به گزارش خبرگزاري مهر، محمد السلواني نويسنده مغربي "گفتگو" را از منظر قرآن كريم و سنت نبوي در مقاله اي بررسي كرده كه اين مقاله در پايگاه اينترنتي جوريسبيديا منشتر شده است.
محمد السلواني در خصوص وضعيت گفتگوي بين اديان اظهار داشت: ارتباطي كه ميان رسالت اسلام و رسالت اديان گذشته چون يهود و مسيحيت وجود دارد، گزارشي بر اساس وحدت، الوهيت و ربوبيت براي همه جهانيان است، زيرا عقيده ايماني در همه كتابهاي آسماني و رسالتهاي انبياء الهي از زمان آدم (ع) تا محمد(ص) از پيروان اديان و انبياء خواسته است تا ايمان آورند و آنها را به وجود خاتم الانبياء بشارت داد. اما بعضي از مردم برخي از عقايد را بر اساس رنج، زحمت، لجاجت يا تعصب با وجود تحريف پذيرفتند، از اين رو انواع اعتقادات به وجود آمد كه اسلام با آنها بر اساس شيوه قرآن كريم در تعامل است.
با توجه به آيات قرآن كه سعي در ايجاد امتي واحد دارد، روند اين شيوه را بر اساس گفتگو يا ارتباط با اديان قرار داد و در اين ميان هيچ چاره اي جز مقارنه و مقايسه كتابهاي اديان آسماني نيست تا در اين ميان جايگاه اسلام ميان غير مسلمانان تبيين شود.
گفتگو ميان اسلام و ديگر اديان آسماني بسيار مطلوب است، زيرا اين امر منجر به تحقق راههاي تفاهم، همزيستي و تثبيت اساس ارزشهاي فاضله مي شود. بنابراين گفتگوي اسلام با غرب نيز بايد به گونه اي صورت گيرد كه غرب اسلام را به صورت دقيق و عميق بشناسد و با آموزه هاي آن آشنا شود.
گفتگو تنها از مبدأ تسامح سرچشمه نمي گيرد، بلكه از احترام به عقايد ديگران نيز مشتق مي شود زيرا تسامح تضمين كننده روابط تربيتي است و جز با شناخت ديگري به دست نمي آيد و خشونت تعبيري براي تجاهل يا اكراه است پس به منظور دوري از اين مسائل احترام و تسامح را در گفتگوي با ديگران بايد رعايت كرد.
در مسئله گفتگو با ديگران نكته مهم اين است كه تنها بايد در زمينه اديان و مسائل ديني صورت گيرد، يعني به ارائه ديدگاهها و آراء ديني خود بپردازند و اين مجال زماني براي تبليغ و تبشير ديني نيست و يا منازعات و مسائل سياسي در اين خصوص هيچ جايگاهي ندارد.
بعد از اينكه مسئله برخورد تمدنها و تأثير منفي آن در جهان با اشاعه جنگ و بيزاري مطرح شد، انواع درگيريها و جرايم به وجود آمد و موجب شد تا صداي عدالتخواهان و صلح دوستان بلند تا ضرورت توقف جنگها، از بين رفتن برخوردها و درگيريها، اشاعه روح گفتگوي تمدنها و تسامح انساني مطرح شود.
زماني كه دعوت به گفتگوي تمدنها از سوي مسلمانان مطرح شد دعوتي جهاني بود كه سعي داشت تا رابطه اي بر اساس گفتگو و تبادل فرهنگي ايجاد كند تا مسائل انساني چون آباداني زمين، خدمت به انسان، برطرف كردن درگيريها، جنگ، ايجاد برادري، اخوت و كرامت انساني به وجود آيد.