خبرگزاری مهر - گروه استان ها: اسماعیل اسفندیاری پور مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی در حاشیه سفر به استان قزوین برای شرکت در همایش گندم کاران در گفتگوی مشروح با خبرنگار مهر وضعیت کشت گندم و نحوه حمایت از تولیدکنندگان را تشریح کرد.
* در حال حاضر چه میزان از اراضی کشور به کشت گندم اختصاصیافته است؟
در سال زراعی ۹۴-۹۳ حدود سه میلیون و ۷۵۰ هزار هکتار کشت گندم دیم و دو میلیون و ۳۵۰ هزار هکتار گندم آبی داشتیم که در مجموع شش میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی به کشت گندم آبی و دیم اختصاص یافت.
برآورد تولید ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تن بود که بر اساس آخرین آمار حدود هشت میلیون و ۸۰ هزار تن گندم مازاد بر مصرف کشاورزان خریداری و تحویل سیلوها و انبارها شده است.
*این میزان خرید که در شرایط سختی هم تولید شد نسبت به دوره مشابه قبل چند درصد افزایش داشته است؟
قبول داریم که کشاورزان پرتلاش ما در شرایط سختی با تغییرات اقلیم و خشکسالی و کمآبی به تولید مشغول شدند و خوشبختانه با تلاش جدی تولید بالابود و خرید ما نسبت به دوره مشابه سال زراعی قبل حدود ۲۰.۵ درصد افزایش داشت که باید از کشاورزان تشکر شود .
در سال زراعی جدید (۹۵-۹۴) هم از اواسط دهه سوم شهریور کشت گندم در شمال غرب و غرب کشور در مناطق دیم انجامشده است. امیدواریم باهمت کشاورزان وضعیت خوبی داشته باشیم تا سال آینده هم تولید موردنیاز محقق شود.
* برای افزایش راندمان تولید در واحد سطح و توسعه آبیاری موضعی چه برنامهای دارید؟
برای افزایش تولید یک سری مجموعه برگ خریدهایی بهصورت مستمر باید در مزرعه اجرا شود تا تولید محقق شود که رعایت تناوب زراعی لازم است. در این باره زراعت قبل حتماً غیر گندم باشد و کشت کلزا، حبوبات و چغندرقند هم کمک میکند تا تولید بالا برود.
همچنین تغذیه و مصرف کود باید متناسب با نیاز گیاه و در حد لازم باشد تا تولید پتانسیل رقم و مزرعه به دست آید و نیز استفاده از کشت مکانیزه و خطی کاران منطقه و توسعه آبیاری تیپ و موضعی باید در دستور کار قرار گیرد.
در شرایط کنونی کمبود آب موجب شده تا ما حتماً به سمت آبیاری موضعی برویم که دولت کمکهای قابلتوجهی در این زمینه دارد تا این روند توسعه یابد. افزایش آبیاری مدرن از ضروریات تولید گندم است.
کنترل علفهای هرز و بیماریها و آفات که کاهنده تولید است هم از دیگر عواملی است که به افزایش راندمان تولید کمک میکند و توصیه میشود کشاورزان از سمپاش مناسب و کود سرک و کودهایی که میتوانند در شرایط خشکی به مقاومت گیاه کمک کند استفاده کنند تا آسیب به مزرعه کاهش یابد.
در مرحله برداشت هم استفاده از کمباینهای مناسب ضروری است که در این راستا بلوکهایی که طراحیشده باید استفاده شود و کمباینها هم باید معاینه فنی داشته باشند و تنظیم شوند تا وقتی وارد مزرعه شدند ریزشها به حداقل برسد.
یکی از نکاتی که در افزایش راندمان مؤثر است پایش مستمر است که در مرکز صورت میگیرد و پرستاری و اقدامات بهموقع کشاورزان در مزرعه که تابع زمان است هم باید لحاظ شود زیرا گندم به ازای هرروز تأخیر یک درصد افت دارد و اگر علف هرز رشد کند و سمپاشی دیر انجام شود به کاهش تولید منجر میشود لذا کشاورزی تابع زمان است و هر اقدامی باید بهموقع باشد تا با کاهش تولید مواجه نشویم.
