به گزارش خبرنگار مهر، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در همایش استحکام ساخت درونی قدرت ملی که صبح امروز دوشنبه در دانشگاه عالی دفاع ملی برگزار شد با بیان اینکه جایگاه بحث استحکام ساخت درونی قدرت ملی در این دانشگاه است و باید کاوشی دقیق در آن صورت گیرد اظهار کرد: در این بحث ابتدا باید متدولوژی خود را روشن کنیم، این یک بحث عقلانی است زیرا وقتی درباره استحکام ساخت درونی قدرت بحث می کنیم باید توجه داشته باشیم که یک بحث عقلانی را سامان می دهیم؛ بنابراین باید نقاط ضعف و قدرت مسئله را کشف کنیم.
وی افزود: این بحث نیاز به بررسی تطبیقی هم دارد زیرا همه کشورها به این موضوع توجه می کنند تا ساخت درونی قدرت ملی خود را مستحکم کنند. درست است که ما یک کشور انقلابی هستیم و مولفه ها و آرمان های اختصاصی داریم اما نقاط مشترک در این بحث بین همه حکومت ها وجود دارد.
لاریجانی با بیان اینکه برای صیانت از حکومت احتیاج به یک قدرت ملی داریم، گفت: ما به خاطر یکسری ویژگی های خاص ممکن است ویژگی های متفاوت داشته باشیم مانند خصوصیت جهادی در ایران که یک ویژگی خاص در قدرت ملی است و کشورهای دیگر ممکن است مشابه این وجه جهادی را نداشته باشند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: یک نکته دیگر این است که ما باید به مقطع انقلاب خود توجه داشته باشیم چراکه یکسری تاثیرات در حوزه فرهنگ، اجتماع و امنیت داشته است که باید جداگانه مورد بررسی قرار گیرد.
وی ادامه داد: برخی این مقطع را جداگانه بررسی نمی کنند؛ به عنوان مثال چندی پیش در مورد آسیب های اجتماعی بررسی هایی انجام شد و من وقتی این مطالعات را دیدم متوجه شدم که آسیب های اجتماعی مقطع انقلاب را بررسی نکردند. مطالعات این مقطع می تواند به ما یک گرایی بدهد که چگونه از تجربه آن برای آینده استفاده کنیم.
لاریجانی با اشاره به تاثیر حوزه فرهنگ در استحکام ساخت درونی قدرت ملی تصریح کرد: تشخص یک جامعه به حوزه فرهنگ وابسته است. اگر برای جامعه یک روح جمعی قائل باشیم می توانیم برای آن یک تشخص در نظر بگیریم. مردم با این تشخص زندگی می کنند که فرهنگ و عرفیات اجتماعی است.
رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: ما در این حوزه یک نقاط برجسته و قوی و یکسری چالش ها داریم، به عنوان مثال مسئله دین و تفکر دینی در جامعه ما به بار نشسته است ولی در همین فهم دینی و مسائل عرفی تغییراتمان کم نبوده است. آیا اجتماعات و فهم دینی ما با صد سال گذشته یکی است؟
وی اضافه کرد: در زمان رضاشاه مسئله کشف حجاب تاثیرات خود را گذاشت با اینکه علما مقابل آن ایستادند اما یک عرفیاتی را در جامعه باب کرد.
لاریجانی گفت: باید در مطالعات خود در حوزه مسائل اجتماعی و فرهنگی توجه کنیم که یک امر ثابت را بررسی نمی کنیم بلکه یک امر سیال را مورد بررسی قرار داده ایم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در سفر به خراسان شمالی و تاکید بر موضوع سبک زندگی اظهار کرد: ایشان سوالات زیادی را مطرح کردند که به عنوان مثال چرا رفتارهای اجتماعی ما اینگونه است؟ یا چرا توجه ما به ملاک های دینی ضعیف است؟ رهبری در آن سخنرانی ۲۰ سوال را مطرح کردند.
وی تاکید کرد: اگر می خواهیم استحکام ساخت درونی قدرت ملی را تقویت کنیم باید به بحث فرهنگ و اجتماع توجه داشته باشیم چراکه این مسائل از ارکان مهم محسوب می شوند.
لاریجانی تصریح کرد: موضوعات فرهنگی و اجتماعی به راهکارهای بخشنامه ای و دستوری نیاز ندارد. کشورهایی که سابقه تمدنی زیادی دارند تغییر برخی عرفیات اجتماعی آنها به سادگی امکان پذیر نیست و زحمت زیادی دارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: در تغییرات اجتماعی و صیانت از حوزه فرهنگی موضوع امر به معروف و نهی از منکر مسئله مهمی است که در جامعه از آن غفلت شده است. این مسئله یک عامل صیانت بخش و بهترین روشی است که می تواند رفتار سالم را در جامعه ایجاد کند. امر به معروف و نهی از منکر هم یک وظیفه شرعی و هم در قانون اساسی آمده است که ما از آن غفلت کردیم و گاهی اوقات خجالت می کشیم در مورد آن صحبت کنیم.
