به گزارش خبرنگار مهر، شهردار منطقه ۱۲ در نشست مشترک با مدیرعامل انتشارات علمی فرهنگی سازمان تامین اجتماعی با بیان این که خانه ظهیرالاسلام از ۱۷ سال پیش تحت تملک سازمان تامین اجتماعی قرار داشت و شهرداری منطقه تلاش زیادی برای تملک و بازسازی این بنای تاریخی واقع در خیابان هدایت سابق کرد، اما این تلاش ها ازسوی این سازمان مورد توجه قرار نگرفت، گفت: اکنون انتشارات قدیمی علمی و فرهنگی وابسته به سازمان تامین اجتماعی به عنوان نماینده این سازمان، مرمت و بازسازی خانه تاریخی ظهیرالاسلام را برعهده گرفته و به زودی مرمت عرصه و بنای این خانه شروع خواهد شد.
عابد ملکی ادامه داد: شهرداری تهران و به ویژه شهرداری منطقه ۱۲ پیگیری های زیادی برای بازسازی خانه ظهیرالاسلام که در خیابان قائدی این منطقه قرار دارد، انجام شد تا سرانجام این بنای تاریخی از سوی مالک فعلی اش تعیین تکلیف شود.
ملکی با بیان اینکه خانه ظهیرالاسلام سال ۹۳ به ثبت میراث فرهنگی رسیده است، ادامه داد: این ملک تاریخی از ۱۷ سال پیش به مالکیت سازمان تامین اجتماعی درآمده بود. حتی برای جلوگیری از تخریب این بنا شهرداری منطقه بارها بحث تملک، مرمت و بازسازی آن را با سازمان تامین اجتماعی مطرح کرده بود اما جوابی از سوی این سامان دریافت نکردیم و همین بی تفاوتی در طول یک دهه اخیر باعث تخریب خانه ظهیرالاسلام و حتی در برهه ای از زمان به کانون آسیب های اجتماعی و پاتوقی برای اسکان معتادان و کارتنخواب ها شده بود.
وی ادامه داد: در ماه های بعد با پیگیری هایی که انجام شد بالاخره سازمان تامین اجتماعی مدیریت بنای ظهیر الاسلام را به یکی از شرکت های انتشاراتی زیرمجموعه خود واگذار کرد تا بازسازی شود. ما نیز از این تصمیم سازمان مذکور استقبال کردیم تا این سازه تاریخی احیا و به یک مرکز فرهنگی و هنری و خدماتی به شهروندان تبدیل شود.
به گفته ملکی؛ در نخستین جلسه ای که با مدیرعامل انتشارات علمی و فرهنگی برگزار شد؛ توافق کردیم تا عرصه و فضای بیرونی بنای ظهرالاسلام در اختیار شهر قرار گیرد تا ضمن مرمت و بازسازی، به یک فضای سبز عمومی تبدیل شود. همچنین مرمت و بازسازی و در مجموع نگهداری از بنای این مجموعه نیز بر عهده انتشارات علمی و فرهنگی خواهد بود.
وی با بیان اینکه نظارت بر نحوه مرمت این بنای تاریخی برعهده سازمان میراث فرهنگی خواهد بود، تاکید کرد: امیدوار هستیم تا این مجموعه تاریخی به فضایی فرهنگی، هنری و تفریحی برای شهروندان تبدیل شود.
شهردار منطقه ۱۲ ادامه داد: طبق برنامه ریزی هایی که انجام خواهد شد، در نظر داریم تا کار احیا و بازسازی عرصه این بنای تاریخی را به سرعت انجام دهیم. قاعدتا مرمت خود بنا به زمان بیشتری نیاز دارد. پیش بینی ما این است که تا پایان تابستان عرصه این بنا آماده شود. باز نیز تاکید می کنم اجرای تمامی این کارها و پیش بینی ها نیاز به همکاری متقابل انتشارات علمی و فرهنگی سازمان تامین اجتماعی دارد.
مسعود کوثری، مدیرعامل انتشارات علمی فرهنگی سازمان تامین اجتماعی نیز در این جلسه با بیان این که در نظر داریم تا این بنای تاریخی به مرکزی فرهنگی تبدیل شود، گفت: طبق توافقاتی که با سازمان میراث فرهنگی تهران و شهرداری منطقه ۱۲ شده است، از اواخر اردیبهشت ماه مرمت این خانه تاریخی شروع خواهد شد.
مدیرعامل انتشارات قدیمی علمی و فرهنگی سازمان تامین اجتماعی با بیان این که بهتر است روزهای غم انگیز گذشته خانه ظهیرالاسلام را فراموش کنیم، گفت: بهتر است که بابت سال های تخریب این بنای تاریخی دیگر به دنبال مقصر نگردیم. موضوع مهم، اکنون مرمت و بازسازی خانه ظهیرالاسلام است. به رغم آنکه در یک دهه گذشته سازمان تامین اجتماعی به فکر بازسازی بنای ظهیرالاسلام بوده است اما هیچ وقت این کار به سرانجام نرسید تا اینکه در انتهای سال ۹۴ سازمان انتشارات علمی و فرهنگی را موظف کرد تا این کار را برعهده بگیرد و مرمت و بازسازی این بنای تاریخی را با جدیت به سرانجام برساند.
