به گزارش خبرگزاری مهر، انسان مالاریا را از پشه هایی می گیرد که آلوده به انگل این بیماری هستند. مطالعات قبلی نشان داده اند که با مهندسی ژنتیکی این پشه ها می توان مانع عملکرد انگل P. falciparum۱ شد اما محققان شیوه ای در اختیار نداشته اند که مطمئن شوند این ژنهای مقاوم به سرعت در میان جمعیت این حشره منتشر می شود.
گروهی از محققان در مقاله ای که به تازگی در نشریه پیشرفتهای آکادمی ملی علوم آمریکا منتشر کرده اند از روشی خاص موسوم به «تحریک ژنی» استفاده کرده تا مطمئن شوند که پشه مهندسی شده ژنتیکی قابلیت انتقال ژنهای مقاوم جدید به تقریبا تمام و یا نیمی از تخمهایش را دارد.
«کوین اسولت» از دانشگاه هاروارد که تحقیقاتی در زمینه «تحریک ژنی» در مخمرها و کرم های انگلی انجام داده می گوید: این دستاورد نشان می دهد که می توان از مالاریا برای ریشه کن کردن این بیماری استفاده کرد.
از سوی دیگر آنتونی جیمز زیست شناس مولکولی از دانشگاه کالیفرنیا که این مطالعه جدید را سرپرستی کرده می گوید: آنچه که ما انجام داده ایم می تواند پاسخی مطمئن به درخواست ۳۰ ساله ای باشد که طی آن تلاش می شود تا مالاریا توسط مهندسی ژنتیک برای همیشه نابود شود.
این محقق و همکارانش ابزارهای مولکولی مختلفی جهت رسیدن به این هدف ارایه کرده اند. در واقع آنها بر روی تکنیک هایی کار کرده اند که در نتیجه آن می توان پشه های انتقال دهنده ژن مورد نظر برای بی اثر کردن مالاریا را تولید کرد.
البته ایده اصلی تحریک ژنی از حدود یک دهه قبل مطرح شده اما پیشرفت در این عرصه همواره کند و زمان بر بوده است.
اما اینکه جیمز و همکارانش چگونه توانستند به این دستاورد مهم نایل شوند نیز در نوع خود جالب توجه بوده است. در ژانویه گذشته گروهی از زیست شناسان دانشگاه کالیفرنیا در سن دیگو با جیمز تماس گرفته و وی را در جریان به کارگیری تحریک ژنی در مگس میوه و اثرگذاری آن قرار دادند و به او پیشنهاد دادند که این روش را در پشه های ناقل مالاریا نیز آزمایش کند.
اکنون جیمز و همکارانش تنها یک سال تا آماده کردن پشه هایی فاصله دارند که برای آزمایشهای میدانی مناسب خواهند بود اما او عجله ای ندارد و می گوید:عجله ای در کار نیست، هر کار بی برنامه ای احمقانه خواهد بود.