* یکی از مسائلی که برای کشاورزان مشکلساز است اعلام دیرهنگام قیمت خرید گندم است. آیا امکان اعلام بهموقع این قیمت وجود دارد تا تولیدکننده وضعیت خود را برای سال زراعی آینده مشخص کند؟
درست است یکی از عوامل تأثیرگذار در تولید، قیمتگذاری مناسب و بهموقع هم است که باید صورت گیرد تا کشاورزان با دلگرمی بیشتری به تولید بپردازند و نیاز کشور به گندم را تأمین کنند و اگر مجموعه این عوامل رعایت شود و قیمتگذاری هم بهموقع صورت گیرد مانند دو سال گذشته کشاورزان باانگیزه بیشتری به تولید می پردازند تا نیاز کشور را در داخل تأمین کنیم.
با پیگیری انجامشده امیدواریم قیمت خرید گندم در روزهای آینده اعلام شود تا کشاورزان تکلیف خود را بدانند و باانگیزه بیشتری وارد تولید در سال زراعی جدید شوند .
* میزان واردات گندم کشور چقدر است؟
برآورد واردات گندم حدود ۱.۵ تا دو میلیون تن است و میزان مصرف کشور هم حدود ۹.۲ تن است که نزدیک به هشت میلیون تن در داخل تأمین میشود اما امیدواریم نیاز به واردات گندم را حذف کرده و خودمان مصرف داخلی را تأمین کنیم.
* وزارت جهاد کشاورزی از گندم کاران کشور برای تقویت تولید چه حمایتی انجام خواهد داد؟
بهعنوان حمایت و پشتیبانی از تولید گندم برنامههای مختلفی را پیشبینی کردهایم که تأمین کودهای شیمیایی موردنیاز، توزیع ۴۰۰ هزار تن بذر بوجاری شده بین کشاورزان، توسعه آبیاری بارانی و تیپ با مدیریت آبوخاک که دستورالعمل آن به استانها ابلاغشده از آن جمله است.
همچنین خط اعتباری یک هزار میلیارد تومانی در حوزه مکانیزاسیون گشایش یافته و در اختیار کشاورزان قرار میگیرد.
* آیا کاهش تولید گندم هم در دستور کار وزارتخانه قرار دارد؟
در افق چشمانداز کاهش ۵۰۰ هزار هکتاری سطح زیر کشت در گندم دیم و ۶۰۰ هزار هکتاری در اراضی آبی پیشبینیشده که با رعایت مسائل فنی و افزایش راندمان به این مهم دست خواهیم یافت تا منابع آبی هم مدیریت شود.
در سال های ۸۵ و ۸۶ سطح زیر کشت گندم کشور به هفت میلیون و ۲۲۲ هزار هکتار رسید که در وزارتخانه اولویت با کشت کلزا، حبوبات و گندم است تا پایداری تولید عملیاتی شود.
در وزارتخانه برای حمایت و پشتیبانی از کشاورزان گندمکار جدی هستیم و تلاش میکنیم همه نیازهای این بخشبر اساس توان کشور را تأمین کرده و با حمایت از کشاورزان در مسیر تولید گام برداریم که از تولیدکنندگان هم انتظار داریم باانگیزه بیشتری در تأمین مواد غذایی موردنیاز کشور تلاش کنند.
باور داریم کشاورزان توانمند کشور قادرند خاک را به طلا تبدیل کنند و اگر از بهرهبرداران بهخوبی حمایت کنیم میتوانیم دستاوردهای خوبی در حوزه امنیت غذایی داشته باشیم و در مسیر خودکفایی و تأمین همه نیازهای غذایی در داخل گام برداریم.