وی با بیان اینکه موضوع امر به معروف و نهی از منکر یک مسئله مهم در روابط اجتماعی ما است گفت: باید این مسئله در فرهنگ عمومی ما جا بیفتد و حتما نباید برای این موضوع منتظر دستگاه های دولتی باشیم.
لاریجانی افزود: رسانه ها و بزرگان ما باید این موضوع را درست مطرح کنند تا جامعه احساس کند امر به معروف و نهی از منکر مسئله ای ارتقابخش است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برخی آسیب های اجتماعی در جامعه ما وجود دارد که ریشه آن هم در قبل و هم در بعد از انقلاب است خاطرنشان کرد: به عنوان مثال روند رشد آمار طلاق صعودی است که ریشه های مختلفی دارد ولی به هر حال موجود است. یا مسئله اعتیاد روند رشد دارد که یک آسیب اجتماعی محسوب می شود.
وی گفت: در یک نگاه کلی معدل آسیب های اجتماعی روند رشد پیدا کرده است که این موضوع می تواند به ساختار قدرت تاثیر منفی بگذارد.
لاریجانی اظهار داشت: آسیب های اجتماعی مثل خوره هستند که بر روی قدرت ملی تاثیر می گذارند. روابط اجتماعی مثل روابط خانوادگی عاطفی نیست بلکه روابطی از نوع قراردادی و هم سرنوشتی است که هر قدر این رابطه هم سرنوشتی را تقویت کنیم انسجام اجتماعی قوی تر خواهد شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: آسیب های اجتماعی باعث گسست روابط اجتماعی می شود و می تواند در این روابط خلل بسیار ایجاد کند.
وی با اشاره به موضوع اقتصادی در بحث استحکام ساخت درونی قدرت ملی اظهار کرد: ما چالش های متعددی در این حوزه داشتیم و در یک ارزیابی کلی از ابتدای انقلاب تاکنون رشد اقتصادی ما ۳ درصد، وضعیت بیکاری ۱۲ درصد و نرخ تورم حدود ۲۰ درصد بوده است. این مسئله نشان می دهد که اقتصاد ما مشکل ساختاری و مدیریتی دارد.
لاریجانی افزود: در مدیریت های مختلف از ابتدای انقلاب رشد اقتصادی ما تنوع داشته است اما معدل آن برای کشوری که می خواهد جهش اقتصادی و تکنولوژی علمی داشته باشد رشد جالبی نیست.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: نمی توانیم بگوییم ساختار قدرت ملی ما بسیار قوی اما اقتصاد ما ضعیف است. شهید مطهری می گفتند اگر یک جامعه ای از اقتصادی سالم برخوردار نباشد نمی تواند به آرمان های متعالی اسلامی دست پیدا کند. یعنی اگر اقتصادمان سالم نباشد نمی توانیم به آرمان های خود برسیم. اقتصاد سالم اقتصادی زاینده، درون زا و برون گرا است.
وی گفت: درست است که ما رشد اقتصادی داشتیم اما کشورهای دیگر هم رشد داشته اند و بیکار ننشسته اند. ما در این مسابقه باید شأن رقابتی خود را حفظ کنیم.
لاریجانی با بیان اینکه در موضوع اقتصادی گرایش های سوسیالیستی و مارکسیستی از جمله موانع اقتصادی ما از ابتدای انقلاب تاکنون بوده است گفت: این تفکرات در افکار عمومی نشسته است و باورمان شده که این روش خوب است و نمی توانیم از آن فرار کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بحث اصل ۴۴ که در قانون نوشته شد را ببینید که چطور اجرا گردید. آیا مردمی شدن و خصوصی سازی به معنای این بود که یک نیروگاه را از یک دستگاه به یک دستگاه دیگر بدهیم؟ خب وزارت نیرو که بهتر می توانست اداره کند.
وی اظهار داشت: گاهی اوقات فکر می کنیم اگر شرکت های مهم در کشور به وجود بیاید سرمایه داری ایجاد می شود و ما را از مسیر جدا می کند ولی اشکال کشور ما این است که شرکت های توانمند نداریم. به عنوان مثال ترکیه شرکت هایی دارد که وقتی یک تحول در آسیای میانه به وجود می آید به سرعت در آنجا حضور پیدا کرده و سرمایه گذاری می کنند.
لاریجانی تاکید کرد: ما نقش مهمی در ایجاد مردم سالاری در عراق داشتیم اما کشورهای دیگر آمدند و سهم اقتصادی بیشتری از این کشور گرفتند. این یک نقص برای ماست. رهبری فرمودند اقتصاد باید دست مردم باشد و این مثل جهاد می ماند. آیا ما چنین حسی داریم که اگر کسی در حوزه تولید فعالیت کند به آن مجاهد بگوییم؟
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: علاوه بر این فضا نیز اجازه چنین کاری را به ما نمی دهد ما یک تغییر رویکرد کلان می خواهیم. به عنوان مثال وضعیت بروکراسی سنگینی در کشور حاکم است که هیچ دولتی زیر پای تعدیل آن نمی رود.
