به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از نیویورک تایمز، «شی جینپینگ» رئیس جمهوری چین و «ما یینگ جو» همتای تایوانی وی قرار است شنبه هفته آینده در کشور سنگاپور با یکدیگر ملاقات کنند. این نخستین ملاقات رهبر دو کشور پس از گذشت ۶۶ سال از انقلاب کمونیستی چین در سال ۱۹۴۹ میلادی است.
دفتر حافظ منافع تایوان در چین با صدور بیانیه ای هدف از این دیدار تاریخی را تبادل نظر طرفین با توجه به عدم اراده سیاسی برای حل مشکلات سیاسی حاکم بر دو سوی تنگه تایوان اعلام کرده است.
این دیدار با توجه به اینکه تنها سه ماه تا زمان برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری تایوان زمان باقی مانده، از اهمیت زیادی برخوردار است. نتایج نظرسنجی ها نشان می دهد که حزب ملی گرای «کومینتاگ» که در حال حاضر اکثریت پارلمانی را در دست دارد در رقابت با حزب «پروگرسیو دموکراتیک» که تمایلات ضد چینی دارد، عقب افتاده است.
گفته می شود که سفر یینگ جو که از زمان آغاز زمامداری خود در سال ۲۰۰۸، سعی کرده تا روابط اقتصادی و تجاری خوبی را با چین در پیش بگیرد ممکن است آراء حزب متبوع وی را (کومینتاگ) در آستانه انتخابات افزایش دهد. حال آنکه برخی کارشناسان نتیجه معکوس را نیز پیش بینی می کنند.
از سوی دیگر، این فرصتی برای جینپینگ خواهد بود تا به مردم تایوان این پیام را برساند که در صورت تداوم رهبری حزب کومینتاگ، چین روابط خوب خود را با این کشور حفظ خواهد کرد.
البته، دیدار جینپینگ با همتای تایوانی انتقاد دولتمردان پکن را نیز در پی داشته است و بیم آن می رود که این اقدام در جهت به رسمیت شناختن دولت تایوان از سوی چین به حساب بیاید. چین کشور تایوان را جزء قلمرو خود می داند و هشدار داده که هرگونه تلاش این کشور برای استقلال طلبی را با اقدام نظامی پاسخ خواهد گفت.
با این حال، جینپینگ تا به این جای امر نشان داده که در عرصه سیاست خارجی ریسک پذیرتر از دیگر اسلاف خود است و تلاشی که وی برای به چالش کشاندن واشنگتن در نزدیکی به کشورهای اروپایی به ویژه انگلستان نشان می دهد، تاکیدی بر این مطلب است.
از سوی دیگر، وی چندی پیش با «آنگ سان سوچی» رهبر اپوزیسیون میانمار دیدار کرد تا در صورت پیروزی حزب متبوع وی در انتخابات میانمار که قرار است یکشنبه هفته آینده برگزار شود، زمینه برقراری مناسبات خوب با این کشور را فراهم آورد.
ناگفته نماند که دولت آمریکا سعی کرد تا علیرغم استقبال از این رویداد حساس، تا جایی که می تواند از قضاوت درباره آن خودداری کند.
در همین راستا، «جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید گفت: ما به طور قطع از اقداماتی که به کاهش تنش ها و بهبود روابط در دو سوی تنگه تایوان منجر شود، استقبال می کنیم. با این حال، باید منتظر بود و دید که نتیجه این ملاقات چه می شود.
برخی بر این باورند که علیرغم افت محبوبیت حزب کومینتاگ در انتخابات پیش رو، بسیاری از مردم تایوان همچنان راضی به حفظ شرایط سیاسی موجود هستند و شی جینپینگ هم از این فرصت استفاده می کند تا بگوید سرمایه گذاری در چین به رفاه حال مردم تایوان منجر می شود.