به گزارش خبرگزاری مهر، محققانی در دانشگاه نیوساوت ولز استرالیا (UNSW) معتقدند که با استفاده از نانوذرات و گرما می توان طیف متنوعی از کاربردها را ارایه کرد که از بین بردن تجمعات عفونت زای باکتریایی یکی از مهمترین آنهاست.
این روش به جهت آنکه غیرسمی بوده و با تکیه بر تازه ترین دستاوردهای دانش نانو ارایه شده به شدت مورد توجه کارشناسان امور بهداشتی قرار گرفته و آنها را امیدوار ساخته تا یکی از چالشی ترین موارد درمانی یعنی عفونتهای بیمارستانی با تکیه بر این روش بر طرف شود.
به طور کلی وقتی با یک باکتری سر و کار داریم از بین بردن آن با استفاده از آنتی بیوتیکها کار ساده ای است اما وقتی به آنها زمان داده می شود تا تکثیر شده و تجمعاتی موسوم به «زیست فیلم» ایجاد کنند آن وقت از بین بردن توده آنها کار بسیار دشواری خواهد بود. در این شرایط باکتری ها به شبکه ای تبدیل می شوند که خلاص شدن از شرشان اقدامی سخت و زمان بر است.
نکته نگران کننده اینجالست که ۸۰ درصد عفونتهای باکتریایی با این زیست فیلمها در ارتباط هستند. آنها حتی می توانند تجهیزات درمانی نظیر لوله های مربوط به دستگاه دیالیز که خون را از بدن بیمار به دستگاه منتقل می کنند را هم آلوده سازند.
محققان این دانشگاه در زمانی که مشغول کار بر روی پاتوژن انسانی به نام Pseudomonas aeruginosa به شیوه مؤثر استفاده از فناوری نانو جهت نابودی این تجمعات عفونت زا پی بردند.
آنها برای حمله زیست فیلمها، نحوه شکل گیری آنها از تک باکتری ها را در مکانی جدید بازسازی کردند. در این فرآیند محققان مشاهده کردند که با تجزیه ساختار زیست فیلمها به تک سلولهای تشکیل دهنده، حمله به آنها و نابودی شان مؤثرتر از هر زمان دیگری انجام می شود.
آنها برای این منظور به سراغ نانوذرات اکسید آهن رفته و با استفاده از میدان مغناطیسی آنها را حرارت دادند. استفاده از این نانوذرات حرارت دیده فرآیند از هم فروپاشیدن ساختار زیست فیلم را تسهیل کرده و بدین ترتیب امکان نابودی آنها فراهم می شود.