پادشاه عربستان در استقبال از ژاك شيراك
به گزارش خبرگزاري "مهر"، ژاك شيراك را در اين سفر، همسرش "برنادت شيراك" و وزيران خارجه، دفاع، اقتصاد و تجارت خارجي به همرا 15 نفر از روساي شركت هاي بزرگ فرانسه در زمينه تجهيزات نظامي، نفتي، سيستم هاي پيشرفته هتلداري، بانك و صنايع همراهي مي كنند.
رئيس جمهوري فرانسه پس از ورود به عربستان، در ديدار با ملك عبدالله پادشاه اين كشور تحولات منطقه از جمله اوضاع فلسطين اشغالي و پيروزي حماس در انتخابات اخير، اوضاع عراق، لبنان و تحولات مربوط به موضوع هسته اي ايران را مورد بحث و تبادل نظر قرار داد.
كارشناسان معتقدند كه رئيس جمهوري فرانسه در چهارمين سفر خود به رياض در نظر دارد تا دو قرارداد هنگفت نظامي در زمينه فروش هواپيماي نظامي "رافال" و نيز "سيستم الكترونيكي كنترل مرزها" به نام "ميكسا" را جمعا به ارزش بيش از 13 ميليارد يورو با عربستان سعودي به امضا برساند.
كارشناسان انعقاد اين دو قرارداد را جزو پيمان هاي بزرگ نظامي مي نامند كه با توجه به وضعيت بيكاري جمعيت فعال فرانسه، مي تواند صدها فرصت شغلي جديد در اين كشور ايجاد كند. فرانسه در نظر دارد، در چارچوب اين قرارداد 48 فروند هواپيماي نظامي "رافال" به ارزش شش ميليارد و 500 ميليون يورو به عربستان سعودي به فروش برساند. ساخت، تحويل و راه اندازي سيستم الكترونيكي كنترل مرزها حدود 12 سال به طول خواهد انجاميد.
شبكه كنترل الكترونيكي مرزها داراي 225 شبكه شناسايي است كه قادر هستند تا شعاع پنج هزار كيلومتري تمامي مرزهاي عربستان را اعم از دريايي، هوايي و زميني تحت كنترل خود درآورد. قرارداد فروش سيستم "ميكسا" شامل فروش هواپيماهاي شناسايي، شبكه هاي مخابراتي، دوربين هاي مادون قرمز و فروش بيش از 20 فروند بالگرد نيز خواهد بود.
هواپيماي جنگي "رافال"
فرانسه به عنوان سومين كشور توليدكننده سلاح نظامي در جهان، بعد از آمريكا و انگليس، بيش از 12 درصد بازار فروش اين كالا را در اختيار دارد كه عربستان سعودي اولين خريدار تجهيزت نظامي فرانسه به شمار مي آيد. اين كشور هم اكنون بيش از 25 درصد از نفت مورد نياز سالانه خود را با صرف هزينه اي بالغ بر سه ميليارد يورو از عربستان سعودي خريداري و تامين مي كند. براساس آمارموجود، حجم صادرات سالانه فرانسه به عربستان به از يك ميليارد و 300 ميليون يورو است.
ازسوي ديگر، تلاش براي توسعه روابط اقتصادي و فراهم كردن زمينه هاي سرمايه گذاري عربستان در بخش هاي مختلف اقتصاد فرانسه و بالعكس نيز بخش ديگري از اهداف اين سفر را تشكيل مي دهد.
در اين ارتباط گفته مي شود كه بيش از 120 بازرگان فرانسوي شيراك را در سفر به عربستان همراهي مي كنند.
عربستان سعودي با رشد اقتصادي 5/6 درصدي در سال گذشته، بيش از 55 ميليارد دلار اضافي بودجه داشته است. حجم سرمايه گذاري در عربستان سعودي در سال گذشته با 116 درصد افزايش به ميزان 660 ميليارد دلار رسيد.
هم اكنون فقط 60 شركت فرانسوي با حجم سرمايه گذاري مستقيم 500 ميليون يورو در عربستان فعال هستند. فرانسه صرفا 6/3 درصد از بازار اقتصادي عربستان را در دست دارد. اين كشور باوجود تحريم بيش از 40 كشور جهان از واردات طيور مبتلا به آنفلوآنزاي مرغي فرانسه، تاكنون واردات مرغ هاي فرانسوي را قطع نكرده است.
سفر ژاك شيراك در پاسخ به ديدار يكسال پيش ملك عبدالله به پاريس صورت مي گيرد كه البته عبدالله در آن زمان وليعهد كشورش بود. كارشناسان سياسي منطقه، سفر رئيس جمهوري فرانسه به عربستان سعودي را تلاش براي افزايش سطح روابط در سه سطح سياسي، اقتصادي و نظامي ارزيابي مي كنند.
به نظر مي رسد در زمينه سياسي، شيراك در ديدار با عبدالله به بررسي تحولات لبنان و همچنين اوضاع خاورميانه به ويژه موضوع عراق و سرزمين هاي اشغالي بپردازد كه البته برخي اعتقاد دارند كه پرونده روابط سوريه و لبنان مهمترين بخش دلايل سياسي اين سفر را تشكيل خواهد داد.
