خبرگزاری مهر - گروه استانها: صنعت ورشو سازی در گذشته های نه چندان دور در شهر بروجرد رونق فراوانی داشت و بخش وسیعی از بازار قدیمی این شهر را به خود اختصاص می داده است.
گستردگی این هنر به حدی بوده است که نام شهر بروجرد و ورشو با هم آمیخته شده است. این فلز به صورت ورق از کشور آلمان و لهستان به ایران وارد می شده است و با داشتن جلا ومقاومت طولانی در مقابل پوسیدگی ، آنرا "ژرمن سیلور" نیز اطلاق می کردند.
هنرمندان دیار بروجرد، با استفاده از فن چکش کاری و خم کاری با استفاده از دستگاههای ساده و همچنین نیروی بازوی خود، به خلق آثار فلزی بسیار زییایی از ورقهای ورشویی می پرداختند که از جمله می توان به ظروف غذا خوری، سماور، سینی، قندان، چایدان، گلاب پاش و ... اشاره کرد.
راسته مسگرهای بازار بروجرد هنوز نفس میکشد و شهرت قلمزنهای حرفهای این دیار همچنان پایدار است تا این هنرمندی نهفقط در خاطرات که در زندگی روزمره مردمان این دیار جایش را حفظ کند.
کارشناسان امر معتقدند که جغرافیایی متنوع لرستان و زیستبوم این استان در تنوع نقوش و صنایعدستی آن نقش بسزایی داشته بهطوریکه کار هنرمندان بروجردی روی فلز ورشو از انحصاریترین صنایعدستی کشور محسوب میشود.
از برجسته ترین هنرمندان این حرفه می توان استاد علی میناگر، مرحوم استاد رئوف، مرحوم استاد قریب، استاد رضا گلدوز، استاد محمد باد آور، استاد علیرضا شاددل، استاد ماشاء اله فرخی و ... را نام برد.
فرزانه عادلی معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: با یک پیمانکار که تجربه پیگیری کارهای استاندارد را دارد قراردادی منعقد کردیم که طی آن پیمانکار مراحل استانداردسازی را بررسی کرده تا کدملی ورشو بروجرد و روش و آئین کار آن استاندارد شود.
وی استانداردسازی را از اولویت های مهم در صادرات دانست و عنوان کرد: ما برای رقابت محصولاتمان در بازارهای جهانی و داخلی باید به اصل استانداردسازی توجه ویژه داشته باشیم.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان ادامه داد: ورشو پس از ماشته دومین محصول صنایع دستی استانداردسازی شده ما در لرستان خواهد بود.