به گزارش خبرنگار خبرگزاري "مهر" مراسم نكوداشت دكتر كريم مجتهدي، استاد فلسفه دانشگاه تهران، عصر امروز در مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران با حضور استادان فلسفه و دانشجويان برگزار شد.
دكتر اعواني، رئيس مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران، ضمن قدرداني از زحمات چهل ساله دكتر مجتهدي در امر تدريس و تعليم فلسفه، وي را فردي جستجوگر توصيف كرد كه به معناي واقعي جستجوگر فلسفه است.
رئيس مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران دكتر مجتهدي را محب حكمت برشمرد.
دكتر اعواني در ادامه اظهار داشت: دكتر مجتهدي نسلي را تربيت كرد كه هم اكنون از استادان فلسفه در ايران به شمار مي آيند.
دكتر محمد خوانساري، استاد فلسفه دانشگاه تهران، نيز در اين مراسم به دوستي 40 ساله خود با استاد مجتهدي اشاره كرد و گفت : ايشان طي 11 سالي كه در پاريس بودند خود را به ظواهر و آلودگيهاي دنيوي نيالودند بلكه با دستي پر از فلسفه و ادب و حكمت به ايران بازگشتند و در گروه فلسفه دانشگاه تهران به تدريس مشغول شدند.
دكتر خوانساري افزود: دكتر مجتهدي نسبت به فلسفه اهل درد هستند و اين فوق دوستداري دانايي است. ايشان حميت و غيرت خاصي نسبت به فلسفه دارند. سراسر زندگي دكتر مجتهدي وقف فلسفه و تأليف گشته است.
وي در ادامه به اين نكته اشاره كرد كه كوششهاي استاد مجتهدي نشان دادند كه فلسفه غربي در انحصار غرب نيست بلكه شرقيها هم ذهن وقاد و تيز بيني دارند.
دكتر محسن جهانگيري، استاد فلسفه دانشگاه تهران، نيز طي سخناني در وصف شخصيت دكتر مجتهدي اظهار داشت: خداوند در قرآن و در يك مورد عالمان را در مرتبه دوم قرار داده است. يعني مرتبه عالم بعد از مقام الوهيت است. حال عالمي كه معلم نيز باشد از درجه والاتري برخوردار است و مجتهدي نيز از جمله عالمان معلم است.
به گزارش "مهر"، دكتر جهانگيري در ادامه افزود: مهمترين وجوه حكيم عمل اوست و تا جايي كه من مي دانم دكتر مجتهدي غيرت و حميت خاصي به ارزشهاي ملي و ديني ما داشتند.
ايشان، دكتر مجتهدي را در زمره و رديف دكتر غلامحسين صديقي و دكتر يحيي مهدوي قرار برشمرد.
دكتر رضا داوري اردكاني، استاد فلسفه دانشگاه تهران، نيز طي سخناني اظهار داشت: احترام شاگردان به استاد، نشانه و مقياس ارزش استاد است و شاگرداني كه براي دكتر مجتهدي مراسمي اين چنين برگزار كردند به شان و مرتبه استاد مجتهدي احترام گذاشته اند.
دكتر داوري همچنين افزود : من 40 سال با ايشان زندگي كردم و امروزه اگر كسي از دكتر يحيي مهدوي سخن مي گويد جز نيكي چيز ديگري بر زبان نمي آورد و در آينده نيز از دكتر مجتهدي به نيكي ياد خواهد شد.
وي همچنين به زماني اشاره كرد كه آثار فلسفي به فارسي بسيار اندك بود و دكتر مجتهدي اقدام به تأليف آثار فلسفي كرد.
دكتر داوري به ذكاوت استاد مجتهدي در آشنايي ايرانيان با فلسفه هاي غرب اشاره كرد و گفت: چگونگي آشنايي ايرانيان با فلسفه هاي غرب هوش و ذكاوتي مي طلبد كه به سراغ هيچ كدام از ما نيامده بود.
دكتر مجتهدي در پايان اين مراسم ضمن تشكر و قدرداني از برگزاركنندگان اين مراسم گفت : اكثريت اين مجلس با فلاسفه است و اين اولين باري است كه چنين مجلسي همدلانه منعقد مي شود و من اين مجلس را مغتنم مي شمارم و سخنم را مي گويم.
وي افزود: فلسفه، روح علم، تمدن و ادب است اگر چه حدود 200 سال است كه در كشور ما مهجور واقع شده است. اما مهم اين است كه از شأن فلسفه دفاع كنيم. اين حق ماست كه از مقام و شأن فلسفه دفاع كنيم. ما نيازمند گفتگو و تفكر هستيم.
دكتر مجتهدي به برخي مسائل غير واقعي كه در جامعه ما پديدار شده اند اشاره كرد و گفت : دفاع از فلسفه به معناي لفظي آن نيست بلكه دفاع از تعمق و تأمل است. ما بايد عمق نگري را به جاي سطحي نگري حفظ كنيم.
دكتر مجتهدي به حفظ هويت ديني و ملي اشاره كرد و گفت : كسي كه هويتش را از دست داده نابوده شده و متوهم است. هويت حافظ ماست و شخصيت اراده ما. بنابراين حافظه بودن اراده به جايي نمي رسد لذا بايد به يك تعادل فرهنگي برسيم.
وي در پايان سخنانش تاكيد كرد: دانشگاهها را تخطئه نكنيم چرا كه فلسفه روح دانشگاه است. فلسفه مظهر ساده فرهنگي نيست.
دكتر كريم مجتهدي در سال 1309 در تبريز به دنيا آمد. تحصيلات ابتدايي را در تهران گذراند. سپس به سويس و فرانسه رفت و فلسفه را در دانشگاه سوربن پاريس به اتمام رساند. رساله دكتري ايشان درباره افضل الدين كاشاني بود. وي در سال 1342 به ايران بازگشت. دكتر مجتهدي تا كنون 13 كتاب تاليف و دو كتاب ترجمه و 60 مقاله نگاشته است.