به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، با شروع ماه هاي گرم سال ، تفريح ، مسافرت و گردش نيز آغاز مي شود كه اگر در اين ايام به نكات بهداشتي توجه نشود ، به طور حتم خانواده ها نمي توانند روزهاي به يادماندني داشته باشند. چرا كه بسياري از بيماري ها در اين فصل شيوع بيشتري مي يابد و در صورت عدم توجه افراد به بهداشت فردي و اجتماعي ، احتمال ابتلا به اين بيماري ها افزايش خواهد يافت.
كارشناس دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت مي گويد: از آنجا كه با فرا رسيدن فصل تابستان بر ميزان مسافرت ها افزوده مي شود ، بيماري هاي معروف به امراض مسافرتي مردم را تهديد مي كند.
دكتر پريسا ترابي با اشاره به افزايش بيماري ها در فصل تابستان ، مي افزايد: با توجه به گرماي هوا در طول تابستان و افزايش احتمال آلودگي مواد غذايي و افزايش ناسازگاري هايي كه سيستم بدن مسافران با محيط هاي نا آشنا به طور طبيعي پيدا مي كند ، احتمال ابتلا به برخي بيماري ها بالا مي رود كه اين امراض به بيماري هاي مسافرت معروف است.
وي عفونت هاي روده اي را از شايع ترين بيماري هاي فصل تابستان دانسته و مي گويد: كودكان و سالمندان از آسيب پذيرترين افرادي هستند كه بيماري هاي عفوني روده اي آنان را تهديد مي كند و مهم ترين علت آن استفاده از مواد غذايي مانده ، حرارت ندادن كافي غذاهاي سرد شده ، مصرف زرده تخم مرغ نيمه پز و مصرف بستني ها و آب هاي آلوده است.
كارشناس در وزارت بهداشت مي افزايد: در صورتي كه زمينه كم آبي و ضعف سيستم ايمني بدن فراهم شود ، احتمال ابتلا به بيماري هاي عفوني نيز افزايش مي يابد.
وي مي گويد: متاسفانه برخي از افراد غذاي پخته شده را در هواي آزاد و خارج از يخچال نگهداري مي كنند ، در صورتي كه باقي ماندن مواد غذايي در شرايط نامناسب باعث رشد باكتري شده و با مصرف آن منجر به بروزعفونت در مصرف كنندگان آن خواهد شد ضمن اينكه مواد مغذي آن نيز از بين مي رود.
به گزارش مهر ، بيماري هاي شايع در ماههاي گرم اغلب در هنگام مسافرت ها ايجاد مي شود. چون ميزان رعايت نكات بهداشتي به علت كمي امكانات هنگام مسافرت ، كاهش مي يابد.
متاسفانه برخي از افراد در مكان هاي تفريحي و گردشي از آب هاي رود خانه براي شستن دست و صورت و يا ظروف خود استفاده مي كنند. در صورتي كه مشخص نيست از مبدا رودخانه تا محلي كه فرد قرار دارد ، آب دچار چه آلودگي هايي شده است . بنابراين بسياري از عفونت ها از طريق ظروف و يا دست آلوده شده توسط آب وارد بدن مي شود.
در تابستان مصرف سبزيجات در خانواده ها افزايش مي يابد اما متاسفانه هنوز برخي از سبزيجات در كشور با آب فاضلاب آبياري مي شود كه مي تواند خطرات زيادي براي مصرف كننده به همراه داشته باشد.
معاون سلامت وزارت بهداشت مي گويد: هنوز برخي سبزيجات با آب فاضلاب آبياري مي شود كه در اين صورت بيماري ها فقط به وبا مربوط نمي شود ، بلكه مسموميت ها و بيماري هاي انگلي ناشي از آن نيز مطرح مي شود.
دكتر سيد مويد علويان با اشاره به بيماري وبا به عنوان بيماري شايع در تابستان مي افزايد: وبا به صورت آندميك در كشور وجود دارد. بنابراين جلوگيري از اپيدمي آن در كشور مهم است كه با وجود يك هزار و 132 مورد وبا در سال گذشته ، اين آمار در سال جاري تاكنون صفر درصد گزارش شده است.
به گزارش مهر ، در صورتي كه سبزيجات و ميوه ها با آب معمولي هم آبياري نشود بازهم به علت استفاده از سموم شميايي براي جلوگيري از آفت زدن ، در صورت عدم رعايت بهداشت مي تواند منجر به بروز بيماري در مصرف كنندگان شود.
يك فوق تخصص بيماري هاي عفوني مي گويد: اغلب سبزي ها به علت استفاده از سموم و تماس نزديك با خاك آغشته به تخم هاي انگل است كه در صورت عدم شستشوي دقيق آنها ، با مصرف به راحتي وارد بدن مي شود.
دكتر مينو محرز در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي افزايد: بايد براي مصرف سبزيجات ، نخست براي ته نشين شدن تخم هاي انگل چسبيده به آنها به مدت 5 تا 10 دقيقه آنها در آب آغشته به كف مايع ظرف شويي قرار داده تا اين تخم هاي انگل ها ته نشين شود ، سپس با آب و مواد ضد عفوني مخصوص سبزي ها كاملا شسته شود.