وی با بیان اینکه در نظر داریم تا خانه ظهیرالاسلام به پاتوقی برای گروه های مختلف و دوستداران فرهنگ تبدیل شود، گفت: تبدیل خانه ظهیرالاسلام به یک پاتوق فرهنگی حتمی است چرا که می خواهیم نشست های اهالی فرهنگ و هنر در این بنای تاریخی در قلب «طهران قدیم» انجام شود.
مدیرعامل انتشارات علمی و فرهنگی با تاکید بر اینکه خانه ظهیر الاسلام ثبت میراث فرهنگی شده است، ادامه داد: ورود انتشارات علمی و فرهنگی را به مناقشه بازسازی خانه ظهیرالاسلام باید به فال نیک گرفت چرا که توانستیم به عنوان یک حلقه واسط به تمامی مناقشه ها و اختلاف نظزهای سازمان تامین اجتماعی، میراث فرهنگی و شهرداری تهران پایان دهیم.
وی با اشاره به برگزاری جلسه مشترک با شهرداری منطقه ۱۲ برای مرمت این بنای تاریخی گفت: اولین جلسه انتشارات با شهرداری منطقه ۱۲ در این خصوص برگزار شد و شهردار این منطقه ابراز خوشحالی برای بهبود وضعیت خانه ظهیرالاسلام کردند و تمایل خود را به همکاری با ما برای تسریع در مرمت و بازسازی این بنای تاریخی اعلام کردند. به همین منظور قرار شد تا تفاهم نامه همکاری بین انتشارات و شهرداری منطقه منعقد شود تا شهرداری مرمت عرصه بیرونی و ما نیز مرمت و بازسازی بنای خانه را برعهده خواهد داشت.
به گفته کوثری؛ جلسه ای نیز در رابطه با خانه ظهیرالاسلام با رئیس سازمان میراث فرهنگی تهران برگزار شد. مدیرعامل این سازمان نیز نسبت به مرمت این بنای تاریخی ابراز خوشحالی کردند. اعتقاد دارم اکنون بهترین زمان برای بازسازی خانه ظهیرالاسلام است. با ورود هر سه سازمان کار با دقت و سرعت بیشتری انجام می شود. اینکه وضعیت این ساختمان در گذشته به چه صورت بوده، بهتر است فراموش شود. باید اختلاف نظرهای گذشته را کنار بگذاریم. مهم این است که هر سه سازمان با سرعت بخشیدن به مرمت این ساختمان تاکید دارند و امیدوار هستیم تا پایان سال ابن بنای تاریخی با کاربری جدید به بهره برداری برسد.
مدیرعامل انتشارات علمی و فرهنگی ادامه داد: طبق توافقات انجام شده با سازمان میراث فرهنگی و شهرداری منطقه ۱۲، قرار است تا مهندسان مشاور که رتبه کار مرمت آثار تاریخی را دارند با معرفی سازمان میراث فرهنگی طرح های خود را در خصوص مرمت خانه ظهیرالاسلام به انتشارات ارائه دهند تا بعد از بررسی طرح برتر انتخاب و عملیات مرمت بنای خانه انجام شود. همچنین تا پایان اردیبهشت ماه نیز شهرداری منطقه مرمت و بازسازی عرصه بیرونی عمارت را آغاز خواهد کرد تا ابتدای تابستان مرمت بیرونی این بنا توسط شهرداری به پایان برسد اما مرمت داخلی بنا احتمالا تا انتهای سال به اتمام خواهد رسید و طی برنامه ای درهای این عمارت فرنگی به روی مردم و هنرمندان بازخواهد شد.
وی با بیان این که در تعطیلات عید تمامی پسماندها و زباله های انباشته شده در محوطه بیرونی و داخلی خانه ظهیرالاسلام پاکسازی شد و برای حفاظت از سقف این بنا از باران های فصل بهار نیز برزنت محافظ کشیده شده است گفت : عرصه بیرونی بنای ظهیر الاسلام به صورت باغ ایرانی است که بنا در مرکز قرار داشته و اطراف آن درخت و باغ احاطه کرده است. همچنین حوض فیروزه ای زیبایی نیز در جلوی این عمارت وجود داشته که اکنون بخش قابل توجهی از آن در زیر خاک مدفون شده است. اکنون در حال تخلیه خاک های حوض عمارت هستیم تا نمای واقعی حوض در این عمارت مشخص شود. همچنین برخی از سنگ های در ورودی ساختمان با قلم تراش خورده که نشان می دهد این تراش های سنگی مربوط به مرمتی است که ۵۰ تا ۶۰ سال پیش در این بنا روی داده است.
کوثری تاکید کرد: بعد از مرمت بنای تاریخی ظهیر الاسلام بهره برداری از آن به بخش خصوصی واگذار نخواهد شد. بلکه مدیریت کامل این مجموعه بر عهده انتشارات خواهد بود.