خبرگزاری مهر - گروه استانها: استان لرستان با قدمتی دیرینه در جایجای خود دارای آثار و بناهای ارزشمند تاریخی از دوران های مختلف بوده و آثار بهدستآمده از این دیار که زینتبخش بسیاری از موزههای داخلی و خارجی است خود گواهی محکم بر این ادعا است.
سلسله یکی از شهرستانهای استان لرستان است که همواره موردتوجه بسیاری از مورخان بوده و آثار فراوان و طبیعت زیبا در چهارفصل سال این منطقه را به یکی از مناطق گردشگری استان لرستان تبدیل کرده است.
یکی از آثار و بناهای تاریخی در این شهرستان قلعه مظفری است که در مرکز شهر الشتر بنانهاده شده و از بناهای تاریخی دوران قاجاریه به شمار میرود توسط سید مهدی خان حسنوند بنانهاده شد.
تنها یکی از چهار برج قلعه باقیمانده است
رئیس اداره میراث فرهنگی و صنایعدستی و گردشگری شهرستان سلسله دراینباره به مهر میگوید: قلعه مظفری مربوط به اواخر دوره قاجاریه است که توسط سید مهدی خان حسنوند امیر عشایر لرستان در دوطبقه ساختهشده است که کل بنای باقیمانده آن ۲۷۰ متر بوده و حسینیه آن نیز با مساحت ۱۴۰ مترمربع در طبقه زیرین ساختهشده است.
عزیزی با اشاره به اینکه کل مساحت اولیه این بنای تاریخی ۷۵۰ مترمربع بوده است میافزاید: کاربری اولیه این مکان تاریخی مسکونی و مرکز حکومتداری شمال لرستان بوده است.
وی ادامه میدهد: این بنا قبلاً دارای ابعاد بیشتر و چهار برج در اطراف آن بوده است که در حال حاضر تنها یکی از چهار برج باقیمانده و بخشهایی از قبیل اسطبل، حمام و مدرسه نیز از بین رفته است.
عزیزی میگوید: تنها بخشهایی که از این بنای تاریخی باقیمانده و حسینیه آن در طبقه زیر و مهمانخانه در طبقه بالا و یکی از برجها در سمت شمال شرقی بنا موجود است.
مرمت بنا چشمانتظار تأمین اعتبار
رئیس اداره میراث فرهنگی و صنایعدستی و گردشگری سلسله ادامه میدهد: شکوه قلعه مظفری در دوران سید مهدی خان حسنوند بهعنوان امیر عشایر لرستان محل رفعورجوع امور عشایر بوده و علاوه بر آن کاربری مسکونی نیز داشته و مقر حکومت وی در آن دوران بوده که بعدها به نام قلعه مظفری نامگذاری شد.
عزیزی میافزاید: چون مهر علیخان امیر منظم که از مخالفان دوران رضاخان پهلوی و امیران منتسب به وی بود داماد مظفر الملک حاکم همدان بوده به همین خاطر این بنای تاریخی قلعه مظفری نامیده شد و در زبان محلی (قلا، قئلا) نامیده میشود.
وی با اشاره به اینکه این بنا تا سال ۷۹ مسکونی بوده و در این سال توسط میراث فرهنگی خریداری شد میگوید: عملیات مرمت و بازسازی این بنای تاریخی از سال ۸۵ شروع شد و حدود ۹۳ درصد از مرمت و استحکامبخشی آن توسط اداره میراث فرهنگی صنایعدستی و گردشگری صورت گرفته است و مابقی آن نیز طی سال ۹۴و۹۵ به اتمام خواهد رسید.
وی با اشاره به اینکه تاکنون اعتباری بالغبر شش میلیارد ریال برای مرمت و بازسازی این بنا هزینه شده است ادامه میدهد: دو میلیارد ریال اعتبار دیگر نیز در سال جاری به این بنا اختصاص پیداکرده است.
عزیزی با تأکید بر اینکه در صورت جذب کامل این اعتبار عملیات بازسازی و مرمت این اثر به پایان خواهد رسید میافزاید: در صورت تحقق نیافتن این اعتبار، ادامه مرمت این بنا به سال ۹۵ موکول خواهد شد.
افتتاح موزه مردمشناسی «قوم لک» در قلعه
وی با اشاره به اینکه بهمحض اتمام مرمت این بنای تاریخی، از آن بهعنوان موزه مردمشناسی شهرستان سلسله استفاده خواهد شد میگوید: در حال حاضر اشیاء و امکانات موزه خریداریشده است و بهمحض تکمیل و مرمت این بنا بهعنوان موزه مردمشناسی «قوم لک» و فرا منطقهای قوم لک از آن استفاده خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه قوم لک دارای فرهنگی غنی و دیرینهای است میافزاید: دینمداری این قوم در آدابورسوم آنان نمود عینی دارد و معرفی فرهنگ قوم لک از رسالتهای این موزه بوده که گستره جغرافیایی این قوم در چند استان مختلف گسترش دارد.