وي اظهار مي دارد: متاسفانه اغلب مردم گمان مي كنند كه شستن سبزي ها با آب كافي است ، در صورتي كه عدم شستشوي دقيق آنها مي تواند موجب بروز مسموميت هاي غذايي ناشي از عفونت در مصرف كنندگان اين سبزيجات شود.
فوق تخصص بيماري هاي عفوني تصريح دارد: ميزان مسموميت هاي غذايي در ماه هاي گرم سال كه دل درد و دل پيچيده ، اسهال و استفراغ از علائم آن است ، زياد مي شود كه علت آن ناشي از عدم رعايت بهداشت مواد غذايي به ويژه ميوه ها و سبزيجات مي شود.
وي با بيان اينكه تمامي ميوه هايي كه جزء ميوه هاي پوست كندني نيستند بايد كاملا شسته شوند تا ميكروب هاي موجود بر روي آنها از بين برود ، تاكيد مي كند: متاسفانه مردم ما عادت دارند كه در بسياري از مواقع ميوه ها را نشسته مصرف كنند و اين باعث ابتلاي آنها به بيماري هاي عفوني شده كه دل درد، اسهال و استفراغ را به همراه خواهد داشت.
به گزارش مهر ، استفاده از رستوران ها و مكان هاي توزيع مواد غذايي كه در مسير جاده ها وجود دارند نيز از جمله مشكلاتي است كه اغلب با افزايش ميزان مسافرت ها و گردش ها در فصل تابستان ايجاد مي شود. چرا كه اغلب اين مكان ها دور از دسترس از وضعيت بهداشتي خوبي نيز برخوردار نيست. بنابراين با مصرف مواد غذايي آنان افراد مصرف كننده ممكن است در برخي مواقع دچار مسمويت هاي شديد نيز شوند.
مديركل مركز سلامت محيط كار وزارت بهداشت در اين باره مي گويد: اغلب مسموميت هاي ايجاد شده در بين راه ها شامل مسموميت هاي غذايي است كه موجب اسهال و استفراغ مي شود كه بخشي از اين مواد غذايي به علت باقي ماندن به مدت زياد در محيط بيرون توسط مسافران در ماشين و بخشي از آنها هم به عرضه اين مواد توسط مراكز غير ايمن مربوط مي شود.
دكتر سيد جليل مير محمدي در مورد مصرف آب آشاميدني در طول مسافرت مي افزايد: به مسافران توصيه مي شود فقط از آب هاي بسته بندي شده بهداشتي كه داراي تاريخ توليد و انقضا و شماره پروانه بهداري است استفاده كرده و از مصرف آب هاي جاري و نامطمئن به شدت خودداري كنند.
خريد مواد غذايي و نوشيدني از دستفروشان كه توسط برخي مردم كه اطلاعات كمتر نسبت به عواقب ناشي از مصرف اين مواد داشته و يا نسبت به اين امر بي توجهي مي كنند ، هنوز هم مشاهده مي شود كه در برخي موارد حتي منجر به بستري شدن بيماران نيز شده است.
رئيس اداره بيماريهاي منتقله از آب و مواد غذايي مركز مديريت بيماري هاي وزارت بهداشت در اين باره مي گويد: مواد تشيكل دهنده غذاها و نوشيدني ها توسط دستفروشان در سطح شهرها، بهداشتي نبوده و تمامي آنها از نظر وزارت بهداشت و درمان كشور آلوده هستند چون كه در بسياري از موارد با انجام آزمايش بر روي آنها ثابت شده كه اين خوراكي ها از موادي غير از مواد خوراكي مجاز تهيه شده اند.
دكتر محمود سروش در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي افزايد: در موارد قبلي 700 كيلو آب زرشك آلوده توسط دستفروشان ميان مردم توزيع شده بود كه توسط نيروهاي بهداشتي وزارت بهداشت معدوم شد چون اين نوشيدني ها نه تنها آلوده بودند بلكه مخلوطي از جوهر قالي، آب و مقدار كمي آب زرشك تهيه شده بود.
وي اظهار مي دارد: بي احتياطي توزيع كننده هاي مواد غذايي در سطح شهر بسيار مهم است چون منشا بسياري از بيماري ها در اين زمينه است و با وجود اينكه مسوولان بهداشت و درمان در اين خصوص بارها به توزيع كنندگان آموزش ها و هشدارهاي لازم را ارائه كرده اند اما بازهم شاهد اين گونه بي توجهي ها از سوي اين افراد هستيم.
سروش با بيان اينكه اگر مردم به توصيه هاي بهداشتي در خصوص سلامت آب و مواد غذايي به صورت جدي توجه كنند، ديگر مشكلي در اين زمينه نداشته و كسي بيمار نخواهد شد، مي گويد: مسئولان بايد به ساماندهي اين دستفروشان پرداخته و تصميم هاي جدي را در اين خصوص اتخاذ كنند.