خبرگزاري مهر - گروه اجتماعي : تجربه زلزله هاي متعدد در كشور نشان مي دهد كه در زمان وقوع حادثه با ورود نيروهاي عظيم مردمي در صحنه ، جمعيت آسيب ديده و زلزله زده در اندك زمان از سيل خروشان كمك ها ، احساس همدردي ها و ياري هموطنان خود سيراب مي شوند و مرحمي بر زخم جانكاه مرگ عزيزان شان گذاشته مي شود اما با عبور از بحران و آغاز عمليات بازسازي توسط نهادهاي دولتي ، حركت هاي لاك پشتي آغاز شده و به مانند زلزله هاي آوج ، بم ، مازندران و لرستان ، قربانيان قهر طبيعت در گرد و غبار گذشت زمان فراموش مي شوند.

به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، زلزله بم يكي از بزرگترين زمين لرزه هاي دنيا بود كه با به جا گذاشتن حدود 40 هزار كشته و تعداد زيادي مجروح ، معلول ، كودك و زن بي سرپرست و... به عنوان فاجعه اي فراموش نشدني در تاريخ اين مرز و بوم به ثبت رسيده است.

با توجه به عمق حادثه و تاكيدات مقامات و مسئولان عالي كشور نسبت به ويژه بودن امر بازسازي بم اميد مي رفت كه مردم داغديده بم در كوتاه ترين زمان ممكن داراي خانه و كاشانه شده و با بازگشت به زندگي عادي قبل از زلزله كمي از درد جانكاه از دست دادن عزيزان شان در زلزله پنجم دي 82 كاسته شود اما متاسفانه نه تنها اينگونه نشد ، بلكه بسياري از اين افراد در پيچ و خم امور اداري مربوط به بازسازي و فضاي مملو از مشكلات پس از زمين لرزه خود به خود زلزله را فراموش كردند وداشتن سرپناه ، كار، حصاركشي املاك و باغات ، حفاظت از اموال ، آينده فرزندانشان وده ها مشكل ديگر به دغدغه اصلي آنها تبديل شد. 

بنابر اعلام مسئولان محلي ، پس از گذشت دو سال و اندي از زمين لرزه بم ، از 25 هزار واحد مسكوني كه بايد احداث مي شد تاكنون فقط حدود 8 هزار واحد آن آماده شده است و همچنين ساخت واحد هاي تجاري نيز چندان پيشرفتي نداشته است.

پس از زمين لرزه بم ، اين سرزمين شاهد حوادث مشابه ديگري با وسعت كمتر در مازندران و لرستان نيز بوده است و در اين دو زمين لرزه نيز تعداد زيادي از هموطنان جان باخته و از آن مهم تر هزاران نفر به واسطه خراب شدن خانه و كاشانه شان آواره شده و بالاجبار زندگي كانكسي را براي نخستين بار تجربه كردند.

ساعت 4:47 بامداد 11 فروردين 85 ، زلزله اي با شدت 4 الي 8/6 در مقياس ريشتر ، آبادي هاي لرستان را به مدت 59 ثانيه تكان داد...

به رغم گذشت 2 ماه و اندي از زمين لرزه در روستاهاي دشت حاصل خيز سيلاخور و ويراني كاشانه عده زيادي از  مردم اين خطه ، متاسفانه بنابر اعلام ساكنان مناطق زلزله زده ، اقدامات قابل توجهي در بازسازي منازل زلزله زدگان منطقه صورت نگرفته است.

هر چند تجربه زلزله بم نشان داده است كه دو ماه زمان زيادي براي بازسازي نيست اما مردم اين مناطق علاوه بر سردرگمي در بازسازي منازل شان با مشكلات ديگري از قبيل كمبود مواد غذايي و امكانات بهداشتي ، نبود آب و سرويس بهداشتي مناسب ، گرماي شديد هوا ، انباشت فاضلاب  ، ناامني ، هجوم حيوانات گزنده و.. درگير هستند.

روستاي " ازنا كانگانه " كه تا قبل از وقوع زمين لرزه نيز از آن به عنوان يك روستاي محروم ياد مي كردند ، با حدود هزار نفر جمعيت در كانون زلزله واقع شده بود و حدود 90 درصد از منازل مسكوني اين آبادي ويران شد. اين روستا در فاصله 10 كيلومتري شهرستان چالن چولان و 35 كيلومتري بروجرد واقع شده است.

در مدخل ورودي اين روستا تعدادي كانتينرهاي خالي وجود دارد كه بنابه گفته روستائيان در زمان زلزله براي استقرار نيروهاي امدادي آورده شد و اكنون ديگر هيچ نيرويي در آن نيست.

