به گزارش خبرگزاری مهر، دومین نشست هم اندیشی اتاق شمس شنبه ۲۸ فروردین همراه با رونمایی از پوستر «اتاق شمس» با حضور امیر تاجیک مدیر شبکه برگزار شد.
سعید انبارلویی مدیر کل آرشیو مرکزی و کتابخانه رسانه ملی، محمدرضا اصلانی، سعید رشتیان، مهرداد اسکویی، محمد آفریده، ارد زند، مهرداد زاهدیان، حمید دهقان پور، علیرضا کریمی صارمی، سعید توکلیان، محمدرضا بهشتی منفرد، بهاره للهی، ابوالقاسم ناصری مدیرگروه تولید شبکه و علیرضا نوروزی مدیر مالی شبکه حاضران در این مراسم بودند. نادر طالب زاده، محمدعلی فارسی، محمدمهدی طباطبایی نژاد، فرید فرخنده کیش و احمد ضابطی جهرمی نیز از جمله اعضای این اتاق بودند که به دلیل گرفتاری کاری امکان حضور پیدا نکردند.
تاجیک در این جلسه با اشاره به اینکه اتاق شمس مکانی است که در آن همه با هم برای اعتلا و پیشرفت سینمای مستند تلاش می کنند، افزود: با تجمیع امکانات بخش خصوصی و دولتی تلاش می کنیم به این هدف برسیم. ما می توانیم واحدهای فرهنگی مختلف از جمله مساجد و دانشگاه ها را با فیلم های مستند ارزشمند تجهیز کنیم. ما نیاز داریم سازوکار آرشیو را در مراکز مختلف داشته باشیم و همه این امور با هدف گسترده کردن سینمای مستند توسط رسانه ملی به انجام خواهد رسید. البته شرط ما برای تجهیز مراکز مختلف، آمادگی و پویایی و ضابطه مند بودن آنان است.
در ادامه اصلانی با اشاره به اهمیت آرشیو و خلأ آن در سینما و تلویزیون ایران گفت: سینمای وسترن آمریکا یکی از جنایت آمیزترین وقایع بشری را با سینما به عنوان تاریخ حماسی خود ترسیم کرده است. ما باید تلاش کنیم با بهره گیری درست از ظرفیت سینما، تاریخ عمیق، انسانی و والای خود را به جهان معرفی کنیم و توجه به آرشیو سینمای مستند، توجه به تاریخ و هویت ما است.
وی افزود: در دهه ۴۰ مستند داستانی را ما ایرانی ها بنیانگذاری کردیم و هیچ کشوری مستند نداشت. ما در سینمای مستند جهان تحولات بسیاری ایجاد کردیم که به آنها بی توجهی شده است. از این رو من راه اندازی اتاق شمس را یک اتفاق بزرگ میدانم و امیدوارم نقش موثری داشته باشد.
انبارلویی نیز در این نشست با بیان اینکه در مرکز آرشیو در یکی دو سال گذشته برای تجمیع آرشیو سازمان و بهبود شرایط آن به دستور ریاست سازمان تلاش می شده، تاکید کرد: منابع آرشیوی از دهه های قبل وجود دارد اما بازشناسایی نشده است. ۴۰۰ هزار حلقه نگاتیو و پزتیو در آرشیو وجود دارد و ما دسته بندی آنها را در دستور کار داریم. مثلا تا به حال به قدیمی ترین نگاتیو موجود که مربوط به سفر ناصرالدین شاه به فرنگ است توجه خوبی برای ارتقا کیفیت آن و در معرض دید مخاطبان قرار دادنش نشده است. بازسازی و نمایش برخی از این تصاویر نیازمند زمان است.
در ادامه اسکویی در سخنانی گفت: من فکر می کنم راه اندازی موزه سینمای مستند تلویزیونی ضروری است. نوشتن تاریخ سینمای مستند نیز در اولویت قرار دارد. داشتن یک میز تحقیقاتی برای پژوهش مستندها نیز امر شایسته ای است. همچنین ارتباط با نهادها امری مهم است و به ویژه باید با دانشگاه ها ارتباط بگیریم. سایتهایی در جهان هست که فیلمهای مستند جهانگردان از نقاط مختلف ایران را به فروش میگذارند. مثلا یک اتریشی از نصف ایران در دهه ۵۰ تصویر دارد.
