حمید بهمنی کارگردان سینما در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تولیدات سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر گفت: طی روز های گذشته به غیر از یک فیلم، دیگر فیلم ها در راستای اهداف جشنواره فیلم فجر که برپایه آن تاسیس شده است، نبوده است. اینکه فیلم ها چقدر خوب یا بد بوده است کاری ندارم اما آنچه که باید در شان این جشنواره تولید شود تا امروز نمایش داده نشده است.
وی ادامه داد: در اکثر دوره های قبلی جشنواره نیز اندیشه ها و سیاست های جشنواره انقلاب در تولید آثار غالب نبوده است. از بین آثار حاضر در این دوره از جشنواره که می توان آن را همسو با اهداف برگزاری این جشنواره دانست، فیلم سینمایی «ایستاده در غبار» به کارگردانی محمدحسین مهدویان است. این کارگردان پیش از این نیز با تولید آثار قبلی خود که درباره شهید حسن باقری بود، نشان داد که که فرد دغدغهمندی است و حال با ساخت «ایستاده در غبار» این نوید را داد که یک زایش جدید در حوزه مستند داستانی پدید آمده و بنیانگذار این زایش جدید خود این کارگردان است.
کارگردان فیلم سینمایی «گلوگاه شیطان» با تاکید بر اینکه همه ما به این کارگردان جوان افتخار می کنیم، بیان کرد: «ایستاده در غبار» مروری بر زندگی احمد متوسلیان است و به گونه ای روایت شده که نمی توان در آن صرفا به دنبال قصه گشت و همین مساله سبب شده که فیلم بسیار بی غل و غش باشد و با پردازش درست سینمایی و با یک نگاه کاملا محققانه و پژوهشگرایانه توانسته است حرف خود را به درستی به مخاطب منتقل کند.
وی ادامه داد: فضاسازی و بازسازی هایی که در این اثر سینمایی شده است فوق العاده خوب است و استحقاق درجه های عالی در سینما را دارد. اگر مدیران جشنواره فیلم فجر به دنبال الگوسازی برای سال آینده هستند، یکی از این الگوها می تواند «ایستاده در غبار» باشد. ما می توانیم به فیلمسازان خود بگوییم که به فیلم هایی اعتبار می دهیم و اعتماد می کنیم که جنس آن از جنس «ایستاده در غبار» باشد.
این کارگردان سینما توضیح داد: من نسبت به این فیلم حس بسیار خوبی دارم و از دیدن آن بسیار لذت بردم و امیدوارم که دیگر کارهای این هنرمند نیز مانند کارهای قبلی به همین اندازه خوب باشد.
بهمنی گفت: فیلمی که از جنس حقیقت و واقعیت باشد و لحظاتی از زندگی یک شخصیت اسطوره ای را شکار کرده باشد، می تواند به دل مخاطب بنشیند. شاخصه اصلی این فیلم تکیه بر واقعیت و مستندات است. درست است شخصیت احمد متوسلیان در این فیلم بازسازی شده است، اما آنقدر حرمت وی در این فیلم نگه داشته شده است که مخاطب احساس توهین و غریبی نمی کند.
وی توضیح داد: یکی از بهترین شاخصه های فیلم های مستند داستانی این است که ما پژوهش درست نسبت به سوژه خود داشته باشیم و علت استقبال مخاطب از این فیلم این است که با وجود پژوهش های درست، مخاطب توانسته است به فیلم اعتماد کند و از آن لذت بصری و معنوی ببرد. امیدوارم همین رویه برای دیگر فیلم هایی از این دست رعایت شود و پژوهش و تحقیق عضو لاینفک تولید فیلم در سینمای ایران باشد.
کارگردان فیلم «گام های شیدایی» ادامه داد: متاسفانه بسیاری از افراد اعلام کرده اند که یکی از مشکلات سینمای ایران این است که ما قهرمان نداریم، به نظر من ما قهرمان داریم اما دنبال آن نمی گردیم. ما نیاز به قهرمان های پوشالی که نمونه آن در سینمای غرب به وفور دیده می شود نداریم و اگر هم چنین قهرمان هایی را وارد سینما کنیم، بی شک زمین می خوریم، چرا که نگاهی که در ایران نسبت به قهرمان وجود دارد با نگاهی که در غرب نسبت به این مقوله وجود دارد، بسیار متفاوت است.
وی ادامه داد: «ایستاده در غبار» به گونه ای ساخته شده است که قهرمان ندارد و همه افرادی که در اطراف احمد متوسلیان حضور دارند، قهرمان هستند. ما در این فیلم نمی بینیم که متوسلیان کارهایی شبیه رمبو انجام دهد و یک تنه ۱۰۰ نفر را بکشد. اگرچه این شخصیت بسیار شجاع و قدرتمند و با ایمان بود اما هیچ گاه رفتار غیرمنطقی از خود نشان نمی داد.
بهمنی در پایان گفت: یکی از شاخصه های شخصیتی این جاویدالاثر این بود که بسیار بدخلق و محکم بود و به کسی خیلی لبخند نمی زده است و با توجه به اینکه در فضای جنگ حضور داشته است، توانسته است تمام ماموریت های خود را به خوبی انجام دهد. او آنقدر درگیر جنگ بود که زمانی برای خندیدن نداشت. به گونه ای که در کتاب «همپای صاعقه» آمده است که او مرد بزرگواری بود که بدخلق بود و «ایستاده در غبار» تمام این واقعیت ها را به نمایش گذاشته است و همین مساله این فیلم را حائز اهمیت می کند.