محمد اركون متكفر معروف مغربي در مقاله اي كه به تازگي نگاشته است سعي كرده به موضوع نسبت اسلام و غرب نزديك شود. در اين راستا وي مهمترين ابزار براي برقراري نسبت مؤثر ميان اين دو فرهنگ را گفتگو دانسته است.

به گزارش خبرگزاري "مهر" به نقل از بلاغ، اركون در مقاله خود تصريح مي كند: اسلام و نوگرايي دو مفهوم محوري هستند كه از گذشته تا كنون نسبتهايي را با هم داشته اندد. از بارزترين نسبتهايي كه اين دو با هم دارند تأكيدي است كه در هر دو بر جنبه هاي مختلف زندگي دنيوي به چشم مي خورند.

با اين همه اركون ابراز مي كند كه اختلافات و تفاوتهايي ميان اسلام وغرب بوضوح ديده مي شوند. به نظر وي سياستهاي استعماري جهان غرب اين تعارض را تاكنون ادامه داده اند.

اين متفكر معروف عرب مي افزايد: همه رويكردهاي موجود در غرب را نبايد و نمي توان در تعارض با جهان اسلام دانست و اين دو تمدن روابط دوستانه اي هم با يكديگر داشته اند. همين روابط بودند كه باعث شدند پاره اي از نمادهاي تمدن غرب در جهان اسلام نماد و نمود داشته باشند.

به گزارش "مهر"، به نظر اركون هم جهان اسلام و هم غرب با پرسشهايي جدي روبرو هستند و همين ضرورت گفتگو و مكالمه اين دو فرهنگ را بيش از پيش نشان مي دهد. اين گفتگو هم اكنون نه تنها به عنوان يك ارزش كه به عنوان يك ضرورت مطرح است.

او حتي تصريح مي كند كه نهادهاي ديني در غرب چون كليسا ضرورت اين گفتگوي بين ديني و بين فرهنگي را بوفور و بوضوح حس كرده اند. با اين همه نبايد فراموش كرد كه هنوز سوء تفاهمها و موانع زيادي در اين زمينه وجود دارند.

اركون معتقد است مسلمانان راهي جز اين ندارند كه با نگاهي جديد و جدي به تاريخ خود و مؤلفه هاي فرهنگي - فكري خود نظر دوزند و عليه آنها كه نگاهي تك بعدي به اين تاريخ ذوجوانب دارند بايستند.

اركون هنگامي كه پاي راه حل به ميان مي آيد بيش از هر چيز بر مفهوم نقد تأكيد مي كند. به نظر وي اگر ما با اين رويكرد به تاريخ خود و تاريخ غرب نظر كنيم و قصد داشته باشيم گفتگويي جدي را با غرب سامان دهيم بسياري از مشكلات ما اگر حل هم نشوند بوفور و بوضوح طرح خواهند شد.