به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر به نقلا از يوروماني اگرچه ايران تحت تحريمهاي مداوم آمريكا قرار دارد و رفتارهاي ايران به دقت از سوي آمريكا دنبال ميشود، اما شركتهاي ايراني در حال تبديل شدن به جزء انكارناپذير بازارهاي مالي بينالمللي هستند.
يوروماني مينويسد: اگرچه طي دو سه سال اخير آمريكا و اروپا فشارهاي سياسي خود بر ايران را به علت برنامه هستهاي اين كشور افزايش دادهاند، اما اقتصاد ايران طي همين مدت از رشد فوقالعادهاي برخوردار بوده است.
اين گزارش ميافزايد: هر چند درآمدهاي صادراتي ايران عمدتا از نفت و گاز تامين ميشود، اما شركتها و بخشهاي غيرنفتي ايران به تدريج در حال باز كردن راه خود براي حضور در بازارهاي جهاني هستند، به طوري كه طي دو سال گذشته ارزش صادرات غيرنفتي ايران به سطح بيسابقهاي افزايش يافت.
يوروماني با اشاره به اينكه مداخلات آمريكا موجب ناامني در همسايگان ايران شده است، ميافزايد: افزايش قيمت نفت و گاز، فرصت تجاري و اقتصادي مطلوبي در اختيار ايران داده است، به طوري كه اين كشور هماكنون كمبودي از جهت تحريمهاي تجاري و مالي آمريكا احساس نميكند.
بر پايه اين گزارش، يوروماني معتقد است تحريمهاي مالي پيشين و احتمالا آتي آمريكا تاثيري بر پروژههاي سرمايهگذاري ايران نخواهد گذارد، زيرا بازارهاي آسيا و اروپا مشتاق سرمايهگذاري در ايران هستند.
بر اين اساس، تقويت روابط تجاري و اقتصادي نزديك ايران با كشوري همچون چين طي ماههاي اخير موفقيت قابل توجهي براي ايران محسوب ميگردد.
يوروماني رويكرد "نگاه به شرق" رئيسجمهور ايران را سياست مناسبي در شرايط سياسي فعلي آن ميداند و ميافزايد: اقتصادهاي در حال رشد و تشنه انرژي آسيا چشم به ذخاير نفت و گاز ايران دارند.
اين نشريه پروژههاي بلندمدتي همانند فروش گاز ال.ان.جي به چين را آغازگر دوران جديدي در حيات استراتژيك ايران ميداند و معتقد است روابط اقتصادي فزاينده ايران با دو ابرقدرت آسيا يعني هندوستان و چين، امكان اجماع در شوراي امنيت سازمان ملل درباره پرونده هستهاي ايران را منتفي خواهد ساخت.
با رويكرد جديد ايران در توسعه روابط با كشورهاي آسيايي، شركتهاي غربي به تدريج خواهند فهميد كه رقباي قدرتمندي از چين و هند براي سرمايهگذاري در ايران دارند كه اين شركتها علاقمند به جايگزيني شركتهاي غربي در بازار ايران هستند.
در اين زمينه ميتوان به صنعت فولاد ايران اشاره كرد كه شركتهاي ايتاليايي و آلماني مدتها براي سرمايهگذاري در اين صنعت رو به رشد ناز ميكردند تا امتيازات بيشتري كسب كنند. حال آنكه ناگهان با تغيير نگاه ايران به سمت شرق، شركت فولاد "تاتا"ي هندوستان پيشنهادي يك ميليارد دلاري براي ساخت كارخانههاي جديد در ايران داد، تا رقباي غربي را مات كند.
با اين وجود، يوروماني معتقد است گسترش روابط ميان ايران و هند بدون مانع هم نيست و از روزي كه مذاكرات مقدماتي در رابطه با خط لوله گاز ايران ميان اين كشور و هند آغاز شد، آمريكا مخالفت خود را با آن اعلام كرد و فشارهايش بر دهلينو را براي كنارهگيري از اين پروژه تشديد كرد.
آمريكا به هندوستان پيشنهاد همكاريهاي هستهاي داد تا از گاز ايران چشم بپوشد. اين در حالي است كه كارشناسان و ناظران بينالمللي معتقدند پيشنهاد آمريكا براي افزايش ظرفيت انرژي هستهاي نميتواند جايگزين گاز ايران شود.