به گزارش خبرگزاری مهر، تیمی از دانشمندان انستیتو پلی تکنیک ویرجینیا موفق به کشف روشی نوین و تأثیرگذار برای کنترل سیستمها و جلوگیری از بروز یخ زدگی در آنها شدند نکته جالب اینجاست که در این مسیر نوعی سوسک موسوم به سوسک نامیب الهام بخش دانشمندان بوده است.
در این روش از اصل استفاده از لایه های مقاوم در برابر آب بر روی سطوح استفاده می شود.
سوسکهای نامیب در محیط بسیار خشک و سوزانی زندگی می کنند که یخ زدگی واژه ای غریب برای آنجاست. اما پوسته این حشره از آنچنان ساختار منحصربفردی برخوردار است که حالا توانسته الهام بخش در نجات هواپیماها و سایر سیستمهای مشابه از یخ زدگی شود.
سوسکهای نامیب در صحراهای جنوب غرب آفریقا زندگی می کند، یعنی جایی که آب بسیار کمیاب است. این حشره می تواند ذرات بسیار ناچیز آب موجود در هوا را به واسطه ویژگیهای خاص پوسته اش جذب و برای ادامه حیات به کار گیرد. درحقیقت ریز برجستگیهایی در این پوسته وجود دارد که آب را روانه دهان سوسک می کنند.
دانشمندان در این پروژه به سراغ این ریزبرجستگی ها رفته و با تقلید از آنها بر روی ویفرهای سیلیکنی، نمونه مشابهی را ساخته اند که پس از نصب در بدنه هواپیماها و یا به کارگیری در خودروها مانع از انباشت ذرات آب و ایجاد یخ زدگی می شود.
به عقیده کارشناسان، این نوآوری را می توان تازه ترین دستاورد دانشمندان در زمینه فناوریهای نوظهور آن هم با الگوبرداری از طبیعت دانست.