اردبیل – کارشناسان آموزشی از بروز و ظهور انواع بیماری‌های روحی و روانی در بین کودکان اردبیلی خبر می‌دهند که اغلب به دلیل رقابت‌های ناسالم علمی آن‌هم به تشویق و تحرک والدین خودنمایی می‌کند.

 خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: طی سال‌های اخیر وزنه‌های ارزشی در آموزش‌وپرورش استان اردبیل با تغییر همراه بوده و معیارهای دانش‌آموز برتر بودن با تغییرات اساسی همراه است.

این معیارها که نه با برنامه‌ریزی مستقیم مدارس به وقوع پیوسته و نه با خواست و اراده مستقیم مسئولان آموزشی در سایه غفلت‌ها و بی‌توجهی‌ها و به‌صورت ناخواسته به‌مانند آفتی به جان دانش‌آموزان افتاده است.

بطوریکه دانش‌آموز حتی از مقطع ابتدایی برای کسب این معیارها وارد چرخه رقابت‌های منفی می‌شود و از یک‌سو والدین و از سوی دیگر محیط آموزشی وی را به تداوم حضور ملزم می‌سازند.

نمونه این معیار تیزهوش بودن است که اگر زمانی گزینش دانش‌آموزان نخبه و تربیت دهی مجزای آن‌ها را شامل می‌شد با پیوستن مدارس تیزهوشان به بدنه آموزش‌وپرورش به یکی از کابوس‌های شبانه دانش‌آموزان بدل شده است.

اصرار والدین به تیزهوش شدن، استثنا بودن و برخورداری از انواع هنرها موجب شده کودکان و دانش‌آموزان ابتدایی ملزم شوند بسیار زودتر از موعد بزرگ‌شده و دوره کودکی خود را به‌کل فراموش کنند.

تا جایی که از عوارض این بحران ناخواسته بروز انواع بیماری‌های روحی روانی و جسمی است که اغلب اگر مداخله زودهنگام برای درمان آن صورت نگیرد تا پایان زندگی فرد تأثیرات آن باقی خواهد ماند.

اصرار به استفاده از کلاس‌های آموزشی مختلف

لیلا فرید مربی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان و در گفتگو با خبرنگار مهر اصرار والدین برای حضور در کلاس‌های آموزشی مختلف را به زیان روح و روان کودک می‌داند.

وی در این خصوص تصریح کرد: کودک بعد از مدرسه مجبور می‌شود به‌کلاس زبان بعد نقاشی بعد چرتکه بعد موسیقی بعد ورزش و استخر برود و در پایان روز از حجم آموزش‌هایی که اغلب به وی تحمیل شده و حتی علاقه‌ای به آن ندارد دچار خستگی و افسردگی است.

فرید تأکید کرد: متأسفانه والدین جوان در اردبیل درصورتی‌که امکان مالی داشته باشند اغلب کودکان خود را در کلاس‌های مختلف نام‌نویسی می‌کنند و دستاورد این اشتباه را ما امروز به عینه مشاهده می‌کنیم.

مربی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان ریزش مو و ابرو و بیماری‌های پوستی را از نشانه‌های رواج یافتن اضطراب و آشفتگی روحی در بین کودکان دانست و افزود: تمام فکر کودک به‌جای شادی و نشاط، به‌جای خلاقیت و رؤیا و به‌جای آموزش عمیق مفاهیم زندگی به‌کلاس‌های درسی مختلف معطوف می‌شود.

فرید با تأکید به اینکه به‌وضوح مشکلات متعدد در بین کودکان امروزی مشاهده می‌شود، خواستار تغییر رویه و توجه والدین به آموزش عمیق به لحاظ کیفی شد.

آفت کلاس کنکور حتی از هفت‌سالگی

نه‌تنها کودکان امروز به‌مانند تجار و بازرگانان پرمشغله شده‌اند بلکه کارشناسان آموزشی از رقابت‌های غیراصولی و ناسالم علمی هشدار می‌دهند.

معاون متوسطه آموزش‌وپرورش استان اردبیل گفت: متأسفانه رقابت‌های منفی در دو بخش تیزهوش شدن و پزشک شدن به‌وضوح قابل‌مشاهده است و در بین دانش‌آموزان کنکوری به‌مراتب بیشتر دیده می‌شود.

شهداد عبداللهی به خبرنگار مهر گفت: اینکه دانش‌آموز تمامی مدت تحصیل خود را در کلاس‌های کنکور سپری کند صحیح نیست و این آفت حتی در بین دانش‌آموزان ابتدایی نیز دیده می‌شود.

به گفته معاون متوسطه آموزش‌وپرورش استان در حال حاضر آموزش کمی به‌مراتب رواج یافته و در بین رشته‌های کنکوری نیز گرایش به تجربی به حدی افزایش یافته که برای سایر رشته‌ها جای نگرانی وجود دارد.

