به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از «آسوشیتدپرس»، شرکت دولتی گاز ترکمنستان، شرکت «اینتر استیت گس سیستمز» پاکستان، «گس اینترپرایز» افغانستان و شرکت «گایل» هند با امضای توافقی تامین این سرمایه را برعهده گرفته اند.
ترکمنستان پیشاپیش ساخت خط لوله تا مرز افغانستان را آغاز کرده است.
«یاغشیگلدی کاکایف» معاون نخست وزیر ترکمنستان با اشاره به این توافق که عصرروز گذشته امضا شد گفت: امضای توافق، راه را برای تاسیس کنسرسیومی با هدف کارهای بیشتر، هموار خواهد کرد.
وی افزود: این سرمایه گذاری، برای کارهای مهندسی به منظور مسیریابی و پژوهش های زیست محیطی هزینه خواهد شد.
لازم به ذکر است که پیش از این اعلام شده بود که خط لوله یادشده، با بیش از ۱۸۰۰ کیلومتر طول تا سال ۲۰۱۹میلادی راه اندازی خواهد شد و بیشینه ظرفیت انتقال گاز در آن، ۳۳ میلیارد متر مکعب در سال خواهد بود.
گفتنی است که مراسم کلنگ زنی پروژه خط لوله تاپی ۱۳ دسامبر ۲۰۱۵ و با حضور سران ۴ کشور ذینفع در ترکمنستان برگزار شد. این پروژه در بخش سرمایه گذاری با مشکلات جدی مواجه است و برآورد شده که برای اتمام آن نیازمند تقریبا ۱۰ میلیارد دلاراست.
در ابتدا قراربود که شرکت «توتال» فرانسه یا برخی شرکت های ژاپنی و کره جنوبی برای احداث این طرح سرمایه گذاری و مشارکت کنند، اما تا کنون هیچ گونه قرارداد رسمی در این زمینه امضا نشده است.
طرح تاپی برای ترکمنستان که اقتصاد آن به شدت به تجارت انرژی وابسته است، یک طرح حیاتی است و این کشور سخت تلاش می کند به رغم چالش های فراوان در مسیر عملی شدن، افغانستان، پاکستان و هند را به عنوان کشورهای نیازمند انرژی، نسبت به اجرا و عملی ساختن آن علاقمند سازد.