خبرگزاری مهر-گروه استانها، فاطمه دنیوی کتابدار فعالیست که از سال ۸۰ وارد نهاد عمومی کتابخانههای استان زنجان شده و از کتابخانه عمومی فرهنگ بافرهنگ کتابخوانی انس گرفته است تا سال ۸۹ مسئول کتابخانه عمومی فرهنگ بوده و ازآنپس تا سال ۹۳ در کتابخانه عمومی مهدوی خدمت کرده است. وی هماینک مسئول کتابخانه عمومی سیدالشهدای حسینیه اعظم زنجان است. او از سوی نهاد کتابخانه های عمومی نمونه انتخاب شده و به تازگی علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی از وی تقدیر کرده است
دنیوی به خبرنگار مهر میگوید: گرچه اتفاقی وارد این حوزه کاری شدم اما از بدو ورود به کتابخانه به کارم علاقه مندشدم و این علاقه هرروز افزونتر می شود.
وی که در هر مقطع کاری خود، با اجرای ایدهای خلاقانه موجب رونق کتابخانه متبوعش شده یادآور میشود: اگر در کتابخانه به امور عادی اداری و روزمره حسب دستور اکتفا کنی کار ملالآور میشود اما اگر برای خودکار بسازی و خلاقیت را مدنظر داشته باشی هرگز خسته نمیشوی.
این کتابدار نمونه، از نوآوریهایش سخن به میان آورده و ابراز میکند: در کتابخانه فرهنگ حس کردم میتوان برای کودکان کارهای بهتری انجام داد بنابراین سال ۸۷ خانم نصیری را از کانون پرورش فکری کودکان برای قصهگویی دعوت کردم این طرح باعث رونقبخش کودک در کتابخانه فرهنگ شد و بعدها بهصورت کشوری اجرا شد.
دنیوی ادامه میدهد: در مقطعی دیگر احساس کردم دانشآموزانی که برای تحقیق به کتابخانهها میآیند آَشنایی کافی با فرآیند تحقیق ندارند بنابراین بروشورهای " فرایند پژوهش در کتابخانهها" را با همکاری همکارانم اجرایی کردیم. در کتابخانه مهدوی نیز متوجه شدم مراجعین بیشتربه کار در فضای مجازی علاقهمند هستند بنابراین وبسایتی تنظیم کردم که پژوهش در فضای مجازی بهصورت شبانهروزی و با افزایش ارتباط افراد در این فضا ممکن شود.
وی در خصوص فعالیتهایش در کتابخانه سیدالشهدا نیز میگوید: اکنون در کتابخانه سید الشهدا امام حسین شناسی را فعال کردهایم و در این زمینه به بررسی کتب میپردازیم.
مسئول کتابخانه سیدالشهدای زنجان با تاکید بر اینکه کتابداران باید در هر کتابخان ای اقدام به نیاز سنجی و متناسب با آن فعالیت کنند، اظهار میکند: در مقطع فعالیتم در کتابخانه فرهنگ به دلیل اینکه تعداد اعضا آن نسبت به جمعیت بالا رفت و بخش کودک فعال شد از درجه ۵ به درجه ۴ ارتقا یافت و بهعنوان کتابخانه نمونه کشوری انتخاب شد.
وی میافزاید: کتابخانه مهدوی نیز بهعنوان کتابخانه فرهنگی در سال ۹۲ انتخاب شد.
دنیوی که خود فارغالتحصیل مقطع کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی است، هرروز کتاب میخواند و به گفته خود، هرروز نشریات و مجلات واصله به کتابخانه را مطالعه می کند و غیر ممکن است مجلهای را نخوانده در قفسهها جای دهد. در خانه هم روزی یک ساعت مطالعه دارد، هر از گاهی به دختر کوچکش و کودکان فامیل کتاب هدیه میدهد و جالبتر اینکه در دکوری منزلش بهجای جا دادن کریستالهای رنگارنگ که علاقه خانمهای ایرانی است، کتابهای متنوع جا داده است.
یکی از بهترین خاطرات دوران کتابداری دنیوی، جشن روز کودک کتابخانه مهدوی است که به پیشنهاد وی برگزار شد، در این جشن کودکان زیادی با شور و شوق در کتابخانه حاضر شدند و به گفته این کتابدار نمونه هم با کتابخانه آشنا شدند و هم از آن پس بخش کودک رونق گرفت به طوریکه کتابداران نتیجه تلاش خود را مشاهده کردند.
وی همچون دیگر فرهنگ دوستان دغدغه کتابخوانی دارد و تصریح میکند: متأسفانه با ورود فضای مجازی و آسانتر شدن کنکور جمعی از مراجعان به کتابخانههای عمومی که برای مطالعه درسی وارداین محیط میشدند کاهش یافتهاند.
دنیوی تاکید میکند: باید پا بهپای جامعه آموزش را تسری دهیم، باید به مردم بیاموزیم استفاده صحیح ارز فضای مجازی چکونه است؟ باید در مردم احساس نیاز به مطالعه را ایجاد کنیم.
این کتابدار یکی از مهترین وظایف کتابخانهها و فعالان فرهنگی را معرفت افزایی در جامعه میداند و خاطرنشان میکند: دانش بدون معرفت فایدهای ندارد، دانش به تهایی باعث ارتقا هوش هیجانی و سلامت همهجانبه فرد نمیشود.
وی متذکر میشود: مادامی که مردم به مطالعه احساس نیاز نکنند و مزایای آن را درک نکنند توسعه فعالیتهای کتابخوانی و غنی سازی کتابخانهها دشوار میشود.
دنیوی نیاز به لذت و سود را از محرکهای ادمی برای گرایش به فعالیت میداند و ابراز میکند: کتاب خواندن در بالا رفتن عزتنفس، سلامت روان، تحمل و جایگاه اجتماعی افراد بسیار مؤثر است و اگر مردم این موضوع را درک کنند به سمت کتاب گرایش مییابند.