به گزارش خبرگزاری مهر، احمد دنیامالی در یکصد و نود و پنجمین جلسه شورا با اشاره به حادثه واژگونی جرثقیل در خیابان خیام گفت: با بررسی هایی که انجام دادیم مشخص شده بیشتر تاور کرین ها مشکل استاندارد دارند و در هنگام ورود به کشور به استاندارد آنها توجه نمی شود.
وی ادامه داد: عمده این تاور کرین ها حتی کمربند استاندارد هم ندارند و گواهینامه های سلامت که برای آنها صادر می شود اغلب به صورت غیر حضوری است. در حالی که موسساتی که این گواهینامه را صادر می کنند باید به صورت چشمی و با تجهیزات مناسب به صورت حضوری تست این دستگاهها را انجام دهند.
رییس کمیسیون عمران و حمل و نقل افزود: بیشتر این تاورها از کشور های همسایه به ویژه امارات به داخل کشور آورده می شوند که به سبب شرایط گرم آب و هوایی آنجا این دستگاه ها زودتر به سن فرسودگی می رسند.
دنیا مالی همچنین تصریح کرد: موضوع دیگر در بررسی حوادث این تاورکرین ها عدم توجه اپراتور ها است. در مواقعی که این دستگاه ها از کار روزانه آزاد می شوند باید ترمز شان نیز آزاد باشد تا اگر وزش باد ناگهانی رخ داد دستگاه درجه ای آزادی حرکت داشته باشد در حالی که ترمز اکثر دستگاه ها قفل می شود و با وزش باد خم شده و واژگون می شوند.
وی اظهار داشت: سازمان استاندارد، سازمان نظام مهندسی، شهرداری و حتی سندیکای پیمانکاران در این موضوع مسئول هستند و باید هر چه سریعتر فکری به حال تاور کرین ها شود.
سینما آزادی از لحاظ ایمنی شرایط قابل قبولی دارد
دنیامالی در ادامه به موضوع ایمنی سینمای آزادی اشاره کرد و گفت: همانطور که مستحضر هستید سینما آزادی در سال ۷۶ دچار حریق شد و ۸ سالی متوقف ماند. سال ۸۵ شهرداری این سینما را بازسازی کرد که مورد استقبال اهالی هنر نیز قرار گرفت.
وی ادامه داد: در مورد سیستم ایمنی این سینما باید گفت سیستم اعلان حریق، اتفای حریق با آب و مسائل ایمنی مرتبط با اتش سوزی آن فعال و استاندارد است و تنها برخی موارد کوئچک مانده که آنها هم در حال رفع است.
دنیا مالی گفت: در خصوص پله های فرار مواردی وجود دارد که به واسطه بالکن سینما که به کافی شاپ تبدیل شده باید اصلاحاتی صورت گیرد.
وی اظهار داشت: ولی با در نظر گرفتن جمیع جهات باید گفت؟: سینما آزادی از لحاظ ایمنی شرایط قابل قبولی دارد.