دبير شوراي عالي امنيت ملي از توافق ايران و روسيه بر مجموعه اي خبر داد كه توقعات جهاني در خصوص نظارتهاي آژانس از ايران را مرتفع مي سازد و در عين حال حقوق ايرانيان را در تحقيق و توسعه دانش هسته اي به رسميت مي شناسد .

به گزارش خبرنگار "مهر" علي لاريجاني در پي مذاكرات سه روزه خود با مقامات روسي و اروپايي در مسكو و وين ، در فرودگاه مهر آباد تهران تاكيد كرد :  ايران در حفظ حقوق خود در زمينه حفظ تحقيق و توسعه از تهديد و ارعاب و شوراي امنيت هراسي ندارد .

وي در پاسخ به اين سوال كه با توجه به مواضع اروپا مبني بر تعليق مجدد فعاليتهاي هسته اي ايران كه از قبل در بيانيه مشترك سه كشور و نماينده تحاديه اروپا اعلام شده بود ، هدف از مذاكره با اروپا چه بود گفت : جمهوري اسلامي ايران براي دفاع از حقوق خود مرز نمي شناسد و با همه كشور هايي كه به نوعي در مساله هسته اي ايران دخيل هستند يا به حل اين موضوع علاقمندند گفتگو خواهد كرد .

وي افزود : طبعا اروپا در اين مساله نقش دارد و بايد با آنان مذاكره صورت مي گرفت . 

دبير شوراي عالي امنيت ملي در خصوص محور مذاكراتش با مقامات روسي و اروپايي توضيح داد : با توجه به آغاز تحقيق و توسعه هسته اي در ايران مذاكرات روزهاي اخير با اين هدف انجام شد كه شرايط به نحو مقتضي پيش رود و از حقوق ايرانيان در مساله اتمي صيانت شود .

وي تاكيد كرد محور مذاكرات ايران و روسيه بر مجموعه اي متمركز بود كه بتواند توقعات جهاني در خصوص نظارتهاي آژانس از ايران را مرتفع سازد وبرخي بهانه هايي كه در مورد اعتماد سازي وجود دارد از ميان بردارد و در عين حال حقوق ايرانيان را در تحقيق و توسعه به رسميت بشناسد .

وي افزود : طرف روسي اعلام كرد كه اين مجموعه را قبول دارد و توافق نسبتا معقولي صورت گرفت .

لاريجاني با بيان اينكه اين توافق با طرف اروپايي درميان گذاشته شد افزود : حد اقل وظيفه ما اين بود كه اين كار را كرده باشيم و اين راه را رفته باشيم تا زمينه توافق اگر وجود داشته باشد طي شده باشد .

وي در خصوص نتيجه گفتگو هايش در وين با وزيران امور خارجه فرانسه و آلمان همچنين معاون وزير امور خارجه انگليس و مسوول هماهنگ كننده سياست خارجي اتحاديه اروپايي گفت : دراين گفتگو در برخي زمينه ها توافق داشتيم و در يكي دو مورد هم عدم توافق وجود داشت و فكر مي كنيم اين مسير بايد براي گفتگو و توافق بيشتر باز بماند . 

مسوول مذاكرات هسته اي ايران در پاسخ به سوال خبر نگار "مهر"، مبني بر اينكه آيا مسكو در آستانه نشست شوراي حكام در راستاي حمايت از توافقاتش با ايران براي حل موضوع هسته اي ، وظيفه جلب نظر كشورهاي اروپايي را بر عهده خواهد گرفت گفت : قطعا روسها نيز با اروپاييان مذاكراتي خواهند داشت ، اين موضوع در خود آژانس نيز مطرح است و در مذاكرات ما با البرادعي مورد بحث قرار گرفت .

وي در پاسخ به "مهر "، همچنين افزود : ما همه تلاشمان را در اين زمينه انجام مي دهيم اما ضمنا بدانيم كه ايران براي احقاق حقوق خود در زمينه حفظ تحقيق و توسعه از تهديد و ارعاب و شوراي امنيت هراسي ندارد .