اثرات ويراني خانه هاي روستائيان همچنان در گوشه كنار اين آبادي سرسبز وجود دارد و از كانتينرها و چادرهاي علم شده در نقاط مختلف روستا مي توان فهميد كه تقريبا اغلب منازل به طور صد در صد تخريب شده اند ، وضعيت بهداشت اين روستا بسيار نگران كننده است.

فاضلاب اغلب سرويس هاي بهداشتي سيار پر شده و در فضاي اطراف سرويس پراكنده شده و چاه هاي فاضلاب روستا نيز پر شده اند ، حمام صحرايي كه براي روستائيان ايجاد شده ، فاقد دوش  و آب گرم است.

برخي از روستائيان بيش از يك ماه است كه هيچ كمك غذايي دريافت نكرده اند و حتي يكي از روستائيان مدعي است در همان روزهاي نخست پس از زلزله براي مداواي طفل 4 ساله خود مجبوربه پرداخت مبلغ 5 هزار تومان به عنوان ويزيت پزشك و 8 هزار تومان براي دارو شده بود.

يك مدرسه پيش ساخته در ابتداي روستا وجود دارد اما پس از زمين لرزه  تاكنون هيچ كلاس درسي در آن برگزار نشده است.

به گزارش مهر ، برخي از اهالي اين روستا مدعي شدند كه 2 ميليون تومان سفته جهت تهيه تيرآهن و 600 هزار تومان براي انجام پي ساختمان از آنها گرفته شده است اما پيشرفت قابل توجهي در بازسازي ساختمان ها صورت نگرفته و حتي برخي پي ها كنده شده بر اثر گذشت زمان و عبور و مرور مجددا با خاك پر شده است.

تعدادي از ساكنان اين روستا به دليل كمبود چادربا پلاستيك ، چوب و برزنت براي خانواده و دام هاي شان سرپناه ايجاد كرده اند،برخي زلزله زدگان نيز از شدت گرماي ظهر، استراحت درويرانه ها را به چادر ترجيح مي دهند.

با گرم شدن هوا و تخريب خانه ها و بناها، هجوم مار، عقرب و ديگر خزندگان به محل هاي اسكان زلزله زدگان افزايش يافته است به طوري كه برخي از روستائيان  با جابه جا كردن چادرهاي خود متوجه تجمع مار و عقرب در زير آنها شده اند.

برخلاف اكثريت غالب منازل روستائيان كه در حد پي كني متوقف شده بودند، به تعداد انگشت شمارمنازلي مشاهده مي شدند كه پيشرفت چشمگيري در ساخت و ساز داشتند، مالكان اين منازل مي گفتند، دولت كار باز سازي خانه هاي روستائيان را به پيمانكار سپرده است ، پيمان كاران هم فقط در روزهاي نخست پس از زمين لرزه با جديت كار مي كردند ، آنها براي كسب سود بيشترمصالح  كافي استفاده نمي كنند.

اين افراد با هزينه شخصي براي ساخت و ساز منازلشان اقدام كرده اند البته در روستاي ازنا فقط چند خانواده است كه توان پرداخت هزينه ي ساخت خانه جديد را دارند.

يكي ديگر از روستاهاي خسارت ديده لرستان در زلزله اخير ، خالق ابن علي نام دارد ، اين روستا نيز وضعيت مشابه روستاي ازنا را دارد، 6 خانواده  به همراه دام هايشان  در داخل مدرسه روستا اسكان دارند ، روستائان در وضعيت بهداشتي تكان دهنده اي زندگي مي كنند وروستائيان از ترس سارقان و براي حفاظت از دامهايشان ، احشام را دركنار خود اسكان دادند تا تنها سرمايه باقيمانده از زلزله را از دست ندهند.

يكي از اهالي اين روستا كه شغلش آهنگري است و پسر خود را در زلزله از دست داده بود، مي گويد: فصل برداشت محصول هنوز نرسيده  و هيچ ذخيره غذايي ندارند و كمك هاي غذايي نيز بيش از يك ماه است كه متوقف شده و مردم مواد غذايي موردنيازشان را از يكديگرقرض مي گيرند.

مردم  اين روستا شكايت مي كردند كه چرا بايد زمين هاي خود را رها كرده و در پيچ و خم كاغذ بازيهاي اداري ، براي گرفتن مصالح ساختماني بدوند و اين جدي ترين مشكل آنان بود كه اندك درآمد آنها را به مخاطره انداخته بود.

گزارش هاي واصله توسط خبرنگار اجتماعي مهر ، حاكي است كه به جزء مناطق شهري ، اغلب روستاهاي زلزله زده لرستان داراي وضعيت مشابه و اسفبار هستند و مسئولان نبايد كمك ها و اقدامات حمايتي خود را معطوف به زمان وقوع زلزله يا حوادث غيرمترقبه ديگر كنند و پس از آن زخم ها و دردهاي مردم بي پناه حادثه ديده به فراموشي سپرده شود.