به گزارش خبرنگار مهر، اعضای شورای سیاستگذاری انجمن رادیولوژی ایران در دومین نشست خود که به بهانه روز جهانی رادیولوژی در هتل استقلال تهران برگزار شد، بر اتخاذ یک سیاست واحد مبنی بر داشتن یک پایگاه در وزارت بهداشت تاکید کردند.
ترکیب جدید هیئت مدیره انجمن رادیولوژی
در ابتدای این نشست، دکتر جلال جلالشکوهی رئیس انجمن رادیولوژی ایران در نشست شورای سیاستگذاری انجمن رادیولوژی به ترمیم اعضای هیئت مدیره این انجمن اشاره کرد و گفت: تصمیم گرفته شد که تعداد اعضای هیئت مدیره انجمن رادیولوژی ایران از ۹ به ۱۳نفر افزایش یابد و در حال حاضر هیئت مدیره دارای ۱۳ عضو است.
وی با تاکید بر اهمیت برگزاری جلسات شورای سیاستگذاری انجمن رادیولوژی ایران، تصریح کرد: اینگونه جلسات میتواند تعامل بیشتری بین اعضای انجمن و هیئت مدیره ایجاد کند.
رئیس انجمن رادیولوژی ایران با اشاره به نقش و جایگاه متخصصین رادیولوژی در نظام سلامت، اظهار داشت: انتظار میرود که وزارت بهداشت در تصمیمگیریها و برنامههای مربوط به حوزه تصویربرداری پزشکی از انجمن رادیولوژی ایران نیز همفکری بخواهد.
پیشنهادات رئیس شورای سیاستگذاری انجمن رادیولوژی
در ادامه این نشست، دکتر عبدالرسول صداقت رئیس شورای سیاستگذاری انجمن رادیولوژی ایران با اشاره به اینکه هسته اولیه این شورا در سال گذشته پایهگذاری شد، تاکید کرد: هدف این شورا این است که به عنوان بازوی فکری و راهبردی انجمن رادیولوژی عمل کند.
وی در ادامه به چند پیشنهاد شورای سیاستگذاری انجمن رادیولوژی ایران اشاره کرد و گفت: دبیر هیات برد رادیولوژی از سیاستهای شورای راهبردی بیشتر استفاده کند. همچنین، جامعه تصویربرداری کشور که متشکل از رادیولوژی هستهای، رادیولوژی دامپزشکی و تکنولوژیستها هستند که جامعهای بیش از ۱۰ هزار عضو تصویربرداری پزشکی کشور را تشکیل میدهد.
صداقت با بیان اینکه منافع این افراد به هم گره خورده است، بر ضرورت بیش از پیش همکاری رادیولوژیستها تاکید کرد.
رئیس شورای سیاستگذاری انجمن رادیولوژی ایران در ادامه به سایر پیشنهادات این شورا اشاره کرد و گفت: ایجاد شناسنامه برای خدمات رادیولوژی میتواند از تصمیمات فردی افراد جلوگیری کند. همچنین استفاده از توانایی نسل جدید رادیولوژیستها در جهت ارتقای اهداف انجمن میتواند موثر باشد.
وی همچنین از تقویت انجمنهای استانی به عنوان یکی دیگر از پیشنهادات شورای سیاستگذاری انجمن رادیولوژی ایران نام برد و گفت: آنچه مسلم است ما باید از وزارت بهداشت بخواهیم دفتر رادیولوژی در این وزارتخانه دایر کند و یا اینکه مشاور وزیر یا مشاور درمان وزارت بهداشت در حوزه رادیولوژی داشته باشیم تا از آن به عنوان یک پایگاه محکم در وزارت بهداشت استفاده کنیم.
صداقت در ادامه با تاکید بر اینکه باید به یک سیاست واحد در برخورد با هجمههایی که علیه انجمن رادیولوژی صورت میگیرد، برسیم تصریح کرد: تکلیف رادیولوژیستها یکبار برای همیشه باید روشن شود و میبایست به گونهای برخورد شود که جایگاه رادیولوژیستها در کشور تضعیف نشود.
