در كشور هلند دو ديدگاه راجع به شعر وجود دارد ، يكي اينكه شعر مي بايست در درونمايه خود به مشكلات جهان بپردازد و ديگر اينكه مردم را به وجد بياورد و به آنان آرامش و فراغت روان اعطا كند.

به گزارش خبرنگار فرهنگ و ادب مهر، دريك فون ويسن - شاعر هلندي، در نشست شعري كه در سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران برگزار شد، ضمن بيان اين مطلب افزود: عنوان شغل من در هلند "شاعر ملي " است. و اين موقعيتي است كه در كشور من به افرادي داده مي شود كه از سوي چهار سازمان، از جمله يك روزنامه و يك كتابخانه و شبكه تلويزيوني در روندي گزينشي انتخاب شده باشد.

وي اضافه كرد: من پنج سال است كه شاعر ملي محسوب مي شوم ولي اين بدين معني نيست كه مطرح ترين شاعر كشورم باشم. هلند مثل انگلستان - البته با تفاوت هايي - شاعران كهنسال را شاعر ملي عنوان مي كند و آنان موظف هستند در برابر مسائل و رويدادهاي اجتماعي و جهاني احساس مسئوليت كنند و شعر بسرايند.

وي واكنش نشان دادن شاعران ملي را به مسائل روز در هلند يكي از وظايف آنها برشمرد و تصريح كرد: ساير شاعران ما چنين وظيفه اي ندارند؛ ضمن اين كه من در زمره شاعران مدرن گراي هلند نيستم و بيشتر براي القاي آرامش و خنده و لطافت به مردم شعر مي گويم. در مجموع، وظيفه ما شاعران ملي اين است كه براي رويدادهايي مثل قربانيان جنگ، سالگرد بزرگان و ديگر اتفاقات بزرگ بايد شعر بگوئيم. در همين راستا اگر تيم فوتبال هلند در جام جهاني ببازد نيز بايد براي بازگرداندن آرامش به مردم شعر بسرائيم.

شاعر ملي هلند در تشريح سبك هاي شعري اين كشور گفت: طرفداران شعر مدرن به قافيه و نظم پايبند نيستند اما من خود به غزل و نظم در شعر اهميت مي دهم. شعرهاي اجتماعي در هلند حتي در محله ها به اشكال مختلف نمايش داده مي شود و در محافل براي غيرمتخصص ها و مردم عادي هم خوانده مي شود.

فون ويسن ادامه داد: شب شعرهاي زيادي در هلند با حضور گسترده مردم برگزار مي شود اما متاسفانه كتاب هاي شعر خريدار چنداني ندارد و مردم ترجيح مي دهند به جاي مواجهه با شعر مكتوب، آن را بشنوند. اخيرا نيز سبك شعر رپ كه از آمريكا شروع شده در هلند رواج يافته كه با موسيقي همراه است و طرفداران بسياري دارد.

وي با تاكيد بر اين كه مردم هلند تمايلي به خريد كتاب هاي شعر ندارند، اضافه كرد: از شعر نمي توان درآمدي حاصل كرد و معمولا شاعران هلندي شغل هاي ديگري براي كسب درآمد دارند. شاعران همچنين توسط اجراي دكلمه ها و برنامه هاي جانبي و حضوري شعرخواني، مي توانند درآمدي كسب كنند.

اين غزلسرا در پايان ضمن بيان اين كه شعر قديمي و كلاسيك بر خلاف ايران در هلند طرفداري ندارد، از تاثير رباعيات حكيم عمر خيام بر سبك شعري هلند ياد كرد.

در اين نشست، كه شاعراني نظير قيصر امين پور، سهيل محمودي، مصطفي رحمان دوست، محمدرضا عبدالملكيان و فاطمه راكعي حضور داشتند، قيصر امين پور با انتقاد از به خدمت درآمدن شعر و تعهد اجباري آن به مسائل اجتماعي و سياسي گفت: هنر در ذات خود متعهد است چرا كه هنرمند كسي است كه نسبت به افراد عادي حساستر است و به همين علت نيز واكنشي مضاعف به وقايع پيرامون از خود نشان مي دهد.

