کرمان – باتلاق بین‌المللی جازموریان مدت‌هاست به دلیل احداث سدهای بالادست و خشک‌سالی بیابان شده است و به‌جای مقصد اصلی پرندگان مهاجر به مرکز بحرانی ریزگردها تبدیل‌شده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – اسما محمودی: جازموریان مهم‌ترین حوزه داخلی آبریز استان کرمان است، وجود این تالاب و باتلاق اطرافش برای مردم جنوب کرمان تا چند سال قبل منشأ برکات بی‌شماری در خصوص تأمین آب موردنیاز منطقه و افزایش سطح رطوبت جنوب کرمان و تأمین علوفه موردنیاز دامداران بود.

جازموریان بیابان شد

اما حالا جازموریان بیابانی شده است بی‌آب‌وعلف که مهم‌ترین منطقه بحرانی استان کرمان در خصوص بروز پدیده ریزگردها است.

با آغاز وزش بادهای گرم و خشک جنوب کرمان که از اواسط بهار تا انتهای تابستان ادامه دارد بستر خشکیده جازموریان مهمانان ناخوانده‌اش را به سراغ شهرهایی می‌فرستد که برای تأمین آب آن‌ها بر روی سرشاخه‌های تأمین آب جازموریان سد احداث‌شده است.

از سوی دیگر با از دست رفتن این حوزه آبریز غنی در جنوب کرمان صدها هکتار علفزار و جنگل‌های انبوه در اطراف این باتلاق خشک‌شده و به بیابانی مملو از خوار برای چرای شترها تبدیل‌شده است.

جازموریان در نوبت شورای عالی آب کشور قرارگرفته است و فعالان محیط‌زیست امیدوارند با این کار روزنه‌های امید به روی این منطقه گشوده شود.

استاندار کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر یکی از مهم‌ترین هدف‌های دولت در استان را حفاظت و نگهداری از محیط‌زیست و به‌خصوص جازموریان دانست

برای احیای جاموریان هر آنچه بتوانیم انجام می دهیم

علیرضا رزم حسینی تأکید کرد: در استان عزم مسئولان برای احیای این تالاب جدی است و درواقع هر آنچه بتوانیم برای حل این مشکل انجام می‌دهیم.

وی تصریح کرد: هم‌اکنون این منطقه به مرکز ریز گردها تبدیل‌ و موجب مشکلات زیست‌محیطی برای مردم شده است.

استاندار کرمان افزود: این مشکل باید درگذشته مهار می‌شد اما هم‌اکنون ما سعی می‌کنیم با اتخاذ تدابیری در سطح ملی مشکل را رفع کنیم.

وی گفت: طرح نجات جازموریان باید توسط کارشناسان و مراکز علمی نهایی و آماده اجرا شود تا با همکاری همه‌جانبه در استان و کشور مشکلات این بخش پایان یابد.

حق آبه نیاز اصلی برای حیات مجدد مهمترین حوزه آبریز بزرگترین استان کشور

محمد تاجیک فعال محیط‌زیست در گفتگو با مهر در خصوص این منطقه گفت: رودخانه‌های بم پور و هلیل رود مهم‌ترین حوزه‌های آبریز جازموریان هستند اما درواقع هم‌اکنون سطح بهره‌برداری از این دو رودخانه دائمی جنوب شرق کشور آن‌قدر بالاست که عملاً آب به جازموریان نمی‌رسد.

وی ادامه داد: هلیل رود در کرمان قرار دارد و بم پور در سیستان بلوچستان و بر روی هر دو این رودخانه‌ها چندین سد بناشده و حق آبه جازموریان نیز اختصاص نمی‌یابد.

هلیل رود در کرمان قرار دارد و بم پور در سیستان بلوچستان و بر روی هر دو این رودخانه‌ها چندین سد بناشده است و حق آبه جازموریان نیز اختصاص نمی‌یابد

تاجیک ادامه داد: مهم‌ترین مشکل موجود در مسیر آبگیری جازموریان هم همین سدها هستند جالب اینکه جازموریان در حال حاضر برای شهرهایی بحران شده که جلوی انتقال آب به جازموریان را گرفته‌اند تا آب آن‌ها تأمین شود.

وی افزود: درگذشته جازموریان شامل یک تالاب دائمی، منطقه باتلاقی و منطقه علفزار بود و هکتارها جنگل و بوته‌زار نیز در اطراف بم پور و هلیل رود وجود داشت اما حالا همه این‌ها ازدست‌رفته است.

تاجیک گفت: با وزش کوچک‌ترین بادی شاهد بروز ریزگردها در منطقه هستیم، این رویه به دلیل دخالت‌های انسانی روی‌داده و نمی‌توان تنها خشک‌سالی و یا برداشت بی‌رویه آب را دلیل بحران جازموریان بدانیم.

این فعال محیط‌ زیست افزود: بر روی بسیاری از رودخانه‌های فصلی هم طرح‌های استحصال آب اجراشده و عملا حتی یک قطره آب به جازموریان نمی‌رسد.

صدها گونه گیاهی و جانوری از بین رفته است

وی افزود: متأسفانه صدها گونه جانوری و گیاهی منطقه از بین رفته‌اند و دامداران هم دیگر این منطقه را برای چرای دام مناسب نمی‌دانند و در حال کوچ از منطقه هستند.

وی گفت: شخصاً عقیده دارم اگر حق آبه جازموریان اختصاص یابد برداشت‌های آب از منطقه نمی‌تواند منجر به خشک شدن آن شود اما در حال حاضر همان مقدار محدود آبی که در لایه‌های زیرین خاک نیز مانده توسط هزاران حلقه چاه مجاز و غیرمجاز در منطقه برداشت می‌شود.

محمد صفرزاده، مدیرکل محیط‌زیست استان کرمان نیز جازموریان را از بحرانی‌ترین مناطق استان دانست و خواستار حل این مشکل با همکاری سازمان‌ها و ادارات و مردم محلی شد و افزود: شاهد از بین رفتن رطوبت خاک در جازموریان هستیم و همین مسئله باعث شده با وزش اولین باد گردوغبار و طوفان شن راه بیفتد.

 

حق آبه ای که به جازموریان نرسیده خشک می شود

وی افزود: کارگروه احیای تالاب جازموریان تشکیل‌شده و قرار است با الگوبرداری از احیای دریاچه ارومیه طرحی جامع و تفصیلی برای نجات این تالاب تدوین و اجرا شود.

وی اختصاص حق آبه به جازموریان را ضروری دانست و افزود: سدهایی بر روی رودخانه‌های اصلی تأمین آب جازموریان احداث‌ شده است که باید حق آبه جازموریان را اختصاص دهند.

وی گفت: در این خصوص پیگیری شده و گفته می‌شود وزارت نیرو حق آبه را اختصاص می‌دهد اما به دلیل فاصله سدها تا جازموریان و احداث کانال‌هایی در مسیر رودخانه و برداشت‌های غیرمجاز این حق آبه هدر می‌رود.

احیای جازموریان این روزها یکی از خواست‌های اصلی و مهم مردم جنوب استان کرمان است و برنامه‌ریزی و عزم مسئولان استان کرمان نیز در راستای حل بحران این منطقه متمرکزشده است، در این شرایط به نظر می‌رسد همراهی و برنامه‌ریزی مسئولان در سطوح ملی شاه‌کلید رفع مشکلات جازموریان است تا شاید بار دیگر این تالاب مرکزی فلات ایران نفسی تازه بکشد.