کاشمر- محله «نیازمند» در حاشیه شهر کاشمرازجمله مناطقی است که نامش خود گواهی بر نیازهای فراموش‌شده آن دارد و به گفته کارشناسان اجتماعی آسیب‌های آن جدی است.

خبرگزاری مهر-گروه استان‌ها: بیکاری، توسعه‌نیافتگی مناطق روستایی و رویای زندگی مرفه از عوامل مهمی هستند که بسیاری از روستاییان را ترغیب به مهاجرت کرده و بسترساز محله‌هایی ازجمله محله «نیازمند» در حاشیه شهر کاشمر شده است.

خانواده‌هایی که با درآمد کم به شهرها مراجعه می‌کنند و توان اسکان در خانه‌های پرهزینه شهرها را ندارند، به حاشیه شهرها روی می‌آورند و با اسکان در خانه‌هایی بدون مجوز که با حداقل امکانات و بدون رعایت استانداردها ساخته می‌شوند، زندگی خود را آغاز می‌کنند.

این زندگی، در بسیاری از مواقع نه‌تنها پایانی بر مشکلات گذشته نیست، بلکه خود شروع معضلات و مشکلات جدید اجتماعی است.

یكی از محلات شهر كاشمر كه با مشكلات فراوانی مواجه است منطقه نیازمند است كه یكی از قدیمی‌ترین مناطق شهر محسوب می‌شود.

محله نیازمند نیاز به مساعدت دارد

در این خصوص یكی از كارشناسان حوزه اجتماعی شهر كاشمر در گفت‌وگو با خبرنگار مهر می گوید: اگرچه همه مناطق شهر شاید ازنظر مشكلات اجتماعی دارای آسیب‌هایی باشند ولی منطقه نیازمند مشكلاتش بسیار مشهود است.

مهدی اکبر زاده بابیان این‌كه ضرورت برطرف كردن مشكلات اجتماعی و اقتصادی منطقه نیازمند بر هیچ‌ شخصی پوشیده نیست و این مهم نیاز به بسیج اجتماعی دارد گفت: این محله با معضلاتی همچون مسائل بهداشتی، فرهنگی، آموزشی، خدمات شهری، امنیتی و وجود صنوف مزاحم دست‌وپنجه نرم می‌كند و در رأس آن‌ها مشكل خریدوفروش مواد مخدر است كه به‌راحتی در دسترس افراد قرار دارد.

وی وجود صنوف مزاحمی همچون جمع‌آوری و فروش ضایعات که پنج درصد از اهالی این منطقه را با  خود همراه کرده است به‌عنوان یكی از معضلات این منطقه برشمرد و گفت: معتادان جهت فروش ضایعات در مقابل دیدگان کودکان و سایر افراد، چهره اجتماعی منطقه را به‌هم‌ریخته است و بیش از ۹۰ درصد از فروشندگان ضایعات، معتادان هستند که در همان محله مواد خود را تهیه و مصرف می‌كنند.

اکبر زاده وجود مسیل خشک‌شده از قدیم و هم‌چنین كوره‌های آجرپزی تعطیل‌شده در این منطقه را مكان‌های امن برای معتادان عنوان کرد و گفت: بسیاری از معتادان در این محل زندگی کزده و محلی برای خریدوفروش مواد مخدر راه‌اندازی كردند.

وی با ابراز تأسف از این‌كه حضور معتادان در محله نیازمند هم‌زمان با رفت‌وآمد دانش‌آموزان در منطقه زنگ خطر جدی است ادامه داد: باید این اسیب را جدی گرفت.

خانواده‌های بی‌هویت

اکبر زاده افزود: متأسفانه بر اساس اطلاعات به‌دست‌آمده ۲۰ درصد از زنان ساكن در این منطقه به‌عنوان همسر دوم و سوم و بدون ثبت شناسنامه‌اند كه بچه‌های آن‌ها نیز فاقد شناسنامه هستند.

متأسفانه بر اساس اطلاعات به‌دست‌آمده ۲۰ درصد از زنان ساكن در این منطقه به‌عنوان همسر دوم و سوم و بدون ثبت شناسنامه‌اند كه بچه‌های آن‌ها نیز فاقد شناسنامه هستندوی بابیان این‌كه اكثر زنان ساكن در این منطقه به قالی‌بافی، كشمش پاك‌كنی و دسته‌بندی زعفران مشغول هستند گفت: بسیاری از آن‌ها از این طریق هزینه زندگی خود و شوهران معتاد خود را تأمین می‌کنند.

وی فاصله زیاد مركز بهداشت و مكان‌های امنیتی از این محله را از دیگر مشكلات عنوان کرد و گفت: باید برای فرهنگ‌سازی و اجرای برنامه اجتماعی در این مناطق، جهت آموزش خانواده‌ها، خانه‌های فرهنگ راه‌اندازی شود.

