوه خود جوّی که برای افزایش قیمت کاغذ ایجاد میشود، به روند این افزایش قیمت سرعت خواهد داد و آن را تشدید میکند.
وی ادامه داد: تصور ما این است یکی از دلایل ارائه چنین پیشنهادی، از بین بردن ثباتی است که از ماهها پیش بر بازار کاغذ حاکم شده است؛ این ثبات در بازار کاغذ عملاً دست کلیه رانت خواران را از بازار کاغذ کوتاه کرده و کسانی که هیچگونه تخصصی در واردات کاغذ ندارند، انگیزهای از فعالیت در این حوزه ندارند؛ منظورم کسانی است که در سالهای گذشته وارد بازار کاغذ میشدند و با دخالت در آن، از آب گلآلودی که ایجاد میشد، ماهی میگرفتند.
میرباقری در عین حال ابراز امیدواری کرد: اگر بر اساس منطق و با اولویت حمایت از مصرف کننده و کتاب و کتابخوانی و قشر پرجمعیت دانشآموزان و نشریات و روزنامهها بخواهد تصمیمی در این خصوص اتخاذ شود، افزایش تعرفه واردات کاغذ از ۴ درصد بیشتر، توجیهی ندارد.