وی با بیان اینکه رتبه تسهیلات فضای کسب و کار ما در دنیا ۱۲۰ است گفت: یک سرمایه گذار وقتی می بیند رتبه تسهیل فضای کسب و کار ما این است در کشور سرمایه گذاری نمی کند. در اقتصاد مقاومتی باید برای سرمایه گذار تسهیلات فراهم کنیم و صد ها مشوق داشته باشیم. تاکنون قوانینی که برای تسهیلات فضای کسب و کار در مجلس تصویب شد اجرایی نشده است.
لاریجانی با بیان اینکه ما در حوزه واگذاریها، قوانین زیادی را تصویب کردیم و اجازههایی به دولت در این زمینه داده شد، گفت: حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان پروژه کلنگ زده در کشور داریم که البته کار غلطی بود، اما به دولت گفتیم که این پروژهها را واگذار کند، ولی تا این ساعت هیچکدام از این کارها انجام نشده است.
وی افزود: علت اینکه ما در جامعه رکود داریم، این است که در جامعه نقدینگی وجود دارد، اما نمیتوانیم این نقدینگی را به تولید تزریق کنیم. امروز ۸۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در جامعه وجود دارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بستهای که دولت اجرایی کرد که طی آن به مردم وام میدهند تا خودرو تهیه کنند، اعلام شد که سه تا چهار ماه این پروژه به طول میانجامد اما هفت روزه تمام شد؛ بنابراین نقدینگی در جامعه وجود دارد و تنها باید بستری را برای آن فراهم کنیم.
لاریجانی با بیان اینکه ما در تعهدات دولت با بخش خصوصی مشکل داریم، گفت: یکی از وزرا به من میگفت ما به بخش خصوصی ۳۰ هزار میلیارد تومان بدهکاری داریم؛ بنابراین کدام بخش خصوصی است که با این حجم بدهکاری دولت به او، علاقهمند به کار و تولید باشد؟
وی افزود: من فکر میکنم یک مقررات ثابت و دراز مدت در بخش اقتصادی نیاز داریم که برای بخش خصوصی تضمین باشد که مقررات با تغییر مدیریتها عوض نمیشود و دارای ثبات است.
رئیس مجلس شورای اسلامی یکی از مشکلات بزرگ در حوزه اقتصادی را ساختارهای اقتصادی دانست و گفت: دولت باید کوچک شود، این افتخاری برای دولت قبل نبود که ۵۰۰ هزار نفر را جذب و استخدام کند، بلکه یک امر خلاف قانون بود.
لاریجانی خاطرنشان کرد: ما یک نظام مردمسالار هستیم و در این موضوع، نقطه قوت داریم. مردمسالاری یک موضوع بسیار مهم برای ماست که ثبات ایجاد میکند و حتی جایگاه قدرتمند ایران در منطقه نیز به همین مردمسالاری برمیگردد.
وی با بیان اینکه یکی از عناصر قدرت ملی، مردمسالاری است گفت: مردمسالاری باید ساماندهی مناسب خود را داشته باشد تا فریبکاری در آن بوجود نیاید. ساختار دموکراسی اگر ساختاری نباشد که نخبگان نتوانند در آن هدایتگری کنند، عدهای سوءاستفاده خواهند کرد.
رئیس قوه مقننه افزود: عدهای این پُز را میدهند که ما کاری به تشکیلات نداریم و به متن کار داریم. این یک حرف عوامفریبانه است؛ هر حوزهای منطق خاص خود را دارد. اگر فرمت دموکراسی را در نظر میگیرید، باید ساز و کار دموکراسی را هم قبول کنید.
لاریجانی با بیان اینکه یک تشکیلات میخواهد برای دموکراسی آبرو بگذارد و کار درازمدت انجام دهد، تصریح کرد: افرادی ممکن است با یک حرفهایی رأی بیاورند اما بعد نتوانند آن را انجام دهند و کسی هم نتواند آنها را پس از ترک مسئولیت، تعقیب کند اما تشکیلات، آبروی خود را برای یک فرد که پوپولیستی صحبت میکند، نمیگذارد؛ چرا که تشکیلات برای ۱۰۰ سال برنامهریزی میکند. اگر این موضوع در جامعه نهادینه شد، یک ادب سیاسی حاکم میشود.
وی گفت: وقتی تشکیلات رشد نمیکند، افراد با نگاه موقت به جامعه مینگرند؛ آنجایی که رأی جمع کن است، افراد مسابقه میگذارند اما اگر جراحی باشد، احتیاط میکنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ما امروز برای بخشهای از اقتصاد به جراحی نیاز داریم و برای این جراحی به یک انسجام نیازمندیم. ما برای مسائل ملی، انسجام میخواهیم. درست است که رهبری نظام یک عنصر انسجامبخش و قدرتمند است، اما نباید فقط از این عنصر استفاده کرد، بلکه باید یکسری عقول جامعه برخی مسائل را حل کنند. این حسن نیست که تنها از ظرفیت رهبری استفاده کنیم.
لاریجانی گفت: ما باید ساز و کارهای درونی را سامان دهیم و در بحث دموکراسی و مردمسالاری دینی باید به آسیبهای مد نظر توجه کنیم.