به دنبال هجوم سرمايه‌گذاران در بازارهاي جهاني به خريد طلا و تبديل دلار به ديگر ارزهاي معتبر، ارزش دلار در برابر بزرگترين رقيبش، يورو، به پايين‌ترين سطح خود طي هفت ماه گذشته رسيد.

به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر به نقل از خبرگزاري فرانسه،‌ پس از اينكه بانك مركزي آمريكا در نشست 28 مارس خود اعلام كرد كه ديگر به سياست 22 ماه اخيرش در افزايش نرخ بهره ادامه نخواهد داد، روند كاهش ارزش دلار سرعت بالاتري گرفت و ارزش دلار در برابر ين نيز سقوط كرد.

بر اساس اين گزارش، بانك مركزي آمريكا در نشست ماه گذشته نرخ پايه بهره را 25 واحد افزايش داد و به 4.75 درصد رساند و اعلام كرد به احتمال فراوان سياست افزايش نرخ بهره را متوقف نخواهد كرد، كه اين امر بر روند نزولي ارزش دلار در بازارهاي جهاني افزود.

در حالي كه تحليل‌گران و اقتصاددانان آمريكايي معتقدند عدم افزايش نرخ بهره موجب رشد نرخ تورم در اين كشور خواهد شد، واحد پول آمريكا شديدا تحت تاثير مناقشات ژئوپولتيكي همچون تنش هسته‌اي ايران قرار گرفته و ارزش برابري آن با هر يورو به 1.25 رسيده است.

اين گزارش مي‌افزايد، ارزش دلار در برابر سبد شش ارز معتبر ديگر از آغاز سال 2006 تاكنون 3.5 درصد كاهش يافته است و موجب افزايش شديد كسري تجاري آمريكا به بالاترين سطح طول تاريخ شده است.

دلار از سال 2001 تاكنون 40 درصد ارزش خود را در برابر طلا از دست داده است و با توجه به كسري بالاي تجاري آمريكا و تداوم افزايش آن، انتظار نمي‌رود اين روند در يكي دو سال آينده تغيير چنداني پيدا كند.

اين در حالي است كه اقتصاددان‌ها معتقدند افزايش شديد ارزش دلار در برابر يوآن (واحد پول چين) كه مورد تقاضاي سياستمداران آمريكا است، اقتصاد آمريكا و جهان را با مشكل روبرو خواهد ساخت.

مقامات آمريكايي معتقدند، افزايش كسري تجاري آمريكا در برابر چين به علت ارزش كمتر از واقع يوآن چين است و در صورتي كه ارزش يوآن 10 درصد افزايش يابد، كسري تجاري آمريكا با چين تا حد زيادي كاسته خواهد شد.

اقتصاددان‌هاي آمريكايي همچنين نسبت به كمرنگ شدن نقش دلار در بازار معاملات نفت در جهان و جايگزين شدن يورو به جاي آن در سال‌هاي آينده هشدار داده‌اند. به گفته اين دسته از اقتصاددان‌ها در صورتي كه بورس‌هاي نفتي در ايران و روسيه تاسيس شوند و پايه معاملات خود را بر يورو قرار دهند، دلار بزرگترين تكيه‌گاه خود در اقتصاد جهاني را كه بازار نفت است، از دست خواهد داد.