بهاي نفت در بازارهاي جهاني به دنبال بي‌نتيجه ماندن نشست پاريس درباره پرونده هسته‌اي ايران از شب گذشته روندي صعودي در پيش گرفته است و در حال رسيدن به مرز هر بشكه 75 دلار است.

به گزارش خبرنگار اقتصادي مهربه نقل از رويترز، نمايندگان پنج عضو دائم شوراي امنيت سازمان ملل و آلمان روز گذشته باز هم نتوانستند برسر چگونگي اتخاذ راهكارهاي مهار برنامه هسته‌اي صلح‌آميز ايران به توافق برسند.

بر اساس اين گزارش، نگراني مصرف‌كنندگان نسبت به تشديد نوسانات سياسي در منطقه خاورميانه همچنان بر التهاب بازار نفت، كه همواره در برابر منازعات سياسي در توليدكنندگان و مصرف‌كنندگان بزرگ حساس بوده، مي‌افزايد.

پس از شكست نشست پاريس، بهاي نفت از شب گذشته روندي صعودي گرفته است و تابلوهاي بورس‌هاي بين‌المللي ساعت به ساعت در حال نشان دادن افزايش بهاي نفت هستند.

بهاي نفت خام سبك و شيرين آمريكا براي تحويل در ماه ژوئن امروز صبح در آغاز به كار بازار معاملات نيويورك هر بشكه 74 دلار و 63 سنت مبادله شد و به تدريح خود را تا 74 دلار و 99 سنت نيز بالا برد.

اين گزارش مي‌افزايد، روز گذشته نيز بهاي نفت با افزايشي 91 سنتي در بازار نيويورك مواجه شد. بهاي نفت خام در بازار نيويورك طي روزهاي 21 و 24 آوريل گذشته به 75 دلار و 35 سنت رسيد كه از سال 1983 تاكنون بالاترين سطح آن بوده است.

در بورس لندن نيز نفت برنت درياي شمال روز سه‌شنبه به ركورد 74 دلار و 97 سنت رسيد اما امروز در آغاز مبادلات حدود 16 سنت كاهش يافت. ميانيگن قيمت تقريبي هر بشكه نفت خام صادراتي ايران نيز روز دوشنبه به 64 دلار و 91 سنت دلار افزايش يافت.

نفت سنگين ايران در بازارهاي آسيا، شمال غربي اروپا، مديترانه، و آفريقاي جنوبي به طور ميانگين هر بشكه 63 دلار و 81 سنت و نفت سبك نيز هر بشكه 65 دلار و 67 سنت مبادله شد.

تنش هسته‌اي ايران بر ريسك آتي بازار نفت افزوده است و معاملات سلف آن را شديدا تحت تاثير قرار داده است. هجوم جريانات سرمايه‌اي به بازار نفت همچنين موجب شده است قيمت‌هاي نفت خام طي چهار روز گذشته 5 دلار افزايش پيدا كند.

كارشناسان بازار نفت معتقدند تداوم جنگ لفظي ايران و آمريكا درباره پرونده هسته‌اي اين كشور، بيشترين آسيب را به بازار نفت خام وارد كرده است و برخي تحليل‌گران 10 تا 15 دلار از بهاي فعلي نفت خام را به علت تنش‌هاي سياسي و منازعات ژئوپولتيكي در مناطق مهم انرژي جهان همچون خاورميانه و آمريكاي لاتين مي‌دانند.

در همين حال، وزير نفت عربستان سعودي روز گذشته بر مواضع چند ماه اخير خود مبني بر "عامل بورس‌بازي" پافشاري كرد و اعلام نمود كه سوءاستفاده سرمايه‌گذاران و دلالان از بازار نفت عامل نابساماني آن بوده است.

علي‌ النعيمي وزير نفت بزرگترين توليدكننده نفت جهان كه مهمترين منبع تامين نفت آمريكا نيز محسوب مي‌شود، در سخنراني در مركز مطالعات استراتژيك و بين‌الملل آمريكا، تنش‌هاي سياسي و بورس‌بازي را علل افزايش قيمت نفت خواند و اعلام كرد: نه كشورهاي مصرف‌كننده و نه كشورهاي توليد‌كننده در افزايش‌هاي اخير در قيمت نفت مقصر نيستند.

وي در عين حال تاكيد كرد، كه از ديدگاه وي قيمت‌هاي بالاي نفت كه طي دو ماه گذشته بالغ بر 17 درصد رشد يافته است، مانع افزايش تقاضا براي نفت و محصولات نفتي نخواهد شد.

از سوي ديگر، ذخاير نفت و بنزين آمريكا نيز كه تاثيري هميشگي بر قيمت‌هاي جهاني نفت دارد، با كمترين كاهش خود طي چهار ماه اخير مواجه بوده‌اند. بر اين اساس، پيش‌بيني مي‌شود ذخاير بنزين آمريكا اين هفته با كاهش 650 هزار بشكه‌اي (0.03 درصد) مواجه شود كه كمترين كاهش از اواخر سال 2005 تاكنون محسوب مي‌گردد.

پالايشگاه‌هاي آمريكا هم‌اكنون 89 درصد از ظرفيت توليد خود را استفاده مي‌كنند كه از آغاز سال‌جاري ميلادي بالاترين سطح آن محسوب مي‌شود.

ذخاير نفت خام آمريكا نيز در شرايط كنوني 10 درصد بالاتر از ميانگين پنج سال گذشته است و به 354 ميليون بشكه مي‌رسد. با اين وجود انتظار مي‌رود ذخاير نفت اين كشور طي هفته گذشته 150 هزار بشكه كاهش يافته باشد.

ملي شدن صنعت نفت در بوليوي كه دومين ذخاير بزرگ نفت را در آمريكاي لاتين دارد، تاثيري ميان‌مدت بر بازار نفت خواهد گذارد. كشورهاي اروپايي، كه حضور پررنگي در صنعت نفت و گاز بوليوي دارند، نسبت به تصرف حوزه‌هاي نفتي بوليوي توسط دولت اين كشور و تاثير آن بر بازارهاي انرژي و سرمايه‌گذاري خارجي نگران هستند.

"اوو مورالز" رئيس‌جمهور بوليوي دو روز پيش صنعت نفت اين كشور را ملي اعلام كرد و به شركت‌هاي خارجي 180 روز مهلت داد تا با انعقاد قراردادهاي جديد با دولت،‌ مالكيت حوزه‌هاي نفت و گاز را به دولت بوليوي تحويل دهند.

ادامه درگيري‌ها در نيجريه و آتش گرفتن پالايشگاه 160 هزار بشكه‌اي در ايتاليا نيز موجب بروز نگراني‌هايي در زمينه عرضه فرآورده‌هاي نفتي در بازارهاي جهاني شده است.