خبرگزاری مهر - گروه استانها: این روزها بزرگترین اجتماع شیعیان در کربلای معلی در حال رقم خوردن است و همه ارادتمندان به سیدالشهدا(ع) از شهرهای مختلف عراق و سایر کشورها تلاش میکنند تا خودشان را به هر نحوی شده به کربلا برسانند تا در روز اربعین به یاد بازگشت کاروان خاندان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) بر مصیبت عاشورای حسینی؛ زیارت اربعین را زمزمه کنند.
امکاناتی که در عراق و به ویژه در شهرهای کربلا و نجف وجود دارد، جوابگوی نیازهای زائران اباعبدالله الحسین(ع) نیست و سالها باید تلاش شود و زیرساختهای لازم در زمینههای مختلف فراهم شود تا این مراسم عظیم با کمترین مشکلی برای زائران برپا شود.
یکی از مشکلات و معضلاتی که امروز زائران در عراق با آن مواجه هستند، آلوده بوده فضای محیط زیست شهرهایی همانند نجف و کربلا است.
در نجف به دلیل نبود بلدیه و شهرداری، جمعآوری زبالهها و تمیز کردن خیابانها، کوچه پس کوچهها و معابر شهری متولی مشخصی ندارد و انباشت زبالهها در خیابانها و کثیفی شهر گویای این مطلب است هر چند که در کربلا و در هسته مرکزی این شهر، این مشکل کمتر وجود دارد.
در مجموع باید اذعان داشت که محیط زیست عراق سالها است حال و روز خوبی ندارد که بخشی از آن بهواسطه عدم مدیریت مسئولان این کشور و بخشی نیز بهواسطه نداشتن اهتمام ویژه مردمان عراق نسبت به موضوع نظافت، تمیزی و محیط زیست است.
البته قطعاً دلیل اصلی این موضوع را میتوان به عدم وجود امنیت در عراق دانست چرا که این کشور سالها است درگیر مبارزه و جنگ با گروههای تکفیری، تروریستی و داعشیها هستند و این امر آنها را در انجام برنامهریزیهای بلندمدت و زیرساختی بازداشته است.
در مسیر ۸۰ کیلومتری نجف تا کربلا که مسیر اصلی پیادهروی اربعین حسینی است نیز به دلیل تردد میلیونی زائران مشکل وجود زبالههای ناشی از پذیرایی موکبها از زائران در مسیر وجود دارد و در برخی از نواحی انباشت زبالهها برای زائران قابل تحمل نیست.
دانشجویانی که داوطلبانه در این مسیر به خادمان حسینی خدمت میکنند این طرح را تا اربعین ادامه خواهند داد
در این مسیر پیشبینی استقرار نیروی انسانی از سوی مسئولان عراقی برای نظافت این جاده نشده است و تنها در برخی از ساعات روز به جمعآوری زبالههایی که در پلاستیکهای بزرگ و سطلهای زباله وجود دارد مبادرت میکنند.
سازمان فرهنگی هنری شهرداری قم با همکاری مدیریت پسماند شهرداری با برنامهریزیهایی که از هفتههای گذشته انجام داده است، تعداد ۱۲۰ نفر از دانشجویان دانشگاههای مختلف کشور که غالباً در مقاطع ارشد و دکتری مشغول به تحصیل هستند را برای مشارکت در پاکسازی مسیر اصلی نجف تا کربلا اعزام کرده است.
دانشجویانی که به صورت داوطلبانه در این مسیر به خادمان حسینی خدمترسانی میکنند این طرح را از روز ۷ آذرماه آغاز و تا اربعین ادامه خواهند داد.
همه در شوک فرو رفتهاند
سرپرست سازمان فرهنگی هنری شهرداری قم، در گفتگو با خبرنگار اعزامی مهر به کربلا، اظهار داشت: طرح نظافت مسیر پیادهروی نجف به کربلا در ایام منتهی به اربعین حسینی توسط شهرداری قم از روز شنبه ۷ آذرماه با ظرفیت بیش از ۱۲۰ نفر از دانشجویان و با مدیریت سازمان فرهنگی هنری شهرداری قم و همکاری سازمان پسماند عملیاتی شد.
سید رسول موسوی نژادیان، بیان داشت: امسال حجم زائران پیادهروی مسیر اربعین به قدری است که همه در شوک فرو رفتهاند و به همین دلیل موضوع خدماتدهی و نظافت که در فرهنگ و دین ما به آن تأکید فراوان شده در این مسیر بسیار نمود پیدا میکند و حائز اهمیت است.
وی افزود: شهرداری قم برای شروع طرح نظافت مسیر پیادهروی نجف تا کربلا فاصله صد عمود این مسیر را از عمود ۱۰۷۰ تا ۱۱۷۰ انتخاب کرده که در ایام اربعین نظافت آن را انجام میدهد.