لاريجاني تصريح كرد: اينكه فكر كنند ايران زير شمشيرشوراي امنيت  حاضر است از حقوق خود دست بردارد تصور اشتباهي است و با حمايتي كه مردم ما از انرژي هسته اي دارند هيچ مسوولي نمي تواند در هيچ شرايطي از اين حقوق عقب نشيني كند .

وي در پيش بيني از جلسه روز دوشنبه (6 مارس ) شوراي حكام گفت : زمينه ها و نشانه هاي متعددي مبني بروجود "داده هايي"
براي حل مسله ديده مي شود تا هم اعتماد سازي صورت گيرد و هم ايران به شيوه اي تحقيق و توسعه هسته اي را حفظ كند . 

دبير شوراي عالي امنيت ملي  افزود : البته برخي كشور ها از جمله آمريكا تلاش مي كنند در برابر اين اراده سنگ اندازي كنند و به نظر مي رسد اين موضوع به ميدان زور آزمايي برخي كشورها در حل  موضوع تبديل شده است .

وي با اشاره به فشار هاي آمريكا براي ناكام گذاشتن طرح روسيه و بردن پرونده ايران به شوراي امنيت گفت : اين فشارها مي تواند طرح روسيه را از بين ببردو زمينه اي براي بروز و ظهورش باقي نگذارد .

لاريجاني  تاكيد كرد : براي اينكه طرح روسيه مجال رشد پيدا كند ابتدا بايد بستر هايش فراهم شود و شرايط حيات آن ايجاد شود و اگر بخواهند پرونده را با عجله به شوراي امنيت ببرند طرح روسيه ذبح خواهد شد .

وي در خصوص  طرح روسيه و توافقات تهران مسكو توضيح داد : مجموعه توافقات در مجموعه اي 5-6 بندي قرار گرفت كه بستر را براي بررسي طرح روسيه فراهم كند ، در اين مجموعه هيچ بحثي در مورد اينكه ايران از حقوق خود در مورد فن آوري هسته اي و غني سازي اورانيوم عقب نشيني كند وجود ندارد چون اين يك اصل حاكميتي است اما اينكه موضوع غني سازي مدتي به كشوري ديگر واگذار شود بحث ديگري است .

خبرنگاري پرسيد : آيا توافق برسر ادامه تحقيق و توسعه در ايران به معناي فعاليت صرفا 164 دستگاه سانتريفيوژ تحقيقاتي است؟ لاريجاني پاسخ داد : خير تحقيق و توسعه به اين تعداد سانتريفيوژ محدود نمي شود .

وي  در خصوص ابراز بي اطلاعي وزير امور خارجه روسيه از توافقات اعلام شده ميان تهران و مسكو گفت : توافقات با روسيه انجام شد و در آخرين ساعات حضور هيت ايراني در مسكو آقاي ايوانف در مذاكراتي درفرودگاه اين شهراعلام كردند كه در ميان مقامات مسكو  بر سر مسائل اعلام شده توافق صورت گرفته است .

خبرنگاري پرسيد وقتي اروپا برتعليق فعاليتها و ايران بر عدم تعليق آنها پافشاري دارد چگونه مي توان از ادامه مذاكرات دوطرف سخن گفت . لاريجاني پاسخ داد : حيات مذاكره ربطي به اين موضوع ندارد و معناي مذاكره اين نيست كه طرفها در همه جهات با هم اتفاق نظر داشته باشند .

وي تاكيد كرد اگر در اين مسير افرادي نخواهند از مذاكره استقبال كنند آن افراد ما نيستيم و ما همواره از مذاكره استقبال مي كنيم .
وي در خصوص اظهارات فيليپ دوست بلازي وزير امور خارجه فرانسه در پايان مذاكرات وين مبني بر شكست مذاكرات گفت : من مطالب بيانيه آقاي دوست بلازي را كه گفته است "ايران نه تعليق تحقيقات را پذيرفته و نه تعليق غني سازي را" تاييد نمي كنم ، اين نكته درست نيست و در مذاكرات نيز كاملا تببين شد . 

