قم - استاد حوزه علمیه قم گفت: امام جواد(ع) با وجود عمر کوتاه خویش نقش مؤثری در تبلیغ و ترویج دین اسلام داشتند و در کنار مبارزه با ظلم به تبیین و نشر مکتب اهل بیت(ع) پرداختند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - مژگان فرهنگیان: امام نهم شیعیان حضرت جواد(ع) در سال ۱۹۵هجری در مدینه متولد شدند و هنگام شهادت پدر تنها ۸ سال داشتند و پس از شهادت جانگداز حضرت رضا(ع) در اواخر ماه صفر سال ۲۰۳ مقام امامت به فرزندشان امام جواد الائمه(ع) انتقال یافت.

مأمون خلیفه عباسی که همچون سایر خلفای بنی عباس از پیشرفت معنوی و نفوذ باطنی امامان معصوم و گسترش فضایل آن‌ها در بین مردم هراس داشت، سعی کرد ابن الرضا(ع) را تحت مراقبت خاص خویش قرار دهد.

از روش‌هایی که مأمون در مورد حضرت رضا(ع) به کار می‌بست، تشکیل مجالس بحث و مناظره بود، مأمون و بعد معتصم عباسی می‌خواستند از این راه به گمان باطل خود امام(ع) را در تنگنا قرار دهند.

در مورد حضرت جواد(ع) نیز چنین روشی را به کار بستند، به خصوص که در آغاز امامت هنوز سنی از عمر امام جواد(ع) نگذشته بود، در حالی که مأمون نمی‌دانست که مقام ولایت و امامت که موهبت الهی است و بستگی به کمی و زیادی سال‌های عمر ندارد.

حضرت جواد(ع) در دوره‌ای که فرقه‌های مختلف اسلامی و غیر اسلامی در میدان رشد و نمو یافته بودند و دانشمندان بزرگی در این دوران، زندگی می‌کردند و علوم و فنون سایر ملت‌ها پیشرفت نموده و کتاب‌های زیادی به زبان عربی ترجمه و در دسترس قرار گرفته بود، با کمی سن وارد بحث‌های علمی شدند و با سرمایه خدایی امامت که از سرچشمه ولایت مطلقه و الهام ربانی مایه گرفته بود، احکام اسلامی را مانند پدران و اجداد بزرگوارش گسترش دادند و به تعلیم و ارشاد پرداخت و به مسائل بسیاری پاسخ گفتند.

امام جواد(ع) و امامت در سنین کودکی

حجت الاسلام سید محمد واعظ موسوی عضو مجلس خبرگان رهبری در گفت‌و‌گو با خبرنگار مهر، می‌گوید: امام جواد(ع) پس از شهادت امام رضا(ع) در سن ۸ سالگی به امامت رسیدند و حدود ۱۷ سال مسئولیت ارشاد و رهبری معنوی جامعه اسلامی را به عنوان امام شیعیان برعهده داشتند که حدود ۱۵ سال از امامت ایشان همزمان با خلافت مأمون و دو سال دیگر نیز مقارن با حکومت معتصم بود.

استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه امام جواد(ع) نخستین امامی است که در سنین کودکی به امامت رسید، افزود: در دوران امامت امام رضا(ع) برای مردم و همچنین بسیاری از علما این سئوال ایجاد شد که چه کسی پس از امام رضا(ع) امامت جامعه اسلامی را بر عهده دارد که علی بن موسی رضا(ع) به امام جواد(ع) که پسر بچه‌ای ۴ ساله بودند اشاره کردند و آن حضرت را به عنوان جانشین و امام پس از خود معرفی کردند.

وی ادامه داد: پس از اینکه امام رضا(ع) فرزند خردسال خویش را به عنوان امام پس از خود معرفی کردند بسیاری از افراد متعجب شدند که چگونه می‌شود در شخصی در سنین کودکی به امامت برسد که امام رضا(ع) فرمودند که فرزند من در دامن عصمت متولد شده و باید رهبری جامعه را بر عهده بگیرد و فرمودند حضرت عیسی(ع) نیز در سنین کودکی حجت خداوند بود.

امام جواد(ع) و تبیین و نشر مکتب اهل بیت(ع)

حجت الاسلام واعظ موسوی با بیان اینکه امام رضا(ع) با بیان شواهدی از قرآن همانند حضرت عیسی(ع) و حضرت زکریا(ع) جامعه شیعه را برای پذیرش امامت امام جواد(ع) آماده کردند، گفت: پس از شهادت هشتمین پیشوای شیعیان گروهی از مردم به دنبال برادر امام رضا(ع) رفتند، اما چون وی را در پاسخگویی به سئوالات خود ناتوان دیدند به سراغ امام جواد(ع) آمدند و با سئوال و جواب‌هایی که انجام دادند و قرائنی که مشهود بود به امام محمد تقی(ع) ایمان و اعتقاد پیدا کردند.

امام محمدتقی(ع) به عنوان شخصیت ممتازی که در سنین کودکی به امامت رسیدند بهترین الگو و سرمشق برای جوانان جامعه اسلامی هستند

وی بیان کرد: امام جواد(ع) از سویی با دستگاه حکومتی که با خاندان رسول خدا(ص) دشمنی را به حد اعلا رسانده بود مواجه بودند و از سویی دیگر با مراجعات شیعیان برای پاسخ سئوالات روبرو بودند، که بر این اساس در عصری بسیار حساس زندگی می‌کردند و در کنار مبارزه با ظلم و جور و ایستادگی در برابر خلفای باطل، به نشر و تبیین مکتب اهل بیت(ع) پرداختند.

