به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مرکز خبر حوزه، آیت الله العظمی عبدالله جوادی در درس اخلاق هفتگی خود که در بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء برگزار شد، به مسئله مهم انتخابات پیش رو و شرکت در آن اشاره کرد و بر حضور پرشور، حماسی و عقلی همراه با انتخاب اصلح از روی دانش، تفکر و عقل عملی مردم تأکید کرد.
وی اظهار داشت: همه در انتخابات شرکت کنند و فردی را به خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی بفرستند که هر از لحاظ پاک باشد و بتواند پرچم این انقلاب را به دست صاحب اصلیاش برساند.
این مفسر قرآن کریم در ادامه ابراز داشت: بحث اخلاقی از اینجا شروع میشود که خدای متعال در درون نهاد آدمی سرمایهای قرار داده که با آن سرمایه نظام هستی را بشناسد و این بیان نورانی رسول اکرم(ص) است که فرموده «بدترین دشمنان در درون خود انسان است»، این سخن بدان معنا است که خدای متعال انسان را در عین حال که خلق العظیم خلق کرده، خود هم خالق بیهمتای است و این عدا عدو که در درون آدمی وجود دارد، نه اینکه خدا در درون انسان این عدا عدو را قرار داده است.
وی بیان داشت: این عدو؛ عدو به خود انسان بر میگردد، یعنی آدمی خود باعث این مشکلات و ناهنجاری و ناامنیها میشود.
آیت الله جوادی آملی در ادامه افزود: کار دشمن بیرون، از بین بردن سرزمین و مال و اموال است؛ اما دشمن درون که انسان خود باعث رشد آن میشود، کارش از بین بردن ایمان است.
وی گفت: خدا انسان را زیبا در کل نظام هستی آفریده و حتی این زیبایی در درون هر آدمی هم وجود دارد، مانند حسن خلق، صدق و کمال که همگی از صفات عالیه نفسانیهاند و برای به سعادت رساندن در انسان قرار داده شده است.
این مرجع تقلید ادامه داد: اما، آدمی در این خلق زیبا دست کاری میکند و چیزهای که نباید بشنود، میشنود، سخنانی که نباید بگوید، برزبان جاری میکند و هم خود را به بیراه میبرد و هم دیگران را به بیراه میکشاند و نتیجه آن این میشود که در درون خود به جای پرورش کمال، مار و عقرب میپرواند.
وی بیان داشت: از اول خلقت و در حوزه ذات این مار و عقرب در آدمی نبوده، بلکه به مرور زمان انسان اینها را به وجود آورده و ساخته است و از حسن خلق عظیم دور شد.
استاد سطوح عالی حوزه گفت: مسئله علم اخلاق غیر از موعظه و پند است چون اخلاق، علم برهان و معرفتشناسی است و با موضوع و محمول سر کار دارد.
وی عنوان کرد: خدا در درون آدمی رهبرانی چون عقل نظری و عملی و فکر و اندیشه و فطرت پاک را به وجود آورده و اینها سرمایهاند تا از رهگذر آنها به کمال عالیه رهنمود شود؛ اگر انسان در این سرمایه خلل ایجاد کند و بجای گوش به فرمان عقل عملی و نظری به شهوت و هم و خیال توجه کند این همان به بیراه رفتن است.
آیت الله جوادی آملی ادامه داد: خدا متعال فرموده «قلب و اعضاء و جوارح خود را در کنار هر علمی قرار ندهید» چون همه شنیدید اینها علم نیستند چون بعضی عالم بیعمل هستند، زمانی که بیگانه وارد درون آدمی شد، به این راحتی از درون بیرون نمیرود، بلکه با صاحبخانه درگیر میشود و مخزن اصلی را ویروسی میکند و باعث بیراه آدمی میشود.
وی ادامه داد: زمانی که بیگانه وارد نهان پاک شد عقل عملی و اندیش ور را به اسارت میبرد و بر او عقل عملی حاکم میشود و باعث تولید مار و عقرب در نهان آدمی میشود.
این مفسر قرآن کریم گفت: خدا انسان را خلق العظیم و آنچه لازمه کمال هویت است آفریده و به او داده و میتواند همتای فرشتگان شود و بسیاری از اوصافی که برای فرشته است را برای انسان هم ذکر میکند و آدمی هم میتواند به این اوصاف برسد.
وی گفت: ولی انسان با قلم و علم وسخن خود این اوصاف فرشته خوی را از بین میبرد و با گفتار خود به دیگران نیش زبان میزند، آبروی هم را میبرند.
آیت الله جوادی آملی ادامه داد: اگر انسان با وهم و خیال باطل زندگی کند این زیبایی درونی را از بین برده و موجب به اسارت گرفتن عقل عملی و فطرت شده و که متولی اراده و جزم است.
وی افزود: خدا در قرآن فرموده «به خود خیانت نکنید چون آنچه در درون نهاد شما آفریده شد، شما امین آنید نه مالک؛ زمانی که امانتدار شدید باید به وظیفه خود درست عمل کنید و یک وظیفه شما این است که این امانت را در پایان کار سالم تحویل خالق هستی دهید.
مرجع تقلید شیعیان گفت: «امن یجیب» هم در حقیقت اشاره به همین معنا است، که آدمی امانتدار است و نباید در حق و گوش و چشم خیانت کند، ولی خدا فرموده «بعضیها خیانت میکنند»، اگر انسان خیانت کرد در واقع خود را بیراه برده و خود را به اسارت گرفته است.