خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه : اسلام ديني است كه ماهيتي جهاني دارد. اين دين از خاورميانه تا شمال آفريقا، از اروپا تا قلب آفريقاي سياه، از روسيه تا مناطق جنوب شرق آسيا را در برگرفته است. حضور اسلام براي مناطق بسياري از جهان يك تحول بزرگ و آغاز مقطعي جديد در تاريخ است به همين دليل گروه دين و انديشه خبرگزاري مهر به بررسي چگونگي ورود اسلام به كشورهايي مي پردازد كه فعاليتهاي اسلامي و همچنين حضور اوليه مسلمانان در آنها قابل توجه است.

به گزارش خبرنگار "مهر"، ايرلند نام رسمي كشوري در جزيره ايرلند به پايتختي دوبلين است، گاه از اين كشور به صورت "جمهوري ايرلند" نام برده مي ‌شود تا با ايرلند شمالي اشتباه نشود.

جمهوري ايرلند 80 درصد كل مساحت جزيره ايرلند را دربر مي گيرد. موقعيت جزيره ايرلند در غرب اروپا به طور عام به عامل تعيين كنندهاي براي جامعه ايرلندي و به طور خاص براي فرهنگ ايرلندي مبدل شده است.

جمهوري ايرلند از شمال و از غرب به اقيانوس اطلس شمالي و از شرق و جنوب شرقي به درياي ايرلند و تنگه سنت جورج منتهي مي شود. جزيره ايرلند در غرب انگلستان واقع شده است. طول مرزهاي بين المللي ايرلند 360 كيلومتر در شمال است كه در منطقه ايرلند شمالي با انگلستان هم مرز هستند طول سواحل اين كشور 1448 كيلومتر است.

دين در ايرلند

اكثريت مردم اين كشور را كاتوليك ها تشكيل داده اند به طوري كه مي توان گفت 92 درصد جمعيت كشور پيرو مذهب كاتوليك روم هستند. 3 درصد از مردم ايرلند خود را پروتستان مي دانند و پنج درصد باقي مانده را مسلمان، يهودي، ارتدكس  و ديگر فرقه هاي مسيحيت تشكيل مي دهند .

دومين فرقه بزرگ مسيحي پس از كاتوليك كليساي ايرلند است كه پيرو مذهب انگليكن محسوب مي شوند و در طول قرن بيستم با كاهش تعداد شركت كنندگان در كليسا و مراسم عشاي رباني رو به رو شد، اما بر اساس آمار سال 2002 تعداد اعضاي اين كليسا افزايش يافته است. كليساي پروتستان مشايخي از ديگر فرقه هاي بزرگ اين كشور است كه بدنبال آن از نظر تعداد اعضا كليساي متوديست قرار دارد. تعداد پيروان دين يهوديت در اين كشور نيز بسيار اندك است.

تاريخ ورود اسلام به ايرلند

به گزارش "مهر" ، تاريخ ثبت شده اسلام در ايرلند به دهه 1950 بر مي گردد. توصيف برخي از روزنامه هاي اين كشور از تاريخ ورود دين آسماني اسلام به ايرلند با ورود مهاجران ترك در اوايل قرن بيستم همراه است اما اينكه همه آنها مسلمان بوده  يا صرفا ترك بودند مشخص نيست.

تاريخ تأسيس نخستين انجمن اسلامي در ايرلند به سال 1959 باز مي گردد كه توسط دانشجويان مسلماني كه در اين كشور تحصيل مي كردند ساخته شد و آن را انجمن اسلامي دوبلين نامگذاري كردند و بعدها به فدراسيون اسلامي ايرلند تغيير نام داد.

پيش از ساخت نخستين انجمن اسلامي ايرلند، هيچ مسجدي  در دوبلين وجود نداشت و مسلمانان ابتدا از منازل شخصي خود و بعدها از سالن هاي اجاره اي براي اقامه نماز جمعه و نماز اعياد مختلف سود مي بردند. در سال 1969 دانشجويان مسلمان ايرلند با اقوام و برخي از سازمان هاي اسلامي و كشورهاي اسلامي با هدف جمع آوري كمك براي ساخت يك مسجد ارتباط برقرار كردند.

هشت سال پس از آن در سال 1976 اولين مسجد و مركز اسلامي ايرلند به عنوان يك ساختمان چهار طبقه در خيابان هارينگتون دوبلين افتاح شد.

چند سال پس از تأسيس اولين مركز اسلامي و مسجد در دوبلين اين مسجد براي جمعيت در حال رشد نمازگزاران مسلمان بسيار كوچك به نظر مي رسيد و متصديان اين انجمن اسلامي در صدد ساخت دومين مسجد شهر برآمده و ستادهايي را در راستاي جمع آوري كمك براي ساخت مسجدي بزرگتر تشكيل دادند.

در سال 1983 ساختمان فعلي مسجد و مركز اسلامي دوبلين كه خريداري شده بود تعمير و دفتر مركزي آن به ساختمان ديگري منتقل شد .

جمعيت شناسي و سابقه قومي مسلمانان ايرلند

بر اساس آماري كه ايرلند در سال 2002 تهيه كرد، 19147 هزار نفر از جميعت جمهوري ايرلند را مسلمانان تشكيل داده اند. همچنين آمار ايرلند شمالي در سال 2001 نشان مي دهد تعداد مسلمانان اين منطقه 1943 نفر بوده است.

گزارش خبرنگار "مهر" مي افزايد: جامعه مسلمانان ايرلند به نحو قابل توجهي داراي تنوع و گستردگي است و اعضاي جامعه اسلامي اين كشور را نمي توان بر اساس كشور طبفه بندي كرد، مي توان گفت كه قوميت غالبي در ميان جامعه اسلامي ايرلند وجود ندارد. مسلمانان اين كشور از جنوب و شرق آسيا، چين، اقيانوسيه و اندونزي به ايرلند مهاجرت كرده اند.

افزايش روز افزون مساجد جمهوري ايرلند شاهدي بر اين مدعا است كه جامعه مسلمانان علي رغم كوچك بودن در حال رشد و ثبات در جمهوري ايرلند است.