وی همچنین به وضعیت بیمهها در برخورد با رادیولوژیستها اشاره کرد و گفت: متاسفانه حجم مطالبات مراکز تصویربرداری پزشکی از بیمهها از ارقام میلیاردی هم بیشتر شده است؛ بنابراین باید به یک برنامه واحد برای تعامل با بیمهها برسیم.
رئیس شورای سیاستگذاری انجمن رادیولوژی ایران با بیان این مطلب که میبایست مسائل را پایهای با وزارت بهداشت حل کنیم، اظهار داشت: در اردیبهشت سال آینده انتخابات انجمن و هیات مدیره را داریم. بنابراین لازم است یک راهبرد و برنامه برای تعامل با وزارت بهداشت تعریف کنیم.
بدقولی وزارت بهداشت در اصلاح تعرفه های رادیولوژی
در ادامه این جلسه دکتر محمدعلی کریمی به عنوان یکی از اعضای جوان انجمن رادیولوژی ایران به سیاستهای وزارت بهداشت در قبال رادیولوژیستها اشاره کرد و گفت: متاسفانه وزارت بهداشت در برخورد با رادیولوژیستها آنطور که باید خوب عمل نکرده است.
وی با اشاره به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس که در سال ۹۴ ارائه شده است، اظهار داشت: بر اساس این گزارش در ۱۳ سال گذشته تعرفههای رادیولوژی کمترین رشد را نسبت به سایر خدمات عمده داشته است.
کریمی با اشاره به کتاب تعرفههای سلامت که در وزارت بهداشت تهیه شده است، افزود: اگرچه برای اولین بار سونوگرافی عمومی در این کتاب گنجانده شده، اما آنچه مسلم است از مجموع ۶۰۰ خدمت رادیولوژی تنها توانستهایم ۱۰ درصد این تعرفهها را اصلاح کنیم.
وی با انتقاد از بدقولی وزارت بهداشت که قرار بود تا پایان سال گذشته نسبت به اصلاح سایر تعرفههای خدمات رادیولوژی اقدام کند، افزود: متاسفانه تعرفه رادیولوژی از ۲۰ هزار تومان به ۱۷ هزار و در استان البرزبه ۱۴ هزار تومان کاهش یافته است.
کریمی از بخشهای رادیولوژی در بیمارستانها به عنوان یکی از محدودترین بخشهای بیمارستانی نام برد و گفت: از سال ۸۸ تعداد رزیدنتهای رادیولوژی به سه برابر رسیده است.
وی با انتقاد از توجیه وزارت بهداشت برای کمبود رادیولوژیست در کشور، گفت: بررسیها نشان میدهد که تعداد رادیولوژیستها تنها از متخصصین اطفال، داخلی و زنان کمتر است.
این عضو انجمن رادیولوژی ایران با بیان اینکه از مجموع ۳۹۲ شهر بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت، تعداد ۳۴۰ شهر رادیولوژیست دارند، اظهار داشت: از مجموع ۵۲ شهر، ۲۳ شهر بیمارستاینی ندارد که بتوان از رادیولوژیست استفاده کرد.
کریمی به شاخص تعداد رادیولوژیستها در کشور نسبت به جمعیت اشاره کرد و گفت: به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر، ۲.۳ رادیولوژیست در کشور داریم که البته این آمار شامل استان تهران نمیشود.
وی با بیان اینکه با توجه به جمعیت ۸۰ میلیونی کشور، ۸۰۰ رادیولوژیست کافی است، افزود: آمارهای ما نشان میدهد که سه برابر این تعداد، رادیولوژیست در کشور داریم.
کریمی با انتقاد از اعطای مجوز تاسیس مراکز رادیولوژی به افراد غیرمتخصص، اظهار داشت: یکی دیگر از مشکلات رادیولوژیستها، مداخلات بین رشتهای است؛ بطوریکه متخصصان زنان و زایمان و اورولوژیستها در کار متخصصان رادیولوژی دخالت میکنند اما وزارت بهداشت هیچ برخوردی با این قبیل تخلفات صورت نمیدهد.