خبرنگاري پرسيد چرا علي رغم تاكيد طرف اروپايي بر شكست مذاكرات وين شما اين شكست را اعلام نمي كنيد و صرفا عدم توافق را به يكي دو مورد محدود مي دانيد ؟ لاريجاني پاسخ داد : ما اصراري براي اينكه قضيه را يك طرفه ببينيم نداريم توفيق اين مذاكرات اين نيست كه امتيازي داده شود تا همه سرو صدا ها بخوابد بلكه توفيق آن در پافشاري و احقاق حقوق ملت است .

وي در پاسخ به اين خبرنگار افزود : من صرفا فضاي  مذاكرات را توصيف كردم و نگفتم مذاكره موفق بود بلكه گفتم توافقاتي وجود داشت اما قطعا به توافقي كه مورد امضاي طرفين قرار گيرد نرسيديم .

لاريجاني اعلام كرد آنچه مورد توافق قرار نگرفت اين بود كه برخي از آنان اعلام مي كردند تحقيق و توسعه هسته اي در ايران بايد تعليق شود كه ما اين موضوع را قبول نكرديم و اگر فكر مي كنند با فشار اين موضوع را مي پذيريم اشتباه مي كنند ، ايران اين كار را آغاز كرده و اراده ملي پشت سر آن است .

وي تصريح كرد من نتيجه مذاكرات را نه خوشبينانه مي بينم و نه بد بينانه .

وي  در پاسخ به خبرنگاري كه از طرح موضوع امكان مذاكره با آمريكا و اظهارات وي در اين خصوص  پيش از سفر به مسكو پرسيد گفت : ما در اين زمينه پيشنهادي نداريم بحث اين است كه آمريكايي ها به دليل مشكلات امنيتي شان در عراق اعلام كردند كه نياز به مذاكره با ايران دارند .

دبير شوراي عالي امنيت ملي در پاسخ به اين سوال خبرنگار "مهر" ، كه  آيا طبق پيشنهاد البرادعي در بيانيه روز پنجشنبه وي مبني بر لزوم ارائه تضمينهاي اقتصادي ، امنيتي و سياسي به ايران توسط اروپا ، موضوع چنين تضمنيهايي در مذاكرات وين يا مسكو مطرح شد ؟ گفت : در مذاكرات مباحثي به عنوان متن و مباحثي به عنوان حاشيه مطرح است ، گاهي پيشنهاداتي مطرح مي شود و بر آن اساس جاي متن و حاشيه عوض مي شود ، از نظر ما مانعي ندارد ولي هوشياري لازم است .

وي افزود : ما براي اينكه تئوريهايي براي امنيت پايدار مطرح شود مانعي نمي بينيم و آن را مفيد مي دانيم و معتقديم همكاري هاي اقتصادي ايران و اروپا نيز مي تواند مفيد و كمك كننده باشد اما موضوع اين است كه در مساله اتمي به راه حل معقولي برسيم تا هم موضوع اعتمادسازي اروپاييان حل شود و هم ايرانيان به حقوق مسلم خود دست يابند، بقيه مسائل در حواشي موضوع هستند .
خبرنگاري با اشاره به مصاحبه لاريجاني در مسكو مبني بر تخريب مسير مذاكرات ايران و روسيه توسط آمريكا پرسيد آيا براي جلوگيري از سنگ اندازي در اين مسير از اروپا تضمين خواستيد ؟ لاريجاني پاسخ داد : نيازي به تضمين نيست بلكه بايد در درون آژانس به مكانيسمي دست پيدا كنند . 

لاريجاني  در پاسخ به اين سوال كه اظهارات وي در مسكو مبني بر اينكه ارجاع موضوع ايران به شوراي امنيت بر همكاريهاي ايران با آژانس تاثير خواهد گذاشت به چه معناست گفت : ما همه تلاشمان را مي كنيم كه مقررات ان پي تي را رعايت كنيم .