خبرگزاری مهر ـ گروه بینالملل: رژیم سعودی روز شنبه هفته جاری حکم اعدام صادر شده علیه «شیخ نمر النمر» رهبر فقید شیعیان عربستان را اجرا کرد. مقامات رژیم سعودی انتظار این را می کشیدند که انتشار این خبر خیزش مردمی گسترده در مناطقی شرقی عربستان ـ که البته شیعهنشین هستند ـ را در پی داشته باشد. مقامات رژیم سعودی که از پیامدهای وخیم احتمالی شهادت شیخ نمر النمر در مناطق شرقی به ویژه در زادگاه وی یعنی منطقه «العوامیه» با خبر بودند، ساعاتی پس از اجرای حکم اعدام با یورش به شهر القطیف به صورت عام و منطقه العوامیه به صورت خاص، اقدام به سرکوب شدید شیعیان مناطق شرقی کردند.
شهر شیعهنشین قطیف در استان «احساء» در شرق عربستان سعودی واقع شده است. این شهر از شهرهای قدیمی عربستان به شمار می رود و تاریخ آن به دوران پیش از اسلام بازمیگردد. شهر قطیف دارای یک میلیون نفر جمعیت شیعه است. منطقه «عوامیه» نیز که زادگاه شیخ نمر النمر محسوب می شود در شهر قطیف قرار دارد.
از زمان اعدام شیخ نمر النمر در روز شنبه هفته جاری، شهر قطیف به ویژه منطقه عوامیه شاهد تظاهرات گسترده شیعیان عربستان در محکومیت اقدام سعودیها است. برخی از رسانه های عربی با انتشار گزارشهایی از آخرین تحولات مناطق شیعه نشین عربستان پس از اعدام رهبر شیعیان این کشور گزارش دادند: از روز شنبه تاکنون شیعیان عربستان تقریبا هر شب در محکومیت اعدام شیخ نمر تظاهرات برپا می کنند. با وجود مسالمت آمیز بودن تحرکات شیعیان در مناطق شرقی عربستان، نیروهای امنیتی آل سعود همواره با بکارگیری سیاست های خشونت آمیز برای سرکوب تظاهرات کنندگان تلاش می کنند. البته کارشناسان مسائل سیاسی معتقد هستند مسالمت آمیز ماند تظاهرات اعتراضی به اعدام شیخ نمر النمر منوط به نوع سیاست های آینده آل سعود در قبال مناطق شرقی است. آنها بر این باورند که سرکوب بیش از پیش شیعیان در عربستان سعودی می تواند خشم گسترده آنها را برانگیخته به طوریکه روی به سست کردن پایههای رژیم سعودی آورند. به گفته کارشناسان خشم شیعیان مناطق شرقی تنها ناشی از اعدام شیخ نمر النمر نیست، بلکه از سالیان سال محرومیت از بدیهیترین حقوق خود توسط آل سعود نشأت می گیرد.
اقدامات سرکوبگرانه رژیم سعودی در منطقه «العوامیه» واقع در شهر «قطیف» تاکنون سه شهید برجای گذاشته است. روز گذشته نیز خودروهای زرهی رژیم سعودی به منظور مقابله با معترضان به اعدام شیخ نمر النمر وارد عوامیه شدند. در همین ارتباط، بسیاری از کارشناسان هشدار دادند که در صورت ادامه سیاست های سرکوبگرانه رژیم سعودی، آتش خشم ساکنان مناطق شرقی عربستان به صورت بی سابقه ای شعله ور شده و دامان این رژیم را خواهد گرفت.
اقدامات خشونتآمیز رژیم سعودی با شیعیان ساکن عربستان ناشی از هراس آنها از تفکر شیعی است. سعودیها که ایدئولوژی شیعی را بزرگترین مانع بر سر راه تحقق اهداف خود در داخل و خارج از مرزها می پندارند، همواره سرکوب شیعیان را در رأس اولویت های خود قرار داده اند. نمونه ای از این سیاست ها را می توان در کشتار مردم بی گناه یمن و حمایت از تروریست های تکفیری داعش جستجو کرد.