همچنین زاهدیان در سخنانی گفت: ما مطلقا آرشیو ملی نداریم. من به خیلی از آرشیوهای دنیا سر زدم اما در کشور خودمان آینه شکسته ای داریم که تکه های آن در سراسر کشور پراکنده است و جمع آوری کردن این تکه ها و در کنار هم قرار دادنشان برای رسیدن به تصویر واحد پایمردی می خواهد.
کریمی صارمی با بیان اینکه با آغاز به کار اتاق شمس پنجره ای به سوی پژوهش و نگاه علمی گشوده شده، اظهار کرد: ما امیدواریم جامعه دانشگاهی و دیگر نهادها بازوی کمکی اتاق شمس برای راه اندازی یک آرشیو ملی باشند. من به شخصه از اینکه درهای بسته باز میشود، ذوق زده هستم.
در ادامه آفریده در سخنانی گفت: اتاق شمس می تواند اتاق همفکری، مشاوره، همکاری و همدلی باشد و امیدواریم با راه اندازی اتاق شمس و تعامل سازنده همه موثرین در این حوزه، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر سینمای مستند باشیم.
رشتیان نیز بیان کرد: اتاق شمس اتفاق خوبی است تا درباره تجربیات گذشته حرف بزنیم و از تکرار اشتباهات بپرهیزیم. افراد مختلفی هستند که آرشیوهای شخصی دارند و به نظرم ابتدا باید آنها شناسایی شوند.
همچنین ارد زند در سخنانی گفت: من هم از صحبت درباره آرشیو شگفت زده شدم. خوشحالم شبکه مستند قدم بزرگی برداشته و فیلمهای آرشیوی را در قالب گنجینه به نمایش در می آورد.
در ادامه دهقان پور در سخنانی بیان کرد: باید در زمینه حمایت از تولید و حمایت از پخش به زمینه های مشترک و راهکارهایی برسیم و نهادهای مختلف را درگیر کنیم. جایگاه سینمای مستند بسیار ارزشمند و مهم است و باید بهترین افراد در آن حضور داشته باشند. حتی جا دارد که به جای چهار واحد مستندسازی در دانشگاه، رشته ای به این نام وجود داشته باشد.
در ادامه توکلیان با اشاره به اینکه مستندسازان جوان نیاز به مباحث آموزشی دارد و در ۵۹ دفتر انجمن سینمای جوان نیز دوره آموزشی طراحی شده، بیان کرد: ما یک دوره هفت ماهه فیلمسازی و سپس دوره یک ماهه مستندسازی داریم و این پشتوانه آموزشی در اتاق شمس نیز میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
مرتضی رزاق کریمی نیز با ابراز امیدواری نسبت به اینکه تدابیری برای ساماندهی آرشیو در نظر گرفته شود و در سازمان های دیگر نیز گسترش پیدا کند، با اشاره به شرایط فعلی سینمای مستند گفت: سال گذشته ۱۳۰ فیلم بلند مستند تولید شد که بخش اعظم آن توسط بخش خصوصی ساخته شده است در حالی که یک دهه پیش سالی یک مستند بلند هم ساخته نمیشد. ما سال گذشته شاهد این بودیم یک فیلم مستند بازسازی شده یعنی «ایستاده در غبار» در جشنواره فیلم فجر با آثار نمایشی رقابت میکند و بهترین میشود.
تاجیک نیز با اشاره به سیاست تولید آثار مشارکتی که توسط سرافراز در معاونت برون مرزی عملیاتی شد، تأکید کرد: هم اکنون در مدیریت کلان سازمان نیز این سیاست دنبال می شود. چنانچه اخیرا در دیدار سرافراز با رییس شبکه زد دی اف آلمان نیز بر موضوع تولیدات مشترک تأکید شد.
همچنین بهشتی در سخنانی بیان کرد: اتصال اتاق شمس به فیلمسازان سراسر کشور دغدغه ما در انجمن سینمای جوان است.
مدیر شبکه مستند سیما نیز در پایان از احتمال برگزاری یک نشست مشترک با ریاست سازمان صداوسیما در آینده نزدیک خبر داد.در پایان این مراسم از پوستر اتاق شمس رونمایی شد.