اخلاق، مجموعه رفتارها و ديدگاههاي متفاوتي است كه از طريق فهم عقلاني حاصل مي شود بنابراين اخلاق الهي حاصل علم الهي است.

دكتر سيد مرتضي حسيني شاهرودي معاون پژوهشي دانشكده الهيات دانشگاه فردوسي مشهد در گفتگو با خبرنگار مهر علم را پايه و اساس اخلاق عنوان كرد و گفت: علم به الهي و طبيعي تقسيم مي شود و اخلاق نيز متناسب با همين علم است و چون هركس بهره اي از علم و آگاهي دارد، بنابراين داراي اخلاق و بهره مند از آن نيز خواهد بود.

وي با اشاره به علم الهي گفت: بايد منظور خود از علم الهي را روشن كنيم و دريابيم منظور از اين علم چيست، مشاهدات است يا تأملات عقلي كه بعضي هر دو را پذيرفته اند، به باور من تأملات عقلي واقع نما نبوده و يا واقع نمائي آنها محل ترديد است.

حسيني شاهرودي درباره نسبي بودن اخلاق گفت: علم بر دو دسته تقسيم مي شود يك گروه مبينات هستند كه تغيير نكرده و ثابت هستند و اصول اخلاقي ناشي از آنها نيز ثابت باقي مي مانند، اما دسته اي ديگر از علوم در شرايط مكاني و زماني مختلف تغيير مي كنند و اخلاق منبعث از آن دانشها نيز دچار تغيير مي شوند، براي مثال عدالت همواره خوب است اما راستگويي كه به ديگران ضرر برساند ناپسند است.

وي درباره عوامل تأثيرگذار بر اخلاق گفت: اصول متغير و نه ثابت اخلاق كه زائيده علوم در حال تغيير هستند بر اثر عوامل مختلفي چون آداب و رسوم، فرهنگ و شرايط اجتماعي تغيير مي كنند.