به گزارش خبرنگار مهر، احمد میدری در همایش تخصصی حمایت و سلامت خانواده که صبح امروز در کمیته امداد برگزار شد، اظهار داشت: در حال حاضر میزان فقر در جامعه با توجه به افزایش نرخ ارز و تورمی در سال های قبل و دوران تحریم، افزایش پیدا کرده که برای کاهش آسیب های ناشی از فقر، دستگاه های مسئول در حمایت اجتماعی مانند کمیته امداد، وزارت رفاه، بهزیستی، شهرداری، بنیاد مستضعفان و بنیاد مسکن همکاری و اقدامات لازم را انجام دهند و همچنین در حوزه اقتصاد کلان کشور نیز باید برنامه ریزی های لازم برای کاهش آسیب های ناشی از فقر انجام شود.
وی افزود: تا زمانی که در حوزه سیاست های کلان کشور تصمیمات درستی برای حمایت های اجتماعی اتخاذ نشود، تحول اساسی در کشور انجام نخواهد شد.
معاون رفاهی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه در حوزه حمایت های اجتماعی باید یک نظام یکپارچه و شبکه منسجمی تشکیل شود، اظهار کرد: متاسفانه در حال حاضر شاهد شبکه منسجمی از خدمات حمایت های اجتماعی نیستیم و در حوزه حمایت ها در کشور ضعف داریم.
وی به تحلیل و پژوهشی که در وزارت رفاه در مورد فقر چند بعدی انجام شده، اشاره کرد و ادامه داد: فقر درآمدی و فقر قابلیتی یا چند بعدی محاسبه شده است به طوری که میزان درآمد خانواده ها نسبت به هزینه های زندگی در فقر درآمدی و همچنین میزان دسترسی مردم و خدمات زیربنایی مانند آب، گاز، برق، مسکن، آموزش و بهداشت در فقر قابلیتی محاسبه شده است.
به گفته میدری، اندازه گیری فقر بر اساس بودجه خانوار صورت گرفته است و بر این اساس نقشه فقر هم در سطح استان و هم شهرستان های کشور محاسبه شده که می توان اولویت های تغییر زیرساخت ها را سنجید.
وی به یافته های این پژوهش اشاره کرد و افزود: بر اساس آن مشخص شد که در جامعه شهری، ۶۰ درصد افراد در معرض هیچگونه آسیبی نیستند و از نظر درآمد و زیرساخت کمبودی ندارند.
معاون رفاهی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: همچنین در مورد زیرساخت ها نیز ۱۸ درصد افراد جامعه فقیر محسوب میشوند که به زیرساخت های آموزشی، مسکن و... دسترسی ندارند و همچنین ۱۲ درصد خانوارها در مناطق شهری از لحاظ قابلیتی و درآمدی آسیبپذیرند و ۲۸ درصد نیز از لحاظ درآمدی فقیر هستند.
میدری گفت: فقر را بر اساس کد ملی محاسبه کردیم و بر اساس آن تاکنون بیش از ۳ میلیون نفر یارانهیشان حذف شده که البته ۱۰ تا ۱۵ درصد خطا داشتیم که باید با کار میدانی برطرف شود.
در حوزه حمایت های اجتماعی نباید باید شبکه منسجمی وجود داشته باشد
وی با تاکید بر اینکه در حوزه حمایت های اجتماعی نباید به دنبال متولی خاصی باشیم بلکه فقط باید شبکه منسجمی وجود داشته باشد، گفت: یک نهاد حمایتی همزمان نمی تواند تمامی خدمات مورد نیاز را ارائه دهد و بودجه کافی نیز در دست ندارد به طوری که در حوزه معلولان، بهزیستی که متولی آنها است یک هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار دارد که ۵۰۰ میلیارد تومان آن را برای ارائه خدمات مختلف باید به یک میلیون و ۲۰۰ هزار معلول اختصاص دهد که با این بودجه نمی توان اقدام موثری انجام داد.
معاون رفاهی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به اختلاف میان بهزیستی و آموزش و پرورش برای تعلیم و تربیت کودکان زیر ۶ سال اشاره کرد و افزود: در این خصوص اختلاف اساسی میان این دو دستگاه وجود دارد و هر چقدر سعی شده اینها کمک کننده یکدیگر باشند، نشده و هر دستگاه می گوید متولی، من هستم در حالی که وظیفه ما در حوزه حمایت های اجتماعی، همکاری های مشترک تمام دستگاه ها است.
در راستای کاهش فقر تاکنون موفق نبوده ایم
میدری تصریح کرد: بهزیستی و امداد به تنهایی نمی توانند به جنگ فقر در کشور بروند و این موضوع از توان هر دستگاه هایی خارج است و همچنین در حوزه ساختار کلان کشور نیز نباید تصمیمی گرفته شود که موجب آسیب پذیری دهک های پایین جامعه شود. باید با حمایت دولت و مجلس در راستای کاهش فقر اقدام کنیم که متاسفانه تاکنون در این خصوص موفق نبوده ایم.
وی به بودجه دستگاه های حمایتی انتقاد کرد و گفت: در سال ۹۵ در حوزه حمایت های اجتماعی ۵۸ هزار میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده و ۴۰ هزار میلیارد تومان نیز در سازمان هدفمندی اختصاص یافته که در این میان سهم امداد و بهزیستی فقط ۵ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان برای خدمات رسانی به بیش از ۳ میلیون خانواده است.
معاون رفاهی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: این در حالی است که دولت به صندوق بازنشستگی کشوری ۱۹ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان و به تامین اجتماعی نیروهای مسلح ۱۶ هزار میلیارد تومان کمک می کند و در مجموع ۳۵ هزار میلیارد تومان به این دو صندوق کمک می کند که در مجموع فقط ۲ میلیون خانواده تحت پوشش آنها هستند و پول حمایت های اجتماعی که باید به سه دهک پایین جامعه کمک شود به صندوق های بازنشستگی پرداخت می شود.
میدری افزود: از سوی دیگر بنیاد شهید و امور ایثارگران ۹ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بودجه دارد که برای اشتغال جانبازان ۴۵ درصد، ۴ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است.
وی تاکید کرد: اولویت بندی فقر در دستگاه ها وجود ندارد در حالی که هم به دولت و هم به دفتر مقام معظم رهبری و مسئولین، وضعیت فقر در کشور اطلاع داده شده که باید فکری اساسی شود.
به گفته معاون رفاهی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با این اعتبارات نمی شود فقر را در کشور کنترل کرد.