جمشید جلیلینژاد در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: از سه سال پیش اقدام به تولید جنین آزمایشگاهی دام روی گوساله کردیم و تاکنون ۹۰ گوساله به این روش در اصفهان متولد شده است.
وی بیان داشت: ماهانه ۱۲۰ قطعه جنین فریزه شده از گوساله تولید و نگهداری میشود که در حال حاضر ۹ قطعه جنین فریزه شده از گوساله به استان تبریز و چهار قطعه به چهارمحال و بختیاری صادر شده است.
مدیرعامل یک شرکت دامپروری دانش بنیان تصریح کرد: تولید جنینهای آزمایشگاهی دام به سه صورت انجام میگیرد که در حالت اول تخمک گاوهایی که در رده حذف و کشتار هستند، احیا شده و در محیط آزمایشگاهی با لقاح اسپرم تبدیل به جنین میشوند.
وی بیان داشت: در حالت دوم تخمک قبل از کشتار از گاو ماده گرفته شده و در محیط آزمایشگاهی با اسپرم عمل لقاح انجام می گیرد و تبدیل به جنین میشود.
«خشکسالی» و «افزایش بهره وری» انگیزه تولید گوساله های آزمایشگاهی
جلیلینژاد افزود: در حالت سوم با استفاده از تست ژنومیک و اخذ تخمک گوساله ماده قبل از سنین بلوغ و عمل تلقیح با بهترین اسپرمهای دنیا در محیط های آزمایشگاهی اقدام به تولید جنین آزمایشگاهی دام میکنیم.
مدیرعامل یک شرکت دامپروری دانش بنیان گفت: در گذشته پیشرفت ژنتیکی فقط از طریق دام های نر امکانپذیر بود اما این در حالی است که اکنون برای نخستین بار این شرکت توانست با همکاری و پشتیبانی معاونت امور دام و مساعدت پژوهشکده رویان و دامپزشکی استان اصفهان و کشور اقدام به تولید جنین آزمایشگاهی دام کند.
وی هدف از انجام این پروژه را تولید گوسالههای با کیفیت و افزایش بهرهوری دانست و ادامه داد: با توجه به شرایط اقلیمی و خشکسالی و در راستای افزایش بهره وری و تبدیل موثر غذا به محصولات دامی اقدام به این کار کردیم.
تولید جنین آزمایشگاهی در سطح وسیع هدف طرح «تولد گوساله آزمایشگاهی»
جلیل نژاد ادامه داد: تولید جنین آزمایشگاهی دام در سطحی وسیع از اهداف این پروژه است و این فعالیتها به منظور تولید نتاج برتر از دامهای با ظرفیت ژنتیکی مناسب و فریز کردن آنها برای استفاده در شرایط مورد نیاز است.
وی افزود: استفاده از این فناوری به منظور بهبود فرآیند تولید مثل دامها در شرایط تنش گرمایی و همچنین کنترل انتقال عوامل بعضی از بیماریها در فناوریهای رایج دیگر است.
مدیرعامل یک شرکت دامپروری دانش بنیان ادامه داد: استفاده مکرر از یک حیوان ماده برتر ژنتیکی، امکان سریع تست نتاج یک حیوان ماده و کاهش فاصله بین نسلها، افزایش نرخ انتخاب برای صفات کمی و بهبود روند اصلاح نژاد از جمله این مزایا است.
جلیلنژاد با اشاره به آزمایشگاه جنینشناسی این شرکت دانشبنیان ادامه داد: آزمایشگاه جنینشناسی در سال ۱۳۹۱ راهاندازی و تجهیز شد که ضمن تولید جنینهای IVF در سطح پایلوت، هدفگذاریهایی نیز به منظور افزایش عملکرد کیفی و کمی انجام شد.
وی اضافه کرد: در این راستا ارتقا کمیت و کیفیت از مهمترین برنامههای پروژه تولید جنینهای آزمایشگاهی بوده است.
جلیلنژاد گفت: انجام تست ژنومیک گاوهای گله فکا به منظور تعیین گاوهای برتر از نظر ژنتیکی به عنوان دام دهنده، تولید جنینهای تازه به منظور انتقال مستقیم به دامگیرنده از دامهای برتر ژنتیکی و فریز جنینهای تعیین شده و معمولی و استفاده آسان از آنها در شرایط مزرعه از جمله فعالیتهای انجام شده در این آزمایشگاه است.