عربستان سعودی همواره شیعیان را از برخورداری از حقوق طبیعی خود به عنوان یک شهروند محروم کرده، گویی که آنها شهروند سعودی به شمار نمی روند. در واقع باید گفت که ناآرامی های گسترده در شهر شیعه نشین قطیف در سال ۲۰۱۱ کلید خورد؛ زمانی که شیعیان مناطق شرقی خواستار آزادی زندانیان سیاسی، بهبود وضعیت معیشتی و توجه به حقوق شیعیان شدند. در همان سال بود که وزارت کشور عربستان سعودی با صدور بیانیه ای مدعی شد که شیعیان در جریان تظاهرات اعتراضی از گلوله های جنگی علیه نیروهای امنیتی سعودی استفاده کرده اند. همین ادعا، دستاویزی شد تا نظامیان رژیم سعودی سرکوب گسترده علیه شیعیان را آغاز کنند.
مقامات سعودی برای جلوگیری از گسترده تر شدن دامنه تظاهرات ـ چه در سال ۲۰۱۱ و چه پس از اعدام شیخ نمر ـ یک سیاست اساسی را نصب العین خود قرار دادند و آن بازداشت فعالان حقوق بشری و روحانیون تأثیرگذار بر افکار عمومی شیعیان است. گزارش های رسمی و غیر رسمی حاکی از آن هستند که عربستان سعودی علاوه بر بازداشت های گروهی مخالفان و منتقدان خود، اقدام به حملات پراکنده به منازل شیعیان در قطیف و عوامیه می کنند. این اقدامات خشونت آمیز در حالی صورت می گیرد که تاکنون هیچ اقدام خارج از چارچوب و موازین بین المللی در اعتراضات شیعیان اتفاق نیافتاده است.
به اعتقاد کارشناسان، نگرانی ها پیرامون سیاست های خشونت آمیز سعودی ها علیه شیعیان مناطق شرقی تنها به اقدامات مستقیم آنها ختم نمی شود. کارشناسان معتقدند نگرانی بزرگتر، پیرامون توطئه چینی سعودیها برای گرفتن انتقامی سخت از شیعیان است؛ توطئه ای درست همچون انفجار عاشورای سال گذشته در یک حسینیه که در نتیجه آن شماری از شیعیان به شهادت رسیدند؛ انفجاری که هیچگاه هیچ گروهی مسئولیت آن را بر عهده نگرفت و عاملان آن هیچگاه توسط دستگاه قضایی آل سعود معرفی و مجازات نشدند.
سیاست دیگری که نظامیان رژیم سعودی در مقابله با شیعیان مناطق شرقی، بستن مساجد است. سعودی ها از مساجد قطیف و منطقه عوامیه به عنوان کانون فتنه یاد می کنند. از همین روی، همواره تلاش کرده اند تا با بستن مساجد از تجمع شیعیان در آنجا جلوگیری کنند. در این میان بعید به نظر نمی رسد که شیاطین رژیم سعودی عملیات خرابکارانه ای را علیه نیروهای امنیتی خود در مناطق شرقی ترتیب داده و آن را به شیعیان نسبت دهند.
به نظر می رسد این اقدام، آخرین پرده نمایش رژیم آل سعود برای قلع و قمع نهایی شیعیان باشد؛ رژیمی که ثابت کرده است، کوچکترین دستاوزیری برای آن جهت ارتکاب بزگترین جنایت ها علیه شیعیان کافی است. البته نباید از این سیاست آل سعود هم به راحتی گذشت که در وهله اول، مبنا بازداشت افراد است نه کشتار آنها. رژیم سعودی با این اقدام از یک سو مانع هرگونه خیزش شیعیان علیه خود می شود و از سوی دیگر، متحمل انتقادات کمتری از سوی نهادهای حقوق بشری بین المللی می شود.
سیاست های سرکوبگرانه رژیم سعودی علیه شیعیان شهر قطیف و منطقه عوامیه همچنان با قدرت ادامه دارد. بسیاری از منازل معترضان تخریب شده، مساجد بسته شده اند، خودروهای زرهی وارد شهر شده اند، شمار زیادی از روحانیون تأثیرگذار بازداشت شده و نیروهای امنیتی ویژه شهر قطیف را به محاصره خود درآورده اند. تمامی این تحولات در حالی است که مقامات سعودی با اتخاذ تدابیر امنیتی سخت و ویژه اجازه نمی دهند واقعیت آنچه که در مناطق شرقی می گذرد به سمع و نظر افکار عمومی مسلمانان جهان برسد.