به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی انتشارات سروش، کتاب «تحلیل پیامهای رسانهای» نوشته دانیل رایف، استفن لیسی و فریدریک جی.فیکو به تازگی با ترجمه مهدخت بروجردی توسط انتشارات سروش به چاپ پنجم رسیده است.
این اثر در موضوعات مختلف از پوشش خبری کاخ سفید تا نحوه حضور زنان و اقلیتها در آگهیهای بازرگانی که مخاطبانشان کودکان بودهاند و گزارش های زیست محیطی تا موضوع بحث برانگیز در اخبار داخلی و ... را در منابع متعددی از جمله روزنامه ها، مجله ها، رادیو و تلویزیون و وب سایت های جهانی مورد تحلیل محتوایی قرار می دهد.
نویسندگان این اثر تلاش داشته اند تا تحلیل محتوا به صورت دست یافتنی و قابل فهم برای همگان باشد و به عنوان متنی مقدماتی برای واحدهای درسی تحلیل محتوا، متن تکمیلی برای واحدهای روش تحقیق و مرجعی مفید برای محققان ارتباط جمعی، علوم سیاسی و سایر علوم اجتماعی و رفتاری باشد.
این اثر در ۹ فصل با نگاهی اجمالی به زمینه تحقیقات ارتباطی و با تأکید بر مرکزیت تحلیل محتوا و نیز کاربرد این روش در سایر رشته ها آغاز می شود، و سپس تعریفی رسمی از تحلیل محتوا ارائه می دهد و اصطلاحات مهم آن تعریف مانند اندازه گیری، تحلیل داده ها و استخراج نتایج را بررسی میکند.
این کتاب در بخش سوم به توصیف مراحل طرح ریزی یک تحقیق می پردازد که این بخش شامل سوال هایی است که مدل هدایت تحلیل محتوای کمی را نشان می دهد. ۶ فصل باقی مانده نیز با توجه مقدمات سه فصل اول مراحل تحقیق را عمیق تر بررسی می کند.
اندازهگیری یا مشخص کردن واحدهای تحلیل و ساختن مقولهها یا طبقاتی که بتوان واحدهای تحلیل را در آنها جا داد، نمونه گیری یا انتخاب از کل محتوا به اندازه مورد نیاز، پایایی یا اطمینان از این که افراد دیگری با رعایت قواعد کدگذاری اولیه به همان نتایج میرسند، تحلیل دادهها یا به کاربردن آزمونهای آماری مناسب، اعتبار یا معنی داری عملی و نظری یافتههای تحقیق و فنآوری یا استفاده از کامپیوتر در تحلیل محتوا از دیگر مراحل کار نویسندگان در این اثر است. تحقیقات ارتباطی در روند تکامل خود، شامل تنوع دیدگاههای نظری بوده که بر چگونگی طرح سوالها از سوی محققان و روشی که آنها برای پاسخگویی انتخاب می کنند تاثیر می گذارد.
تمرکز تحقیقات آنها بیشتر بر محتوای ارتباطات بوده است و پژوهشگران به این دلیل که محتوا را منشأ تأثیرات خاصی می دانند آن را بررسی می کنند. محتوا همچنین نشان دهنده فرایندی است که منجر به تولید آن شده است. از تحلیل محتوا در ارتباطات جمعی و سایر زمینه ها به منظور توصیف محتوا و آزمون فرضیه ها مشتق از نظریه استفاده می شود.
چاپ پنجم این اثر با ۲۲۱ صفحه، شمارگان هزار نسخه و قیمت ۱۷۰ هزار ریال منتشر شده است.