وی از ارسال لیست بلندبالایی از مداخلات بین رشتهای به وزارت بهداشت خبر داد و گفت: ما این لیست را به وزارت بهداشت فرستادهایم اما تاکنون هیچ برخوردی با تخلفات نشده است، بطوریکه این قبیل مداخلات بین رشتهای همچنان در حوزه رادیولوژی وجود دارد.
کریمی با اشاره به بهانه وزارت بهداشت برای کمبود رادیولوژیست، اظهار داشت: وزارت بهداشت به این بهانه که رادیولوژیست کم داریم، نسبت به تربیت ماماها برای انجام سونوگرافی اظهار علاقه کرده است؛ در حالی که تعداد رادیولوژیستهای کشور با توجه به جمعیتی که داریم، کافی است.
این عضو انجمن رادیولوژی ایران با بیان اینکه امروز در تمام مرزهای کشور رادیولوژیست داریم، افزود: اینکه عنوان میشود در تمام روستاهای کشور امکان غربالگری بارداری وجود دارد ولی سونوگرافی نداریم کاملاً خلاف واقعیت است زیرا آزمایشهای غربالگری در هیچ جای کشور در بیمارستانهای دولتی انجام نمیشود و این کار توسط بخش خصوصی صورت میگیرد.
وی با بیان این مطلب که اطلاعات غلط به وزیر دادهاند از نبود پایگاه ثابت برای رادیولوژیستها در وزارت بهداشت گلایه کرد و گفت: در دورهای یک اتاق رادیولوژی در این وزارتخانه وجود داشت که متاسفانه آن هم حذف شده است و آنچه در مورد رادیولوژی تصمیمگیری میشود، ما از آن اطلاع نداریم.
وضعیت دستیاری رادیولوژی
در ادامه نشست شورای سیاستگذاری انجمن رادیولوژی ایران، دکتر حسن هاشمی به وضعیت آموزش رادیولوژیستها در کشور اشاره کرد و گفت: در بخش هیئت علمی در سالهای اخیر با توجه به اینکه طرح تمام وقتی اجرا شد و حق مطب لغو شده تمایلی به هیئت علمی وجود نداشت و صرفاً خانمها از این طرح استقبال میکردند.
وی با اشاره به وجود ۱۷ مرکز آموزشی در کشور تاکید کرد: کمیت فدای کیفیت شده است، بطوریکه دولت در سه، چهار سال گذشته نتوانسته تجهیزات به روز برای این قبیل مراکز فراهم کند و در نتیجه به بخش خصوصی متوسل شده است.
هاشمی با بیان اینکه تعداد دستیاران از ۱۴۸ نفر به ۲۴۸ دستیار رسیده است، اظهار داشت: رشته رادیولوژی میبایست از ابتدا به صورت فلوشیپ باشد، بطوریکه پنج سال رادیولوژی، (سه سال عمومی و دو سال فلوشیپ) برای این رشته تعریف شود.
بزرگترین مشکل رادیولوژیست ها
همچنین دکتر عباس درگاهی یکی دیگر از اعضای انجمن رادیولوژی ایران با بیان این مطلب که از سال ۸۸ تاکنون حدود ۲۱ جلسه برگزار کردهایم، افزود: در ۱۵ مرداد ۸۸ اولین برنامه اصلاح تعرفه را داشتیم، اما تاکنون به نتیجه قابل قبولی در این زمینه دست نیافتهایم.
وی بزرگترین مشکل رادیولوژیستها را نبود یک نماینده تاثیرگذار در نظام پزشکی، بیمهها و وزارت بهداشت و حتی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس عنوان کرد و گفت: متاسفانه ما نمایندهای برای دفاع از حق خودمان نداشتیم؛ به طوری که تعرفههای رادیولوژی را افراد بیاطلاع تعیین کردهاند.