اکبر زاده با تأكید بر این‌كه زمان شعار و آمار دیگر به پایان رسیده و با تئوری و بر روی کاغذ و ارائه گزارش نمی‌توان كاری كرد و باید برای فرهنگ‌سازی و آموزش خانواده‌ها تلاش کرد افزود: افزایش مواد روان‌گردان و شیمیایی در حال حاضر بیش از گذشته این مناطق را مورد تهدید قرار داده است.

سن اعتیاد در كاشمر به ۱۳ سال رسیده است

مسئول گروه پزشكی شورای شهر كاشمر نیز بابیان این‌كه معضل اعتیاد را نباید فقط منوط به یك منطقه خاص بدانیم چراکه تمامی خانواده‌های شهر به‌گونه‌ای با این معضل درگیر هستند به مهر گفت: به‌رغم این‌كه كلینیك‌های مختلفی برای درمان معتادان راه‌اندازی شده است فقط ۲۰ درصد از آن‌ها به پاكی كامل می‌رسند و بسیاری از آن‌ها با دارو نگهداری می‌شوند تا رفتار اجتماعی آن‌ها در كنترل باشد هرچند مراجعه  به این كلینیك‌ها در حال افزایش هستند.

دكتر محمدصادقی بابیان این‌كه متأسفانه در مناطق جنوب شهر و حاشیه فقر فرهنگی به‌خوبی نمایان است گفت: بسیاری از خانواده‌های ساكن در این مناطق ازنظر تغذیه و درآمد نیز مشکل‌دارند.

وی با اعلام این‌كه سن اعتیاد در كاشمر به ۱۳ سال رسیده و این عوامل به دلیل تغییر شیوه در مصرف مواد مخدر است ادامه داد: متأسفانه مواد مخدر صنعتی هرروز با روش‌های جدیدی در دسترس افراد قرار می‌گیرد.

وی تصریح كرد: سازمان‌های متولی از قبیل بهزیستی و كمیته امداد و نیروهای امنیتی و نظامی و آموزش‌وپرورش باید كلاس‌های آموزشی را از سطح ابتدایی برای دانش‌آموزان به ویژه در این مناطق اجرایی كنند.

وی گفت: متأسفانه آمار بانوان مصرف‌کننده مواد مخدر در شهرها در حال افزایش است كه بسیاری از این افراد در سنین پایین قرار دارند.

شهرداری آماده راه‌اندازی خانه فرهنگ در منطقه نیازمند

شهردار كاشمر بابیان این‌كه شهرداری و شورای شهر در برنامه‌های فرهنگی خود به مقوله آموزش شهروندی توجه دارد از آمادگی شهرداری جهت راه‌اندازی خانه فرهنگ در منطقه نیازمند و استفاده از تشکل‌های مردم‌نهاد مرتبط با مسائل اجتماعی و فرهنگی جهت ارتقاء فرهنگ جامعه و حل مشكلات اجتماعی و فرهنگی این منطقه خبر داد.

جعفر سلیمانی در گفت‌وگو با مهر بیان کرد: اگر چشم امیدمان به دولت باشد تا بیش از ۱۵ سال آینده نیز دولت با توجه به مشكلات موجود، نمی‌تواند به این‌چنین اموری به‌خوبی بپردازد و شهرداری‌ها را در این امر كمك كند، لذا باید از منابع داخلی و برکنار آن با حداقل كمك‌های دولت، مشكلات حاشیه‌نشینی را حل كنیم.

شهردار كاشمر بابیان این‌كه مشكل و معضل حاشیه‌نشینی گریبان گیر تمامی شهرها شده است گفت: متاسفانه در حال حاضر شهد تصاویری از ناهمگونی و تجاوز اراضی در مسیر رودخانه قدیمی هستیم و خانه‌هایی فاقد استحكام و درهم‌تنیده در این منطقه شکل گرفته است که غیر قانونی است.

سلیمانی بابیان این‌كه جهت ساماندهی مسیل و جلوگیری از تصرفات بیشتر این مسیر، توسط شورای شهر و شهرداری اقداماتی صورت گرفته است افزود: با تعیین مشاور جهت بهسازی و ساماندهی مسیر ۸/۴ كیلومتری طول مسیل برنامه‌ریزی و در این طرح ارتقای خدمات و هم‌چنین استفاده از محل‌های تجاری دیده‌شده است.

وی ابراز امیدواری کرد با اجرای این طرح وضعیت زیرساخت‌های این منطقه بهبود خواهد یافت.

به گزارش خبرنگار مهر، به‌جز منطقه نیازمند محله‌های دیگری از شهر کاشمر همچون حسین‌آباد و گلشن نیز جزو مناطق حاشیه‌نشین به شمار می‌روند که شاید زنگ خطر در این محله‌ها هم به صدا درآمده باشد.

در این مناطق ساخت معابر استاندارد، دسترسی به  نیروهای انتظامی، امکانات رفاهی و بهداشتی به رؤیا تبدیل‌شده و هم چون محله نیازمند در انتظار یاری مسئولان است.

خبرنگار: حسین دباغ