محمد پورفخری در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به این سئوال که سهم حمل و نقل ریلی در بندر شهید رجایی و استان چقدر است، بیان داشت: یکی از فاکتورهای مهم در ارزیابی بنادر زمان رسوب کالا و کانتینر در پایانه های کانتینری است. زمانی که کالا و کانتینر در یک پایانه سپری می کند تا از گمرک ترخیص شود می تواند نشان دهنده سطح کارایی و بهره وری آن بندر و گمرک تلقی می شود. بندرشهیدرجایی نیز به عنوان بزرگترین ترمینال کانتینری کشور که بیشترین حجم عملیات کانتینری کشور درآن تخلیه و بارگیری می شود نقش حیاتی و بسزایی در اقتصاد و تجارت کشور ایفا می کند.
پورفخری سهم بندر شهید رجایی از مجموع کل عملیات حمل و نقل ریلی در بنادر را پنج ویک دهم عنوان کرد و افزود: تکمیل شبکه خطوط ریلی کشور، افزایش امکانات ریلی در محوطه های بندری، رفع نقاط تلاقی مسیرهای رفت و آمد ریل و جاده در بنادر و ایجاد سیاست های تشویقی برای صاحبان کالا از جمله مواردی است که باید برای توسعه جابجایی کالا از طریق شبکه ریلی برنامه ریزی شود.
وی با اشاره به برنامه توسعه حمل و نقل ریلی به منظور پوشش تقاضای واقعی بار و مسافر، ایمنی کالا، کاهش آلودگی هوا، مصرف سوخت کمتر و کاهش ترافیک از جمله مزایای حمل و نقل ریلی عنوان کرد و گفت: عدم سرمایه گذاری جدی بخش خصوصی در حمل و نقل ریلی، پایین بودن قیمت سوخت به دلیل تبعیض در عوارض پرداختی برای استفاده از شبکه ریل و افزایش قیمت تمام شده جابجایی ریلی برای صاحبان کالا از مهم ترین مشکلات این بخش است.
وی اظهارداشت: با توجه به اینکه حجم عظیمی از مواد معدنی بنادر کشور از بندر شهید رجایی تخلیه و بارگیری می شود، این کالاها می تواند از طریق ریل به سایر نقاط ترانزیت، صادر یا وارد شود.
مدیرکل راه آهن هرمزگان در ادامه بیان داشت: در بندر شهید رجایی ازابتدای سال جاری تاكنون شاهد رشد ۵۵ درصدی در زمینه تناژ و۵۲ درصدی در زمینه تعداد واگن توسط راه آهن بوده ایم .در این مدت جابجایی ۲میلیون و ۹۳۴هزار و۷۸۶ تن محموله اعم از ترانزیت، نفتی و غیر نفتی انجام گرفته كه این امر بوسیله ۴۹ هزار و ۶۷۴ دستگاه واگن محقق شده است.
وی عنوان کرد: در خصوص فعالیت راه آهن در زمینه تخلیه و بارگیری كانتنری نیز از ۲۶هزار و ۴۷۹ TEU درسال گذشته به ۳۰هزار و ۱۱۲ TEU در مدت مشابه سال جاری رسیده كه ۱۴ درصد رشد داشته ایم.
پورفخری افزود: امسال با توسعه خطوط ریلی در محوطه بندری شهید رجایی سهم جابجایی بار توسط حمل و نقل ریلی نسبت به جاده از۶ درصد در سال ۱۳۹۳ به ۱۱ درصد در سال جاری افزایش یافته است.
مدیر كل راه آهن گفت: در این مدت درزمینه بارگیری كالاهای ترانزیتی تعداد هزار و ۸۷۸ دستگاه واگن و به میزان ۵۲ هزار و ۶۲۷ تن و در زمینه تخلیه نیز هشت هزار و ۹۸۸ دستگاه واگن به میزان ۵۵۴ هزار و ۱۴۱ تن كالا بوده است كه در مجموع عملكرد راه آهن هرمزگان در زمینه حمل كالای ترانزیت توسط ۱۰هزار و۸۶۶ دستگاه واگن و به میزان ۶۰۶ هزار و ۷۶۸ تن بار بوده كه در مقایسه با مدت مشابه سال قبل در تعداد واگن ۱۷۷ درصد و در زمینه تناژ ۲۲۷ درصد رشد داشته است كه اهم كالاهای ترانزیت شده عبارتند از گوگرد، پنبه، مواد معدنی، كانتینر و مواد فله به مقاصد كشورهای آسیای میانه (ازبكستان، تركمنستان، تاجیكستان) كه به سمت مرز سرخس ارسال می شود.
پورفخری از ثبت ركورد در راه آهن هرمزگان در خصوص تخلیه و باگیری ۸۴۰ واگن در روز خبر داد.