علم عزای امام حسین(ع) قلعه را احیا کرد
رئیس اداره میراث فرهنگی گردشگری و صنایعدستی سلسله میگوید: از ابتدای بنای این قلعه اولین قسمت آن حسینیه بوده که تمام مراسم مذهبی و عزاداریهای محرم شهر از زمان قاجار تا سال ۵۷ در محدوده همین حسینیه قلعه برگزار میشد.
عزیزی با اشاره به پیشنهاد دفتر امامجمعه الشتر درزمینهٔ احیای مراسم عزاداری در حسینیه این قلعه میافزاید: فضای حسینیه فضای خاص و معنوی است روی همین حساب ما هم از این پیشنهاد استقبال کردیم و کارهای اولیه با دستور امامجمعه و هماهنگی مدیرکل میراث فرهنگی انجام گرفت.
وی ادامه میدهد: امیدواریم که سال آینده نیز بتوانیم بهطور کامل تمام مراسم مذهبی و فرهنگی را داخل حسینیه این بنای تاریخی برگزار کنیم و روزبهروز فعالیت این حسینیه پررنگتر شود و از خیرین درخواست میکنیم که با خریدن املاک اطراف قلعه آن را وقف حسینیه برای توسعه بیشتر این مکان مذهبی فرهنگی کنند.
وی در ادامه میگوید: چون در حال مرمت این قلعه هستیم و کارگاه مرمت فعال است و احتمال خطر نیز وجود دارد در حال حاضر نمیتوانیم بازدید عمومی و برگزاری مراسم را داشته باشیم اما با پایان مرمت بنا ، همه مراسم مذهبی و سایر گردهماییهای فرهنگی را در این مکان برگزار خواهیم کرد.
۴ میلیارد اعتبار تا قد علم کردن قلعه از میان ساختمانها
رئیس میراث فرهنگی سلسله ادامه میدهد: در فازهای بعدی با خرید قسمتهای تصرفشده قلعه و توسعه آن تا کنار خیابان اصلی فضای بیشتری برای انجام امور خواهیم داشت.
وی اضافه میکند: با توجه به بازدید رئیس سازمان میراث فرهنگی کشور در سال گذشته از این شهرستان دستور پرداخت اعتباری بالغبر ۴۰ میلیارد ریال برای خرید املاک اطراف این قلعه صادر شد اما از این اعتبار تاکنون ۴۰۰ میلیون ریال پرداختشده است.
عزیز میگوید: سال گذشته در کمیته برنامهریزی شهرستان ۲۰۰ میلیون به این رقم اضافه شد و در حال حاضر تنها دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال برای خرید اراضی حریم قلعه در اختیارداریم که کافی نیست.
حسینه ای که گواه است
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان سلسله نیز دراینباره به مهر میگوید: قلعه مظفری چون یکی از مکانهایی است که از قدیمالایام مراسم عزاداری اباعبدالله الحسین (ع) در آن برگزارشده است از طریق میراث فرهنگی عدهای از ورثه مرحوم منظمی آمدند و تقاضا کردند که این حسینیه قدیمی احیا شود.
حجتالاسلام شاهیوند ادامه میدهد: با توجه به اینکه تمام هیئات زیر نظر سازمان تبلیغات اسلامی هستند با مشورت امامجمعه شهرستان و رئیس میراث فرهنگی سلسله به توافق و اجماع نظر رسیدیم که مجدد حسینیه احیا شود که امسال محرم توانستیم مراسم عزاداری را در آن برپا کنیم .
وی با تأکید بر اینکه ازنظر فرهنگی مذهبی و مردمشناسی سازمان تبلیغات اسلامی آمادگی هماهنگی و همکاری لازم با میراث فرهنگی شهرستان برای محتوا بخشی به این بنای تاریخی را دارد و برای این امر باید از تمام ظرفیتها استفاده کرد میافزاید: از محاسن حسینیه قدمت عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) در این مکان است که همپای تأسیس بنا است .
بههرروی امید میرود با توجه به اهمیت بناهای تاریخی و فرهنگی در هر منطقه درزمینهٔ گسترش صنعت گردشگری و جذب توریسم مسئولان مربوطه تلاش کنند هر چه سریعتر با تخصیص اعتبارات لازم کار مرمت و بازسازی این اثر تاریخی فرهنگی به پایان برسد.
این بنای تاریخی در سال ۱۳۸۰ با شماره ۴۱۴۶ در فهرست آثار ملی قرارگرفته است.
شهرستان سلسله با وسعت هزار و ۲۱۲ کیلومترمربع در شمال استان لرستان قرارگرفته است.