به گزارش خبرگزاری مهر، كتاب «هنر اسلامی» نوشته آنت هاگدورن و نوربرت ولف که توسط صادق رشیدی و فاطمه رمضانی و با نظارت دکتر خشایار قاضیزاده در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات ترجمه شده است، منتشر شد.
هدف از ترجمه این كتاب نوعی معرفی کلی و در عین حال توصیفی در باب گونههای هنر اسلامی در سرزمینهای مختلف و در اختیار گذاشتن تجریبات نظری و پژوهشی محققان غربی در خصوص هنر اسلامی است.
نویسندگان این اثر با اشاره به اینكه در هنر اسلامی ویژگیها و مولفههایی وجود دارد که آن را از دیگر هنرهایی که با این صفت همراه نیستند متمایز میکند، تأكید میكنند كه این تمایز و تفاوت نه از جهت ارزشگذاری و ارجح دانستن آن است، بلکه از حیث سازوکار و ساختار و زیباییشناختی و فرهنگی است. آنها همچنین تأكید میكنند كه هنر اسلامی برخلاف مسیحیت و بودایی، فقط شامل سوژههای مرتبط با مذهب نیست و بهطور کلی این نوع هنر و این شیوة اجرایی به قرن اول هجری باز میگردد، زمانی که اسلام علاوه بر عربستان در کشورهای دیگر نیز رواج یافت.
سعی نویسندگان در كتاب هنر اسلامی بر آن بوده که نحوة تأثیرگذاری کشورهای مسلمان بر یکدیگر و همچنین شرح پیشرفت هنر اسلامی از آغاز تاکنون را بررسی كنند. آنها همچنین كوشیدهاند تا هنر اسلامی را از حیث زیباییشناختی و با در نظر گرفتن تاثیر محیطهای فرهنگی و جغرافیایی در شکلگیری آثار هنری بررسی کنند. خوشنویسی، تذهیب، سفالگری، نقاشی و… از شاخههای هنری بحث شده در این کتاب است.
کتاب با بررسی مختصر سیر تاریخی هنر در سرزمین های اسلامی آغاز میشود و تا دورۀ قاجار ادامه مییابد. در بخشهای بعدی با توصیف نمونههای تصویری از هر دوره، شاخههای گوناگون هنری معرفی میشود. هنر دنیای اسلام، شرق دریای مدیترانه در قرون وسطی، هنر ایرانی در دوران حکومت مغولها، هنر در سلسلة گورکانی هند، هنر عثمانی، هنر ایرانی در دورة قاجار، هنر مدرن، هنر دوران اوایل اسلام، هنر دوران میانة اسلام، مصورسازی کتابها و تنوع هنری در گسترة حکومتهای اسلامی از عناوین مندرج در این كتاب است.