نقشه عربستان سعودي
منابع مطبوعاتي نزديك به دولت عربستان نيز اخيرا اعلام كردند كه شيراك در سفر به عربستان راه هاي چگونگي توسعه همكاري هاي دولت سوريه با گروه تحقيق ترور "رفيق حريري" نخست وزير سابق لبنان را بررسي مي كند.
اين درحاليست كه رئيس جمهوري فرانسه در مصاحبه با روزنامه "الحيات" چاپ عربستان سعودي گفت : فرانسه هيچ دخالتي در امور داخلي لبنان نداشته و همچنين دخالتي در امور سياسي و داخلي سوريه نيز ندارد.
وي ابراز اميدواري كرد كه سوريه رفتاري مطابق با معيارها و قطعنامه هاي بين المللي و سازمان ملل داشته باشد و به گونه اي رفتار نكند كه ثبات و امنيت در لبنان را تهديد كند و ازسوي ديگر با كميته تحقيق سازمان ملل متحد درباره قتل رفيق حريري همكاري كاملي داشته باشد.
اين سفر پيش از برگزاري كنفرانس كشورهاي عضو اتحاديه اروپا با هدف بررسي راهبرد بلندمدت اروپا در زمينه انرژي انجام مي شود.
عربستان اولين شريك تجاري فرانسه در شبه جزيره و پس از تركيه، امارات و ايران چهارمين واردكننده كالا از فرانسه در منطقه محسوب مي شود. عربستان همچنين پس از تركيه دومين كشور صادركننده كالا و مواد خام به فرانسه به شمار مي رود.
فرانسه 10 درصد صادرات خود به منطقه را به عربستان ارسال مي كند و در مقابل 20 درصد از واردات خود را از اين كشور تامين مي نمايد. فرانسه هفتمين كشور صادركننده كالا به عربستان در جهان محسوب مي شود و عربستان 3/5 درصد كل واردات خود را از فرانسه تامين مي كند.
بر اساس آمارهاي اتاق بازرگاني عربستان، حجم مبادلات بازرگاني ميان دو كشور در سال 2003 ميلادي هفت ميليارد و 300 ميليون دلار اعلام شد كه از اين ميزان يك ميليارد و 330 ميليون دلار واردات عربستان از فرانسه و دو ميليارد و 320 ميليون دلار صادرات اين كشور به فرانسه را تشكيل داد.
اين آمارها همچنين نشان مي دهد كه حجم مبادلات بازرگاني دو كشور در سال 2004 ميلادي به چهار ميليارد و 800 ميليون دلار افزايش يافته كه از اين ميزان يك ميليارد و 500 ميليون دلار سهم واردات عربستان از فرانسه و سه ميليارد و 300 ميليون دلار صادارت اين كشور به فرانسه بوده است.
مكه مكرمه در عربستان سعودي
پاريس همچنين در تلاش است در مورد طرحي براي احداث خط آهن جده به مكه مكرمه با اين كشور به توافق برسد. در زمينه نظامي نيز فرانسه اميدوار است هواپيماهاي "رافال" خود را به عربستان بفروشد. اين تلاش پس از آن شديدتر شد كه اخيرا انگليس موفق شد يك قرارداد نظامي براي فروش هواپيماهاي جنگنده "يوروفايتر" با عربستان به امضا برساند. جنگنده هاي رافال خصوصياتي ازجمله ره گيري، هدف قراردادن اهداف زميني و حمل كلاهك هاي هسته اي را دارند.
روابط نظامي دو كشور پيش از اين نيز وجود داشته است به نحوي كه فرانسه به منظور تقويت نيروي دريايي ارتش عربستان تاكنون سه فروند ناو جنگي به اين كشور فروخته است كه آخرين آن حدود سه ماه پيش با نام "الدمام" تحويل گرفته شد.
دولت رياض نيز سال گذشته دو فروند ناو جنگي ديگر به نام هاي "الرياض" و "مكه" را از فرانسه دريافت و آنها را به ناوگان دريايي خود در پايگاه نظامي "ملك فيصل" اضافه كرد. اين ناوهاي جنگي قادر به هدف قراردادن اهداف زميني، هوايي، دريايي، زيردريايي و پشتيباني از عمليات خاكي آبي هستند. تحويل اين فروند ناو جنگي در چارچوب قرارداد نظامي دو كشور كه چند سال پيش امضا شد، صورت گرفت.
به گزارش "مهر"، عربستان سعودي يكي از كشورهاي باختر قاره آسياست. اين كشور در شبه جزيره عربستان واقع شده و از شمال با عراق، اردن و كويت و ازسوي خاور با امارات متحده عربي، قطر و خليج فارس و در جنوب خاوري با عمان و ازسوي جنوب با يمن هم مرز است. جايگاه هاي مهم ديني مسلمانان همچون كعبه و مسجد پيامبر اسلام نيز در اين كشور واقع شده است.
شيراك و بن عبدالعزيز
حكومت عربستان سعودي در سال 1750 ميلادي به وسيله محمد بن سعود پايه ريزي شد، ولي كشور عربستان به شكل كنوني اش توسط "عبدالعزيز بن سعود" امير نجد كه چيرگي بر حجاز را در سال 1926 ميلادي اعلام كرد، برپا شد. نام "كشور عربستان سعودي" در سال 1932 ميلادي بر اين كشور نهاده شد.