حضور مردم در نمايشگاه كتاب موجب فخر و سرافرازي است اما معلوم نيست كه پشت اين ماجرا هم چندان دلچسب بوده باشد ، اين كه خريد كتاب بالا باشد اما همه آنها را از انبارهاي كتاب روانه انباري تازه كنيم و توجهي به امر خواندن نداشته باشيم ، آن طعم شيرين را چندان دائمي و پايدار نمي سازد .

به گزارش خبرنگار فرهنگ و ادب مهر، محمدحسين صفارهرندي - وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در سومين گردهمايي مديران امور كتابخانه هاي عمومي استانها، ضمن بيان اين مطلب افزود : كتاب رفيق بي كلك است ؛ هرچند استثنائاتي هم وجود دارد و بعضا كتاب باكلك هم پيدا مي شود.

وي تصريح كرد : اين كه كتاب هايي براي خوانده نشدن خريده شود و اين كه كتابخانه ها به بند كشيده شوند فاجعه است . بايد بدانيم كه مرحله پاياني فرآيند نشر، كتابخانه نيست كتابخوان است. اگر كتابخوان به كتابخانه نرود كتابخانه حكم زندان و محبس را خواهد داشت و كتاب، ما را نخواهد بخشيد.

وزير ارشاد، نهضت كتابخواني را خارج كردن كتاب از مهجوريت عنوان كرد و ادامه داد: ما بيشترين تلاش خود را معطوف برون آمدن از اين وضعيت مي كنيم اما ابتدا بايد ببينيم كه كتاب هاي موجود در كتابخانه هاي ما با همين بضاعت اندك چند بار خوانده شده است. متاسفانه آمارها در اين خصوص اصلا اميدواركننده نيست.

وي با اشاره به سفرهاي استاني همراه با هيات دولت و سرزدن به كتابخانه هالي شهرستان ها، گفت: من در تورق اين كتاب ها، كتابي چشم نواز نديدم كه بر اثر برخورد و اصطكاك دائم با مخاطب، مستعمل و كهنه شده باشد. اگر كتاب ها مثل روز اول شان سالم و دست خورده باشند و مخاطب هم تنها از آنها سان ببيند و عبور كند، حاكي از وضعيت دلخراشي است.

صفارهرندي در ادامه نشست به ارائه پيشنهاداتي براي ارتقاي سطح كتابخواني در جامعه پرداخت و اضافه كرد: بايد موجي جديد براي رجوع مخاطب به كتابخانه ها ايجاد كنيم و در اين راه بايد به قدري جدي و مصر باشيم كه حتي گريزپاها و فراريان از كتاب را نيز دعوت به خواندن كنيم.

رئيس هيات امناي امور كتابخانه هاي عمومي كشور ادامه داد: بايد از طريق نيازسنجي، كتاب هايمان را با خواسته هاي مشروع و درست مخاطب تطبيق دهيم. بعضي كتاب ها خواندني نيستند و مي بايست در خصوص نحوه تهيه كتاب براي كتابخانه ها بازانديشي كرد. ما تضميني نداريم كه از تمام ناشران كتاب بخريم . بايد بهترين ها و خواندني ها را تهيه كرد تا همه ناشران را هم به تهيه كتاب هاي خوب ترغيب كرد. تنگ نظري هم نبايد به خرج داد ؛ ضمن اين كه تمركز بيشتر خود را بايد معطوف ادبيات داستاني و شعر كنيم.

وي به ضعف پاره اي كتاب هاي ديني اشاره كرد و افزود: آثار سطحي، كتابسازي شده و بي ارزش كه به نام كتاب ديني منتشر مي شوند ، مايه شرم و سرشكستگي دين هستند. حتي بعضا خرافه هايي نيز در اين مورد مشاهده مي شود كه نبايد جايگاهي در كتابخانه ها داشته باشند.

وزير ارشاد تصريح كرد: بايد در معبر اصلي كه مرحله نوشتن و چاپ كتاب است، جلوي اين گونه آثار را گرفت. من خودم تصميم دارم در تمام جلسات انتخاب كتاب براي كتابخانه ها شركت، مداخله و همكاري فكري داشته باشم.