استاد حوزه علمیه قم با اشاره به حضور امام جواد(ع) در مجالس علمی و پاسخگویی به شبهات دینی که توسط دشمنان مکتب اهل بیت(ع) ایجاد می‌شد، ادامه داد: مأمون اقدامات زیادی در راستای مقابله با امام جواد(ع) انجام داد و مناظره‌های علمی و بحث و گفت‌و‌گو میان امام جواد و دانشمندان برپا کرد تا شخصیت امام جواد(ع) را زیر سئوال ببرد؛ اما امام(ع) با پاسخ‌های قانع کننده دانشمندان و افراد حاضر در جلسه را انگشت به دهان کرد.

وی با اشاره به اینکه امام جواد(ع) پاسدار حریم وحی بود، گفت: امام جواد(ع) با وجود عمر کوتاه خویش نقش مؤثری در تبلیغ و ترویج دین اسلام داشت و توانست در مقابل دشمن ایستادگی و با ظلم و زور مقابله کند.

کمالات معنوی و نفوذ کلامی از مهم‌ترین خصوصیات اخلاقی امام جواد(ع) بود

حجت الاسلام واعظ موسوی با اشاره به مقام علمی دهمین پیشوای شیعیان و اقدامات ایشان در راستای تبیین معارف الهی، گفت: امام جواد(ع) از مرتبه دانش و کمالات معنوی و اخلاقی در اداره جلسات علمی برخوردار بودند؛ و نفوذ معنوی و کلامی آن حضرت سبب شد مأمون نتواند وجود چنین شخصیتی را تحمل کند و در سن ۲۵ سالگی آن امام‌‌ همان را به شهادت رساند.

این استاد حوزه علمیه با تأکید بر لزوم الگوگیری نسل جوان از امام جواد(ع)، عنوان کرد: امام محمدتقی(ع) به عنوان شخصیت ممتازی که در سنین کودکی به امامت رسیدند بهترین الگو و سرمشق برای جوانان جامعه اسلامی است، امام(ع) این موضوع را اثبات کرد که می‌توان در عین محدویت‌هایی که از سوی دشمنان ایجاد می‌شود بر همه مشکلات فائق آمد و در مسیر رضای الهی گام برداشت.

جوانان با الگوگیری از امام جواد(ع) زمینه سعادتمندی خود را فراهم کنند

وی با بیان اینکه از نظر عبادت امام جواد(ع) در اوج بندگی خداوند قرار گرفتند و هیچ‌گاه زر و زیور دنیا آن حضرت را از خداوند دور نکرد، تصریح کرد: دهمین پیشوای شیعیان با اخلاص در عبادت خود را به بالا‌ترین درجات معنوی رساندند و در اوج کمالات قرار گرفتند و هیچ‌گاه از مسیر هدایت دور نشدند و همواره در تلاش برای معاشرت با خردمندان هوشیار موجبات رشد و کمال اخلاقی را برای خود ایجاد کردند.

حجت الاسلام واعظ موسوی بیان کرد: سن کم نقصانی برای ائمه(ع) نیست و می‌توانیم در هر عصری امام جواد(ع) را برای جوانان به عنوان الگوی مناسب در عرصه‌های مختلف زندگی شخصی و اجتماعی معرفی کرده و با الگو گیری از این امام همام در مسیر سعادتمندی و عاقبت به خیری گام برداریم.

شیعیان با تأسی از امام جواد(ع) در مسیر رضای الهی گام بردارند

آیت الله محمد تقی پورمحمدی، عضو مجلس خبرگان رهبری نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار مهر، گفت: امام جواد(ع) در دهم ماه رجب سال ۱۹۵ هجری قمری دیده به جهان گشودند و به ابن الرضا(ع) شهرت داشتند که در دوران کوتاه عمر خویش در راستای نشر دین با حکومت مأمون روبرو شدند اما از هدف اصلی خویش که تبیین مکتب اهل بیت(ع) بود کوتاه نیامدند.

وی با اشاره به حدیثی از امام جواد(ع) ادامه داد: امام جواد(ع) تأکید کردند که نباید در عمل دوستدار خداوند باشی و در خلوت دشمن خداوند، که این جمله نورانی باید مورد توجه شیعیان باشد.

امام جواد(ع) با توجه به عمر کوتاه خویش با سخنان، پیام‌ها و نصایح خود مردم را برای عصر غیبت آماده کردند

آیت الله پورمحمدی بیان کرد: مرحوم محدث قمی در کتاب منتهی الآمال نقل کرده است که مضمون حدیث امام جواد(ع) همانند حدیث امام علی(ع) است که فرمودند نباید این گونه باشد که در ظاهر ابلیس را لعن کنی و از وی دوری کنی و در خلوت و پنهان صدیق و رفیق ابلیس باشی.

استاد حوزه علمیه با بیان اینکه باید تنها هدفمان کسب رضایت خداوند باشد، گفت: باید خلوت و آشکارای شیعیان یکی باشد و از نفاق دوری کرد، در ظاهر به گونه‌ای نباشیم که خود را ولی الله معرفی بکنیم و در عمل دشمن خداوند باشیم که این موضوع زمینه سقوط و نابودی انسان‌ها را فراهم می‌کند.

امام جواد(ع) و آماده سازی جامعه برای عصر غیبت امام زمان(عج)

آیت الله پورمحمدی با اشاره به اقدامات امام محمد تقی(ع) در زمینه آماده کردن جامعه برای دوران غیبت امام زمان(عج)، عنوان کرد: ائمه(ع) در زمینه ظهور نقش خود را به خوبی ایفا کردند؛ اما امامان پس از امام رضا(ع) در راستای غیبت و شرایط دوران ظهور امام زمان(عج) نقش ویژه‌ای داشتند، که امام جواد(ع) با توجه به عمر کوتاه خویش با سخنان و پیام‌ها و نصایح خود مردم را برای عصر غیبت آماده کردند.