امين پور تاكيد كرد: چطور مي توان نسبت به همه گونه واقعه اي متعهد به شعر سرودن بود؟ ممكن است كسي قلبا به رويدادي اعتقاد نداشته باشد، در آن صورت شاعر ملي چگونه مي تواند به اجبار درباره آن شعر بسرايد؟

شاعر هلندي در پاسخ گفت: من معتقدم كه هنرمند شاعر لزوما از بقيه مردم حساستر نيست و تنها صاحب قدرت كلامي بالاتري است. من سعي مي كنم با واكنش هايم به جهان، به افرادي كه نگاهي بسته به مسائل جهان دارند بياموزم كه بايد نگاهي نسبي به وقايع داشت. بايد بگويم كه من پيش از انتخاب شدن به عنوان شاعر ملي هم حساسيت هاي خود را نسبت به وقايع اطراف در شعر نشان مي دادم. ضمنا معتقدم در ميان شما هم شاعران ملي، كم تعداد نيستند.

 در ادامه اين نشست، سهيل محمودي در تشريح وضعيت شعر معاصر ايران گفت: نكته اساسي كه درباره شعر و ادب ايران مي توان گفت اين است كه شعر در همه جا بيشتر از يك نماي كوتاه، سكانسي بلند و كلي از جهان و انسان است و براي همين است كه معتقدم همه چيز در حيطه وظايف شعر نيست.

وي ادامه داد: شعر ايران در صد سال اخير نسبت به مسائل سياسي و اجتماعي بي طرف نبوده است اما تلاش داشته با حفظ تنوع سلايق و گرايش ها، طيف هاي مختلف شعري را كنار هم بياورد. اگر امروز به يك وبلاگ شعري مراجعه شود مي توان تصويري از اغلب قالب هاي شعري ايران را در آن ديد.

محمودي اضافه كرد: شعر در ايران در محافل و ميان جمعيت ها نيز خوانده مي شود و خريداران شعر مكتوب هم در ايران كم نيست. شعر ديروز و امروز ايران دعوت به تحمل و مدارا مي كند و شاعران ايران امروز براي خود مرزهاي سياسي و ايدئولوژيك قائل نيستند و مطابق عقايد خود زندگي مي كنند و شعر مي گويند.

اين شاعر تصريح كرد: دغدغه شاعران در ايران و جهان اين است كه از گوهر حقيقت پاسداري كنند. گوهر حقيقت كه در ميان جلوه هاي رايانه هاي و هاليوودي و فوتبال گم شده است.

سهيل محمودي تصريح كرد:  شاعران نسل امروز به چند عنصر اساسي مثل آزادي، برابري حقوق ملت ها و زنان و مردان و نيز حفظ طبيعت و محيط زيست توجه مي كنند. از اين هم نبايد بگذريم كه بازشناسي ميراث فرهنگي گذشته در برابر حركت شتابنده جهاني هم يكي از دغدغه هاي مهم شاعران ايراني است. اين موضوع دل مشغولي اغلب شاعران و نويسندگان در دنياست و شايد به همين علت هم باشد كه به مولانا روي آورده اند. اين توجه به ديروز البته موجب غفلت از امروز نيست پس شاعران ما به دنبال اعتدال در مسائل روز خود هستند.

در اين مراسم، " دوريس " سفير هلند ضمن تقدير از برگزاري نشست، ابراز اميدواري كرد تا اين گونه برنامه هاي ادبي و فرهنگي، ادامه پيدا كرده و به بهبود روابط دو كشور ايران و هلند بينجامد. وي همچنين از مسئولان كتابخانه ملي و خانه شاعران خواست تا گردهمايي هايي ساليانه از جانب روشنفكران در اين باره برگزار كنند.

به گزارش مهر، در اين نشست كه با حضور علي اكبر اشعري، رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران برگزار شد ، " دريك فون ويسن" و محمدرضا عبدالملكيان شعرخواني كردند. اين مراسم به همت خانه شاعران ايران، سازمان اسناد و كتابخانه ملي و سفارت هلند در ايران برگزار شد.