خبرگزاری مهر - گروه استانها: روزانه مقادیر زیادی از مواد معدنی استخراجشده در مازندران بدون فرآوری از استان خارج میشود و تنها مسائل و مشکلات زیستمحیطی آن نصیب هم استانیها میشود.
نبود زیرساختهای لازم، مشکلات مرتبط با ادارات راه و شهرسازی، فقدان چشمانداز روشن، تحقق نیافتن وعدههای مسئولان، قیمتگذاری دولتی، از بین رفتن ذخایر معدنی به دلیل عدم برداشت بهموقع و مشخص و نبود جایگاه معادن در اقتصاد مقاومتی از مشکلاتی است که معدن داران مازندران با آن دستوپنجه نرم میکنند.
طبق آمارهای غیررسمی بیش از ۱۰۰ واحد معدنی در مازندران فعالیت دارند و از ۱۷ ماده معدنی استان پنج ماده معدنی قابلیت صادراتی دارد و در حال حاضر عمق اکتشافات مواد معدنی در مازندران ۱۰ تا ۱۵ متر ولی در خارج از کشور ۵۰ تا ۱۰۰ متر است.
در حال حاضر عمق اکتشافات مواد معدنی در مازندران ۱۰ تا ۱۵ متر ولی در خارج از کشور ۵۰ تا ۱۰۰ متر است
ابراهیم صدقی یکی از معدن داران فعال در حوزه شن و ماسه در شرق مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر، تصویب مداوم قانونهای جدید توسط منابع طبیعی، افزایش بهره مالکانه، عدم همکاری بانکهای عامل، اخذ مجوزها، تغییر کاربری، ممنوعیت ورودی در تهیه مواد اولیه و سرمایه در گردش ازجمله مشکلات معدن داران در حوزه شن و ماسه برشمرد.
مسئول شرکت تعاونی صداقت کاران نکا با اشاره به ظرفیت سالانه این معدن بیان کرد: معدن شن و ماسه صداقت کاران نکا با ظرفیت ۹۰ هزار تن در سال با اشتغال مستقیم ۱۵ نفر و اشتغال غیرمستقیم ۵۰ نفر ۸۰ درصد از منابع شهرستانی و ۲۰ درصد منابع استانی را تأمین میکند.
این معدن دار فعال با اشاره به افت قیمتهای جهانی گفت: افت قیمتهای جهانی تأثیری بر میزان تولیدات و مواد اولیه معادن ندارد چراکه تنها این اثر بروی قیمت اجناس نمایان خواهد شد. خواست ما این است که هم برای برداشت و استخراج و هم برای تولید و فراوری معدن سوخت موردنیاز تأمین شود.
برای پنج هزار و ۳۰۰ کیلومتر از مناطق استان قرارداد اکتشافات معدنی منعقدشده است
در حال حاضر میزان اکتشافات در استان یک درصد است که با بهرهبرداری و تحقق اکتشافات جدید، این میزان به حدود ۲۰ درصد میرسد طبق این طرح، برای پنج هزار و ۳۰۰ کیلومتر از مناطق استان قرارداد اکتشافات معدنی منعقدشده است.
یداله عبدی نایبرئیس انجمن معدن مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر به ظرفیتهای معدنی مازندران اشاره کرد و گفت: ۱۳ نوع ماده معدنی در استان موجود هستند و چهار نوع از مواد باارزش نیز شناسایی و در مرحله اکتشاف و تحقیق است که از این میان شش ماده معدنی استان قابلیت و پتانسیل صادراتی و عرضه در عرصه بینالمللی دارند.
وی قرارداد سه هزار میلیارد ریالی ژئوفیزیک هوایی برای شناسایی معادن استان را که در سفر اخیر ریاست جمهوری منعقد شد گامی بزرگ در این رابطه برشمرد.
فقدان بکاری گیری دانش فنی روز و فرسودگی ناوگان از مشکلات دیرینه بخش معدن در مازندران به شمار میرود و به گفته هادی حمیدیان رئیس سازمان نظاممهندسی معدن استان نبود برنامه جامع معدنی، واگذاری محدود و غیرقابل بهرهبرداری عرصههای معدنی، خام فروشی و فقدان بهکارگیری فناوری و دانش فنی روز جهت بهرهوری، نبود حمایتهای کافی انتظامی و قضایی، فقدان وجود برنامههای اکتشافی عمیق ازجمله مشکلات معادن استان است.
رئیس سازمان نظاممهندسی معدن استان معارضین محلی را یکی دیگر از مشکلات معادن برشمرد و تصریح کرد: به دلیل حمایت نشدن از برخی معادن نمیتوان بهرهبرداری درستی داشت که در این زمینه نیاز به حمایت نیروی انتظامی است.
حمیدیان گفت: برای برداشت از معادن نیاز به وامهای حمایتی داریم درحالیکه اکتشاف استاندارد در دنیا ۵۰ تا ۱۰۰ متر است اما در بسیاری از معادن مازندران اکتشاف در عمق ۱۵ تا ۲۰ متری هم انجام میشود که اکتشاف چون هزینهبردار است باید از وامها و حمایتهای لازم برخوردار باشد.
بیکاری دو هزار نفر از معدنکاران زغال سنگ
مصطفی نائیجی رئیس انجمن معدن استان مازندران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: مطالبات معوق ۹ ماهه معدن داران بهویژه معدن کاران زغالسنگ از صنایع زغالسنگ اصفهان موجب بیکاری حدود دو هزار نفر شده است.
وی همچنین دریافت مالیات بر ارزشافزوده از معادن را از چالشهای فعلی خواند و از مدیران استانی و کشوری بالأخص مدیران منابع طبیعی و محیطزیست برای حل آنان کمک خواست و خاطرنشان کرد: با اعطای تسهیلات به صاحبان معادن میتوان به محیطزیست نیز یاری رساند.
برای پیگیری مشکلات سراغ رئیس اتاق بازرگانی مازندران میرویم و عبداله مهاجر در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه معادن استان همچنان در مظلومیت بسر میبرد گفت: آنچه تکلیف و وظایف اتاق در این رابطه باشد آماده هستیم که جامه عمل بپوشانیم.
مهاجر افزود: تصمیم گرفتیم در حوزه معدن استان جدیت به خرج دهیم و در آینده طوری عمل کنیم که نتایج خوبی حاصل شود زیرا معدن داران استان نیازمند حمایت و پشتیبانی هستند و ما این آمادگی را اعلام میکنیم.
مشکلات فراروی بخش معدن در حالی است که مازندران از داشتن شهرک شن و ماسه محروم است و نیاز استان در سال ۹۴ حدود ۱۸ میلیون مترمکعب شن و ماسه و مصالح در بخشهای مختلف عمرانی، شهری و مسکن است و برداشت ۹.۵ میلیون مترمکعب در حوزه واریزه کوهی و ۱۰ میلیون مترمکعب در حوزه منابع آبرفتی مجوز نیاز است و باید برداشتها ساماندهی شود.