محمدحسين صفارهرندي در تعريف كتاب ارزشمند گفت: كتاب ارزشمند لزوما كتاب گران قيمت نيست. چه لزومي دارد كتاب هايي با قيمت هاي گزاف و ظواهر لوكس عرضه كنيم اما محتوايي ارائه ندهيم. كتاب هاي كوتاه چندبرگي، مختصر و اصطلاحا ساندويچي هم، اگر مفيد و برآورده كننده نيازها باشند ارزش واقعي را خواهند داشت.

وي با تاكيد بر جذب مخاطبان كتاب هاي غيردرسي در كتابخانه هاي عمومي تصريح كرد: متاسفانه بيشتر حاضران در كتابخانه ها را مطالعه كنندگان درسي و آموزشي تشكيل مي دهند . غرض و هدف اصلي ما چيز ديگري است و بايد كاري كرد تا كتابخانه محلي براي دريافت نيازهاي جنبي و غيردرسي مخاطبان باشد.

رئيس هيات امناي كتابخانه هاي عمومي كشور به قدرت تبليغات در معرفي و ترويج كالاها و اقلام مصرفي اشاره كرد و يادآور شد : امروز در تمام عرصه ها از نيروي تبليغات استفاده مي شود. آيا نمي توان براي كتاب تبليغ كرد ؟ تبليغاتي كه درست و برپايه مخاطب شناسي انجام شده باشد مي تواند خوانندگان تازه اي را براي كتاب دست و پا كند . بايد در مردم احساس نياز به كتاب را به وجود آورد. احتياجات و پرسش هاي ذهني مردم را بايد شناخت و سپس آنها را به كتاب هايي كه حامل پاسخ هاي پرسش آنهاست دعوت كرد. 

وي در ادامه ، جذب همكاري شهرداري هاي استان ها براي تبليغات شهري كتاب ، رجوع به دانش آموزان نمونه و اهل ادب در مدارس و اهداي كتاب و ارائه تسهيلات كتابخانه اي به آنان و ارسال كتابخانه هاي سيار به محلات، روستاها و نقاط محروم را از جمله راهكارهاي نفوذ كتاب و مطالعه در ميان اقشار مختلف مردم دانست و تاكيد كرد : بسياري از نهادها از جمله آموزش و پرورش و استانداري ها موظف به همكاري هستند و اغلب نيز استقبال مي كنند اما اگر با موردي روبرو شديد كه از همكاري فرهنگي از اين دست سرباز زد، به ما بگوئيد تا با زور آنها را مجبور به پذيرش كنيم.

صفارهرندي در پايان به وجود كتاب هاي مناسب و موثر براي كودكان و نوجوانان اشاره كرد و با تاكيد بر لزوم اجراي بسيج سازندگي فرهنگي، مديران امور كتابخانه هاي عمومي استان ها را به تلاش براي طرح ريزي هاي مناسب براي اوقات فراغت تابستاني كودكان و نوجوانان فراخواند. 

به گزارش مهر،  پيش از وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي ،  ملك احمدي دبيركل نهاد كتابخانه هاي عمومي كشور ضمن ارائه گزارشي از فعاليت هاي اين نهاد در سال 84  شرحي از برنامه هاي پيش رو و يا دردست مطالعه آن را نيز خطاب به حاضران قرائت كرد.

در اين گزارش ، ارتقاي سطح علمي كتابداران و كاركنان كتابخانه ها، برپايي دوره هاي آموزشي براي آنان ، ايجاد صندوق همياري، تجهيز كتابخانه ها و پيشبرد طرح مكانيزاسيون كتابخانه هاي عمومي ، استقرار مديريت هاي استاني درمجموعه هاي خارج از مراكز دولتي ،  راهكارهاي جذب منابع مالي جديد براي رفع معضلات  و نيازمندي ها ، طرح توسعه فن آوري اطلاعات و ارتباطات در كتابخانه ها  و نيز ارتقاي سطح درآمد و قراردادهاي استخدامي كاركنان كتابخانه ها مورد تاكيد قرار گرفت و از وزير ارشاد نيز براي جذب كمك هاي مالي از شهرداري ها و استانداري ها درخواست توجه و همكاري شد .

گفتني است سومين گردهمايي مديران امور كتابخانه هاي عمومي استان ها طي دو روز در سالن كنفرانس كانون پرورش فكري كودكان و نوجوان با حضور مديران كتابخانه هاي سراسر كشور برگزار مي شود .