امینی که این روزها در تماشاخانه باران، مشغول اجرای نمایش آیینی و مذهبی «برگزین» نوشته حمیدرضا آذرنگ است، درباره تعداد و شرایط اجرای این اثر نمایشی به خبرنگار مهر گفت: نمایش «برگزین» را طی ۴ اجرا و در قالب سوگواره نمایشهای آیینی و مذهبی «خمسه»، به صحنه میبریم. امیرحسین شفیعی دبیر اجرایی سوگواره «خمسه» تصمیم گرفت که در این دوره چند نمایش به عنوان بخش ویژه اجرا شوند و چون اطلاع داشت که من نمایشنامه «برگزین» را پیش از این در قالب نمایشنامهخوانی اجرا کرده بودم، از من نیز دعوت کرد تا در بخش ویژه سوگواره «خمسه» حضور داشته باشم.
این مدرس و کارگردان تئاتر درباره دلایل انتخاب و اجرای نمایشنامه «برگزین»، توضیح داد: به عنوان کارگردان برایم مهم است که یک متن نمایشی دارای جذابیت و تازگی باشد زیرا نو بودن یک اثر باعث جلب توجه مخاطب میشود. من علاقه خاصی به نمایش ایرانی داریم که اجرای نمایشهای «مجلس غریب تنهایی» و «شناسایی» طی ۲ دهه اخیر بیانگر این علاقه است.
وی ادامه داد: منظور من از نو و تازه بودن یک متن نمایشی این است که موضوع و مقوله متن ارائه شده، فراتر از آنچه که مخاطب همیشه میبیند و میشنود، باشد. نمایش «برگزین» دارای مقولهای جذاب و نو، بود.
امینی با بیان اینکه به دلیل علاقهام به حوزه نمایشهای ایرانی با متون نمایشی مشابهی مواجه میشوم، افزود: نمایشنامه «برگزین» اثری متفاوت از آثار دیگر بود و آشنایی من با نمایشنامه «برگزین» به زمانی برمیگردد که به عنوان ناظر جشنوارهای در یکی از شهرها، حضور داشتم. از آنجا تصمیم گرفتم این نمایش در صورت فراهم شدن شرایط به صحنه ببرم.
کارگردان نمایش «کا» در خصوص حد مجاز نوگرایی در نمایشهای آیینی و مذهبی، اظهار کرد: این موضوع به تجربه یک کارگردان تئاتر برمیگردد. نگاه نو به اجرا و موضوعات آیینی و مذهبی مانند راه رفتن روی لبه تیغ است و اگر کسی در این زمینه تجربه نداشته باشد، ممکن است سقوط کند. ضمن اینکه ممکن است مسیری که برای تحلیل و اجرا به لحاظ ایجاد جذابیت برای مخاطب طی میکند، بر خلاف تحلیل متن باشد.
وی تأکید کرد: ما در این اجراها علیرغم جذابیت در اجرا باید اندیشهای را منتقل کنیم. اندیشه نمایش «برگزین» مقوله انتخاب است و شمر انتخاب خود را داشت و تا پایان آن انتخاب هم رفت و حر هم انتخابی داشت که به آن پایبند بود.
امینی در رابطه با موضوع چگونگی استفاده از سبک و شیوههای اجرای نمایشهای آیینی و سنتی برای ارائه به نسل جوان مخاطبان و علاقهمندان به تئاتر، یادآور شد: من به عنوان کارگردان زمانی در کار خود موفق هستم که بتوانم شگردهای تعزیه و نمایشهای ایرانی را به گونهای بازسازی کنم که برای مخاطب به ویژه نسل جوان جذاب باشد. تلاشم در اجرای نمایش «برگزین» این بوده که ارتباط با نسل امروزی را برقرار کنم که خوشبختانه این اتفاق افتاده است.
کارگردان نمایش «برگزین» افزود: ما در این نمایش شیوههای اجرای نمایشهای ایرانی و تعزیه را به شکل مینیمالیستی مورد استفاده قرار دادیم.
رئیس مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی درباره نحوه برنامه ریزی و اطلاع رسانی برای اجرای نمایشهای آیینی و مذهبی در مناسبتها، اظهار کرد: در حال حاضر با رپرتوآرهایی که به عنوان مثال توسط جشنواره تئاتر مقاومت و سوگواره «خمسه» برگزار میشود، برنامه ریزی مناسبی برای ارائه و اجرا نمایشهای آیینی و مذهبی و مناسبتی انجام شده است. ضمن اینکه وضعیت اطلاع رسانی اجرای آثار مناسبتی نیز نسبت به گذشته بهتر شده است.
امینی ادامه داد: باید اطلاع رسانی مناسب در خصوص اجرای آثار آیینی و مذهبی انجام شود تا مخاطب از اجرای این آثار مطلع شود که البته این اطلاع رسانی نباید بر عهده کارگردان یا گروه نمایشی باشد. این اتفاقات رپرتوآری باعث میشوند که مخاطب در جریان اجرای آثار در ایام و مناسبتها قرار گیرد.
وی تأکید کرد: جریان اطلاع رسانی اجرای نمایشهای آیینی و مذهبی به لحاظ استفاده از شبکههای اجتماعی، بهتر شده است و گروهها هم باید بدانند که دوره، دوره اطلاع رسانی به مخاطبان است که باید این امر کانالیزه شود.
نمایش «برگزین» با بازی کوروش زارعی، ابوالفضل حاجی علیخانی و علیرضا دریایی در ایام سوگواری پایان ماه صفر، در تماشاخانه باران اجرا میشود.
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۷
رحمت امینی که این روزها نمایش «برگزین» را در سوگواره «خمسه» اجرا میکند، معتقد است که جریان اطلاع رسانی برای اجرای آثار مناسبتی نسبت به گذشته بهتر شده که باعث حضور مخاطبان برای تماشای این آثار میشود.