بر کرانه هامون و سیستان آبی میگذشت که دیگر نیست. روزگار هامون و رودخانه هایش فروخشکید و بر باد شد. زمانی بر کرانه های هامون قایقی میگذشت که دیگر نیست، قایقی که روزی چند در خاطره ها نقش بست، و اکنون سمبل امید صیاد است و مقابل درب خانه های صیادان. شاید آنها به جان گرفتن دوباره هامون امید دارند و شاید دچار گرد روزمرگی شده اند. دخترک عشایر و پسرک روستایی امیدی مبهم در دل کاشته اند، خشکی هامون هنوز دل آنها را خشک نکرده است. شاید روزگار بهتری درکار باشد.
پوشش گیاهی منطقه با گسترش روند خشکسالی رو به کاهش و نابودی است، پوشش گیاهی بر آلودگی هوا ، جلوگیری از طوفان های فصلی و زندگی دام ها و عشایر تاثیر مستقیم خواهد داشت.
گوسفندان این منطقه بعلت ضعف با یک بیماری ساده تلف می شوند.
زندگی خشکیده هامون نشینان
محمد، 26ساله، یکی از عشایر ساکن منطقه کوه خواجه .
نمایی از محل زندگی عشایر منطقه کوه خواجه. کوچ اجباری بعلت خشکسالی و نابودی پوشش گیاهی منطقه.
نمایی از محل زندگی عشایر منطقه کوه خواجه.
قایق های کنار اندک آب باقی مانده از هامون در منطقه کوه خواجه. این قایق ها جز برای استفاده تفریحی در اندک آب باقی مانده این منطقه هیچ کاربرد دیگری ندارند.
در منطقه کوه خواجه روند افزایش تبخیر آب و افزایش ناخالصی های درون آب یکی از علل مرگ اندک ماهی های موجود در آب است.
رودخانه منتهی به منطقه کوه خواجه که در حال خشک شدن است.
مرد عشایر درحال بستن بار زندگی برای کوچ اجباری از منطقه کوه خواجه است. خشکسالی، نابودی پوشش گیاهی منطقه و تلف شدن دامها بر اثر قحطی علت اصلی کوچ عشایر منطقه است.
بانوان عشایر سیستان، با وجود خشکسالی و گسترش روند بیکاری همسرانشان، کار سختی را برای اداره زندگی در پیش خواهند داشت.
دو مرد عشایر درحال بلند کردن گوسفند نیمه جان خود هستند که در کنار لاشه تلف شده گوسفند دیگر، قادر به حرکت نمی باشد. ضعف شدید جسمی و افزایش خشکسالی علت اصلی بیماری و تلف شدن دام های منطقه است.
آینده مبهمی با کوچ اجباری بعلت قحطی و خشکسالی در انتظار کودکان عشایرمنطقه سیستان است.
علی و مهدی محروم از تحصیل هستند، فضای مجازی و بازی های تلفن همراه تنها سرگرمی آنهاست.
قایقی مقابل منزل یکی از صیادان منطقه ابراهیم آباد از نواحی هامون شهر. قایق ها نماد امید مردم این منطقه هستند. شاید روزی هامون دوباره زنده شود.
منطقه زهک، چاه نیمه دوم، 40کیلومتری جنوب شرق زابل. احمد، 17ساله، سرپرست خانواده در غیاب پدر مرحوم است. ماهی های چاه نیمه های منطقه سیستان بعلت عدم تامین بچه ماهی دریاچه توسط شیلات منطقه و خشکسالی و کاهش سطح آب با کاهش چشمگیری مواجه شده است.
منطقه زهک، چاه نیمه چهارم، 40کیلومتری جنوب شرق زابل. صیادی که بجای ماهی کودکان خود را بر روی آب به قایق سواری و تفریح برده است.
منطقه زهک، کلبه محل زندگی صیادان در چاه نیمه چهارم. صالح، 26ساله، مجرد، سرپرست خانواده است. او ماهی چند روز خانواده خود را در زابل می بیند و بیشتر عمر ده سال گذشته خود را صیاد بوده و در کلبه های کنار چاه نیمه میگذراند.
منطقه زهک، چاه نیمه چهارم، 40کیلومتری جنوب شرق زابل. ماهی های چاه نیمه های منطقه سیستان بعلت خشکسالی، کاهش سطح آب و عدم تامین بچه ماهی توسط شیلات منطقه با کاهش چشمگیری مواجه شده است.
روستای مرزی میلک، 40کیلومتری شرق زابل، محل دفع زبالههای ساختمانی و شهری. احمد 24، و برادرش محمد 29 ساله. از پنج سال پیش تا کنون بعلت خشک شدن و غیر قابل کشت شدن زمین های زراعی خود، بجای کشاورزی مشغول جمع آوری و فروش مواد قابل بازیافت هستند.
یکی از صنایع دستی مردم در روستای مرزی قُرقُری حصیربافی بود که بعلت خشکسالی و نبود نی برای بافتن به ندرت این کار انجام می شود و بجای آن حصیر بافته شده را آماده از کشور افغانستان وارد می کنند و آن را برای گذران زندگی در سایر شهرها به فروش می رسانند.
روستای ملا علی از توابع قُرقُری، قایق هایی که در بستر خشک شده هامون رها شده اند.
روستای ملا علی از توابع قُرقُری، بستر خشک شده هامون اکنون محل بازی کودکان و محل گذران اوقات فراغت اهالی روستا است.
روستای ملا علی از توابع قُرقُری، بستر خشک شده هامون اکنون محل بازی کودکان است.
روستای لوتک در شاهراه بین زاهدان-زابل قرار دارد. محصولات این روستا میتوان به انگور یاقوتی سیستانی و تولید تنباکو نام برد، اکنون با کاهش چشمگیر کشاورزی در منطقه، زمین های بایر آن به شوره زار هایی تبدیل شده اند که محل گذران وقت کودکان منطقه است.
منطقه لوتک، روستای سکوهه. خانواده های روستایی به علت خشکسالی، برای شست شو های خانگی به آب های غیر بهداشتی کانال نزدیک روستا مراجعه می نمایند.
بستر یکی از رودخانه های اصلی منتهی به هامون در منطقه قُرقُری.
روستای ملادادی منطقه قُرقُری، کودکان در حال بادبادک بازی در کنار قایق ها هستند. نیمی از روستا بعلت مهاجرت ساکنین خالی از سکنه شده است.
روستای ملادادی منطقه قُرقُری ، روند مهاجرت روستاییان از روستا روز به روز درحال افزایش است.
لاشه توله های سگ گله یکی از عشایر منطقه کوه خواجه که بعلت ضعف، خشکسالی منطقه و قحطی شدید تلف شده اند.