سرپرست سازمان فرهنگی هنری شهرداری قم، ادامه داد: در سال آینده با برنامهریزی خوبی که خواهیم داشت و با مشارکت شهرداری سایر کلانشهرها، امیدواریم بتوانیم همه طول مسیر پیادهروی نجف به کربلا را تمیز نگهداریم و حتی برای دفن زبالههای این مسیر نیز تصمیمات خوبی اتخاذ و برنامه منسجمی را داشته باشیم.
وی عنوان کرد: شهرداری کلانشهرها و مراکز استانها استقبال خوبی از این طرح کردهاند و با توجه به اقدام امسال و تجربهای که خواهیم داشت و مستندی که تهیه خواهد شد؛ امیدواریم برای سال آینده برنامهریزی منسجمتری در این زمینه داشته باشیم.
موسوی نژادیان، افزود: برای دانشجویانی که در این طرح حضور یافتهاند نیز برنامههای معنوی خوبی خواهیم داشت و شبها مراسم عزاداری برپا خواهد شد و از یک شب مانده به اربعین به کربلا خواهند رفت و پس از زیارت عتبات عالیات به ایران بازمیگردند.
وی همچنین ابراز داشت: دانشجویانی که در این طرح حضور دارند از شهرهای مختلف هستند که با مدیریت قم وارد این طرح شدند و غالباً دارای تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد و دکتری بوده و تنها برای خدمترسانی به زائران اربعین حسینی کمر همت بستهاند.
سرپرست سازمان فرهنگی هنری شهرداری قم بیان داشت: در راستای فرهنگسازی رعایت نظافت در مسیر پیادهروی اربعین حسینی نیز بیش از ۱۲۰ بنر طراحی شده که در طول مسیر نصب شده است و در آن با استفاده از آیات و روایات تذکرات لازم در زمینه رعایت نظافت داده شده است.
محیط زیست عراق بسیار وضعیت نگران کنندهای دارد
سید علیرضا نقیبی دانشجوی رشته الکترونیک دانشگاه مالک اشتر نیز در گفتگو با مهر گفت: محیط زیست عراق بسیار وضعیت نگران کنندهای دارد و سطح بهداشت در عراق بسیار پایین است.
وی عنوان کرد: در این طرح شاید نتوانیم همه مسیر را پوشش بدهیم اما وقتی مردم عراق و سایر زائران در دستمان پلاستیکهای زباله را میبینند که در حال جمعآوری زبالههای مسیر هستیم در آنان نیز تأثیر میگذارد و حتی مواردی به کمک ما هم آمدند و از زحمات دانشجویان ایرانی تقدیر میکنند.
محمد باریک لو دانشجوی مهندسی شیمی دانشگاه تربیت مدرس است که در گفتگو با خبرنگار مهر، هدف از شرکت در این طرح را تنها خدمت به زائران اباعبدالله(ع) دانست و از اینکه در این طرح حضور یافته است، ابراز خرسندی داشتند و آن را توفیق بزرگی میدانست.
شاید نتوانیم همه مسیر را پوشش بدهیم اما وقتی مردم عراق و زائران میبینند در حال جمعآوری زبالههای مسیر هستیم در آنان نیز تأثیر میگذارد
وی بیان داشت: امیدواریم در سالهای بعدی برنامهریزی منسجمتری صورت گیرد تا در کل مسیر این خدمات دهی را شاهد باشیم و امروز هم بسیاری از دانشجویان آمادگی برای مشارکت در این طرح دارند که میبایست بسترهای لازم برای حضور نیروهای داوطلب فراهم شود.
محمدرضا رضایی دانشجوی رشته مکانیک دانشگاه مالک اشتر در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان داشت: سال آخر مقطع کارشناسی ارشد هستم و در شرکتی هم مشغول به فعالیت میباشم که وقتی بچهها این طرح را مطرح کردند مرخصی گرفتم تا بتوانم قدمی در مسیر خدمترسانی به زائران اباعبدالله الحسین(ع) برداریم.
وی افزود: در مسیر که مشغول به فعالیت هستیم عراقیها با تعجب به ما نگاه میکنند و به نظر میرسد با اینگونه اقدامات میتوان در مسیر فرهنگسازی رعایت نظافت و حفظ محیط زیست در عراق گام کوچکی برداشت.
وی افزود: به عقیده من خدمت کردن در این مسیر و جمعآوری زبالهها کمتر از حضور در بینالحرمین نیست بلکه به جهت خادمی زائران بهنوعی بالاتر از آن است.
خبرنگار: مهدی بخشی سورکی