به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از خبرگزاري فرانسه از وين، "مارك ويدريكير" سخنگوي آژانس اعلام كرد:" تدابير پادماني براي برطرف كردن نيازهاي آژانس وجود دارد تا مشخص شود كه انحرافي در برنامه ها و فعاليت هاي هسته اي برزيل بوجود نخواهد آمد.
ويدريكير اين نكته را تائيد نكرد كه غني سازي برزيل كه گفته مي شود براي توليد سوخت براي استفاده در راكتورهايش است مي تواند در ساخت تسليحات نيز مورد بهره برداري قرار گيرد.
برزيل روز جمعه در يك مراسم رسمي تاسيسات غني سازي خود در منطقه "رزنده" را افتتاح كرد.
خبرگزاري فرانسه در ادامه خبر خود با اشاره به سياست دوگانه غرب مي نويسد در حاليكه از ايران خواسته شده است تا اين مهم را تضمين كند كه به طور پنهاني به دنبال تسليحات هسته اي نيست اين درخواست هرگز از برزيل نشده است.
اسكات مك كللان سخنگوي كاخ سفيد در ماه فوريه اعلام كرد كه واشنگتن به برنامه هاي هسته اي برزيل اعتماد دارد.
برزيل يكي از بزرگترين ذخاير اورانيوم جهان را دارد اما تاكنون سوخت هسته اي خود را از خارج دريافت مي كرد . اين كشور داراي دو راكتور هسته اي فعال است و يك راكتور ديگر را نيز در آينده بكار خواهد انداخت . غني سازي اورانيوم در رزنده 60 در صد نياز نيروگاه "آنگرا1" و آنگرا2" برزيل را برطرف خواهد كرد كه اين مقدار 40 درصد از انرژي مصرفي در ريودوژانيرو و همچنين 3/4 درصد از كل نيازهاي برزيل را به انرژي مرتفع خواهد ساخت.
برزيل در سال 2004 از دسترسي بازرسان آژانس به تاسيسات رزنده ممانعت كرده بود.
سخنگوي آژانس در اين باره گفت آژانس احساس مي كند كه نياز به دسترسي و نظارت پادماني است.
تحليلگران بر اين باورند كه توانايي تازه برزيل در غني سازي كه سرانجام منجر به توليد بيشتر سوخت هسته اي براي بيش از دو نيروگاه خواهد شد ممكن است سبب شود تا اين كشور در عضويت در ان پي تي تجديد نظر كند.
"جان ولفستال" معاون منع تكثير سلاح هاي هسته اي در مؤسسه كارنگي براي صلح بين المللي در واشنگتن نيز بر اين باور است كه برزيل ظاهراً مي خواهد در تعهد خود به ان پي تي بازنگري كند و به باور اين كارشناس مؤسسه كارنگي، اين بخش بزرگي از مسئله است.
در همين رابطه اخيراً آسوشيتدپرس نيز در تحليلي با مقايسه موضوع هسته اي ايران و فعاليت هاي اتمي برزيل از سياست استاندارد دو گانه آژانس در اين باره سخن به ميان آورده بود.
آسوشيتدپرس در اين تحليل نوشت: در حاليكه ايران در خصوص فعاليت هاي هسته اي خود با فشارهاي بين المللي مواجه است برزيل به آرامي آماده مي شود تا مركز غني سازي اورانيوم خود را راه اندازي كند، مركزي كه به گفته اين خبرگزاري دقيقاً مي تواند همان سوختي را توليد كند كه ايران توليد مي كند.
اين تحليل در ادامه به نقل از متخصصين تسليحات هسته اي آورده است: برزيل نيز مانند ايران معاهده منع تكثير سلاح هاي هسته اي موسوم به ان پي تي را امضاء و ممنوعيت هايي نيز براي استفاده از انرژي هسته اي در زمينه نظامي مقرر كرده است. همچنين برزيل نيز مانند ايران ابعاد مهم و كليدي تكنولوژي هسته اي خود را پنهان كرده است.
آسوشيتدپرس در ادامه مي نويسد، هنوز غني سازي برزيل در حال انجام است و اين كشور از اجازه بازرسي نامحدود به بازرسان آژانس خودداري مي كند و اين امر شك و گمان هاي زيادي را بر انگيخته است. صنعت هسته اي دولتي برزيل آخرين آزمايشات خود در نيروگاه غني سازي كه در يك مزرعه قهوه - در 145 كيلومتري غرب ريودو ژانيرو - ساخته شده انجام داده است ، و با باز شدن اين نيروگاه ، برزيل ششمين دارنده ذخاير اورانيوم در جهان است و تحليلگران براين باورند كه با اين اقدام به نخبگان هسته اي جهاني خواهد پيوست.
كارشناسان و آگاهان به موضوع بر اين باورند كه پيشرفت برزيل و الحاق اين كشور به باشگاه هسته اي موقعيت اين كشور را از لحاظ بين المللي ارتقاء خواهد داد و احتمالاً ممكن است در كسب كرسي دائم شوراي امنيت كه اين كشور متقاضي آن است كمك كند.
برنامه هسته اي برزيل در طول ديكتاتوري نظامي اين كشور در سال هاي 1964 تا 1985 آغاز شد و ژنرال هاي آن زمان طرح هاي مخفيانه اي براي آزمايش زير زميني يك بمب اتمي در جنگل هاي آمازون داشتند.