به گزارش خبرنگار فرهنگ و ادب مهر، دو جلد از رمان سه گانه و پرفروش فيليپ پولمن - نويسنده انگليسي - با عناوين " سپيده شمال " و " خنجر ظريف " اخيرا با ترجمه فرزاد فربد منتشر شده و جلد سوم آن نيز در دو كتاب به زودي روانه بازار نشر مي شود .
" نيروي اهريمني اش " ماجرايي خيالي و سيال ميان عالم واقع و دنياهاي مجازي و تخيلي را روايت مي كند كه به لحاظ سبك و گونه داستاني در زمره آثاري چون هري پاتر و ارباب حلقه ها به شمار مي رود .
قصه، ماجراي دختري نوجوان به نام لايرا است كه در يكي از كالج هاي آكسفورد انگليس زندگي مي كند. او به واسطه اتفاقاتي به بخشي از گذشته اش پي مي برد و وارد جهان هاي تازه مي شود ...
شيوه روايي و نيز مضمون اثر ارتباطي تنگاتنگ و پنهان با كمدي الهي دانته و بهشت گمشده جان ميلتون دارد . داستان به سياق ماجراهاي افسانه اي آميخته با ظواهر امروزي، مملو از تصاوير و نواهايي است كه از لابلاي سطور به گوش مي رسد.
كوشش مترجم در برگرداندن جزئيات و استفاده از اصطلاحات و الفاظي كه به دور از پيچيدگي، گويا و توصيفگر حالات و اتفاقات هستند، باعث شده تا هر گونه احساس ملال، پرگويي و يا اطناب از جريان روايت محو شود و خواننده را به دنبال حوادث پي در پي و سفرهاي مداوم آدم ها همراه سازد.
" نيروي اهريمني اش " را مي توان از آن قسم رمان هايي دانست كه خوانندگان نوجوان و جواني را كه در داستان و ادبيات هم شيفته هيجان و غرق شدن در اوهام و جهان هاي خيالي هستند، كاملا اقناع مي كند.
لحن رمان با وجود آن كه از سوي نويسنده اي مرد نوشته شده، به گونه اي متعادل - زنانه و مردانه - به پيش مي رود و همين ويژگي است كه هر طيف خواننده اي را از قضاوت و پيش داوري در مورد جانبداري يا كوتاهي احتمالي نويسنده در گزينش مخاطبان خود بازمي دارد.
اصولا چنين داستان هايي با انتخاب شخصيت هايي كه صفات كلي و عام شمول را دارا بوده و از دغدغه ها و شعارهاي سطحي روز پرهيز مي كنند، بيش از هر عنصر ديگري ، بر قصه گويي ، رازوارگي و خيال پردازي اتكا مي كنند و بديهي است چنين گرايشي ، نقد محتوايي و زباني اثر را نيز به چارچوب ها، خط كشي ها و معيارهايي غيركلاسيك وابسته مي سازد.
روابط علت و معلولي، سير خطي روايت، اعمال و رفتارهاي پيش بيني ناپذير شخصيت ها، نشستن آداب و خصائلي كلي بر روان آدم ها، قهرمان سازي و رودررويي نيروهاي خير و شر، سفرهاي آني به دورترين نقاط و سفرهايي دشوار و صعبناك به نزديك ترين موقعيت ها، وجود عنصر اتفاق(تصادف)، جزئيات گويي و توصيف گرايي و پرهيز از نكات روان كاوانه و جامعه شناختي از جمله مولفه هاي اين گونه داستان ها به شمار مي رود.
از ديگر عناصر رمان هاي موسوم به تخيلي و افسانه اي امروزين، مي توان به توصيف مكان هايي نظير باغ هاي افسانه اي، عمارت هاي قديمي و مرموز، دره هاي عميق و قلعه هاي دودآلود و مه گرفته، جادوگران و جن ها و حيوانات درنده، انسان هاي شجاع و آدم هاي هراسان، عاقلان و نادان ها، چهره هاي خبيث و افراد فرشته صفت و ... كه در كنار يا مقابل يكديگر، زمينه هاي پيدايي قصه هاي فرعي و لايه هاي تودرتوي داستاني را فراهم مي آورند، اشاره كرد.
رمان سه گانه " نيروي اهريمني اش " (برنده جايزه كتاب سال بريتانيا) كه به دليل حجم صفحات قرار است در پنج مجلد ارائه شود، هم اينك با ترجمه فرزاد فربد تا پايان جلد دوم (خنجر ظريف) از سوي نشر كتاب پنجره منتشر شده و در اختيار علاقه مندان قرار گرفته است .