صحیح نیست دانش‌آموز تمامی مدت تحصیل خود را در کلاس‌های کنکور سپری کند و این آفت حتی در بین دانش‌آموزان ابتدایی نیز دیده می‌شودوی متذکر شد: هرچند آموزش‌های مختلف در مدارس ارائه می‌شود اما متأسفانه اصرار والدین برای پزشک شدن فرزند خود در اغلب خانواده‌ها مشاهده می‌شود.

درعین‌حال مدیرکل آموزش‌وپرورش استان نیز با تأکید به اینکه وزنه‌های گرایش به تجربی سنگینی می‌کند، متذکر شد: این در حالی است که میزان محدودیت پذیرش در رشته‌های تجربی و یا مدارس تیزهوشان مطرح است و متأسفانه والدین این موضوع را نمی‌پذیرند.

صابر سپهری به خبرنگار مهر تصریح کرد: هرچند مشاوران تحصیلی در تلاش هستند دانش‌آموزان را در مسیر استعدادهای تحصیلی خود هدایت کنند اما اغلب با مقاومت خانواده مواجه شده و مجبور به انتخاب رشته‌ای می‌شوند که هیچ علاقه‌ای به آن ندارند.

وی افزود: همین معضل موجب می‌شود در ادامه دانش‌آموز با تحصیل یک یا دو ترم در دانشگاه درخواست انصراف می‌دهد و به دنبال تغییر رشته و تکرار کنکور خود است.

درد اشتغال در بین کلاس چهارمی‌ها

غول کنکور البته محدود به دانش‌آموزان متوسطه نیست. در بین والدین امروزی شنیده می‌شود که برای تضمین آینده تحصیلی و شغلی باید دانش‌آموز از پایه قوی باشد. هرچند این اظهارات به‌ظاهر درست است اما در مسیر مناسبی طی نمی‌شود و دانش‌آموزان قبل از اینکه مزه کشف علوم مختلف را لمس کنند ملزم به تست‌زنی می‌شوند.

هرچند مسئولان آموزش‌وپرورش معتقدند برنامه مدارس راهنمای استعدادهای دانش‌آموزان است اما بخش عمده‌ای از این اضطراب از خود مدارس به دانش‌آموز تزریق می‌شود. بطوریکه حتی در مدارس ابتدایی آزمون‌های متنوع تستی برای آمادگی به امتحان تیزهوشان برگزار می‌شود و معلمان تکالیف متعددی برای کسب آمادگی به دانش‌آموز ارائه می‌دهند.

درواقع حال و هوای تحصیل در مقطع ابتدایی باهدف مدرسه تیزهوشان شکل گرفته و دانش‌آموز بی‌توجه به این موضوع،  دانش‌آموز نادان و غافل و تنبل شناخته می‌شود.

این رفتار آموزشی که خود از سوی هر دو نهاد آموزشی و نه یکی از آن‌ها ترویج‌شده و به‌مانند مسیر از پیش تعیین شده است، موجب شده این روزها مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان از دغدغه‌های جدی بگوید که گریبان گیر یک نسل از کودکان این استان است.

اینکه کودک کلاس چهارمی دغدغه اشتغال دارد به‌واقع پسندیده نیست و نتیجه آن افسردگی و رشد تک‌بعدی کودک است. هاجر جمادیه در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: اینکه کودک کلاس چهارمی دغدغه اشتغال دارد به‌واقع پسندیده نیست و نتیجه آن افسردگی و رشد تک‌بعدی کودک است.

وی با ابراز تأسف از اینکه تیک‌های عصبی و بیماری‌های روحی روانی در بین کودکان شایع شده است، متذکر شد: والدین گمان می‌کنند این‌طور نگاه به آموزش کودک صحیح است اما درواقع با تمرکز بر رشد IQ کودک از رشد EQ وی غفلت می‌شود و این غفلت را بعدها نمی‌توان جبران کرد.

جمادیه معتقد است باید بگذاریم کودک زندگی عادی خود را داشته باشد و این تصور که هر کودکی باید تیزهوش باشد صحیح نیست.

مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان تأکید دارد که کودک افسرده امروز نمی‌تواند بزرگ‌سال موفقی باشد و نهادهای آموزشی تا دیر نشده باید فرهنگ‌های اشتباه و رقابت‌های ناسالم علمی را تغییر دهند.

یکی از معلمان ابتدایی در پاسخ به اینکه وضعیت سلامت روحی روانی کودکان به چه شکلی است تنها به این اظهارات بسنده کرد که درگذشته وقتی از یک کودک سؤال می‌شد چه شغلی را دوست دارد سریع پاسخ می‌داد اما امروز کودکان در عرض یک دقیقه نام چند شغل را به زبان می‌آورند و آن‌هم در شرایطی که منتظر عکس‌العمل بزرگ‌ترها هستند.

سایه گم‌گشتگی کودکان امروزی که قرار است روزی مدیران، مربیان، پزشکان، مهندسان، کارمندان و غیره و غیره جامعه باشند شاید بتوان گفت اگر دیر بجنبیم تا بزرگ‌سالی آن‌ها را دنبال خواهد کرد.

خبرنگار: ونوس بهنود